F-35 mi? SU-57 karşıalştırması
ABD'ye F-35 resti çeken Türkiye'nin alternatif olacak Rusların 5. nesil savaş uçağı SU-57'ye dönebileceği belirtiliyor. Peki F-35'mi üstün SU-57 mi? İşte özellikler... Kararı siz verin...
Hava Kuvvetleri Komutanlığının yeni nesil savaş uçağı ihtiyacını karşılamak üzere Müşterek Taarruz Uçağı (F-35) Projesi'ne ortak ülke olarak katılan Türkiye'nin, uçakların tesliminde yaşayabileceği engeller alternatifleri gündeme getirdi.
Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi tercihinin ardından ABD'li kaynaklar, F-35 uçaklarının tesliminin mümkün olamayacağı yönünde açıklamalarda bulundu.
Bu çerçevede gelinen son duruma ilişkin değerlendirmeler yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının kolay olmadığını belirterek, "En kötü senaryoyu konuşalım. Bizim yeni uçaklara ihtiyacımız var. F-35'ler olmazsa ben yine ihtiyacım olan uçağı herhangi bir yerden almak durumundayım. Ta ki kendim üretinceye kadar." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyaretinin ardından gelen bu açıklama, gözleri Rus meşeli alternatiflere çevirdi.
Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri için 5. nesil savaş uçağı olarak geliştirilen Su-57, uçuş menzili, hız ve manevra kabiliyeti konusunda F-35'ten üstünlükler taşırken, F-35 de gizlilik avantajına sahip bulunuyor.
"Bilgi sentezi" kavramına göre tasarlanan F-35, alanların dinamik bir resmini yaratıyor ve bunu dost birimlere gerçek zamanlı iletiyor. F-35 ayrıca diğer uçakların düşman hava sahasındaki hareketlerini koordine edebiliyor.
Su-57 ise daha farklı bir amaç doğrultusunda önemli hava hedeflerini tehdit eden unsurlara karşı hava üstünlüğünü sağlamaya odaklanıyor. Bu yaklaşımın bir parçası olarak Su-57'nin F-35 gibi gizlilik özelliklerinin bazılarına ihtiyacı bulunmuyor. Rus hava savaşı doktrini, kendi görünmez uçaklarını uçurmaktan ziyade, havadaki görünmez uçakların karşılanmasına dayanıyor.
'UÇAKLARIN YETENEKLERİ
Rus Hava Kuvvetleri envanterine Su-57'nin bu yıl girmesi bekleniyor. F-35 ise başta programda yer alanlar olmak üzere bir dizi ülkede kullanılıyor.
Su-57'nin takviyesiz süpersonik uçuş, kısa mesafeli kalkış ve iniş, radarlara görünmezlik (hayalet) teknolojileri, kapalı bölmelerde silah sistemleri, süper manevra kabiliyeti gibi özellikleri bulunuyor.
F-35 ise kısa mesafeli kalkış ve iniş, dikey kalkış ve iniş, radarlara görünmezlik (hayalet) teknolojileri ve kapalı bölmelerde silah sistemleriyle görev yapıyor.
Rusya'nın 5. nesil savaş uçağı saatte 2 bin 600 kilometre azami hıza, F-35 saatte bin 931 kilometre azami hıza sahip bulunuyor.
Su-57, 5,8 saat uçarken, F-35'te bu süre 2 saat 36 dakika. Su-57, 10 bin kilogram azami muharebe yükü taşıyabiliyor, 35 bin 480 kilogram azami kalkış ağırlığına ulaşıyor, yaklaşık 11 bin 100 kilogram iç yakıt rezervi bulunuyor.
F-35 ise 8 bin 160 kilogram azami muharebe yükü taşıyabiliyor, 31 bin 751 kilogram azami kalkış ağırlığına ulaşıyor, yaklaşık 8 bin 900 kilogram iç yakıt rezerviyle görev yapabiliyor.
RUS UZMAN: TÜRKİYE SU-57 iTHAL EDEN İLK ÜLKE OLABİLİR
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ABD'nin F-35 savaş uçaklarını tedarik etmemesi halinde Türkiye'nin bunun alternatifini bulacağına dair açıklamasını değerlendiren Rus askeri uzman Korotçenko, Washington'un tehditlere devam etmesi halinde Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı Su-57'leri ithal eden ilk ülke olabileceğini belirtti.
Rusya merkezli Sputnik'e demeç veren Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Halk Konseyi üyesi, Natsionalnaya Oborona Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İgor Korotçenko, Washington'un askeri ve teknik şantajının kabul edilemez olduğunu, bunun devam etmesi halinde Türkiye'nin Su-57 uçaklarını ithal eden ilk ülke olabileceğini ifade etti.
'SU-57'LER F-35'LERDEN ÇOK DAHA İYİ'
Türkiye'nin güçlü ve kendine yeten bir ülke olduğunu ve ABD'nin Ankara'yla tebaası gibi konuşmasının doğru olmadığını kaydeden Rus uzman, "Eğer ABD, F-35'leri tedarik etmezse, Su-57'ler Ankara'ya alternatif olarak önerilebilir. Su-57, taktik ve teknik özellikleriyle muharebe kabiliyeti açısından ABD'li muadilini belirgin şekilde geride bırakıyor" dedi.
'RUSYA, TÜRKİYE'DE ÜRETİMİ DE GÖZDEN GEÇİRMEYE HAZIR'
Su-57'nin gelecekte Türkiye için en uygun seçenek olacağı düşünen Korotçenko, "Zira Rus tarafı, uçak satmanın yanı sıra 5. nesil savaş uçağındaki teknolojilerin bir kısmının transfer edilmesi ve Su-57'nin ihracat versiyonunun Türkiye'deki havacılık tesislerinde üretilmesi olasılığını gözden geçirmeye hazır" ifadelerini kullandı.
'S-400 SEVKİYATININ GENİŞLETİLMESİ İÇİN HİÇBİR ENGEL YOK'
Türkiye'ye S-400 füze savunma sistemleri sevkiyatının genişletilmesini de yorumlayan Korotçenko, şu anda bunun için hiçbir engel bulunmadığının altını çizdi.
'TÜRKİYE FARKLI RUS SAVUNMA KOMPLEKSLERİ ALMAYI DA DÜŞÜNEBİLİR'
Türk ordusunun farklı Rus hava savunma komplekslerine de ilgi gösterebileceğini söyleyen Rus uzman, "Sürekli artan güvenlik tehdidi göz önüne alındığında, Türkiye'nin entegre hava savunma sistemi kurmayı düşünmesi gerekir. Türkiye bunun için Tor-M2 füze kompleksleri almaya düşünebilir. Bu kompleksler, hem Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı hem de Erdoğan'ın daimi konaklama adresini koruyabilir" diye ekledi.
RUSYA İLE TÜRKİYE ORTAK 5. NESİL SAVAŞ UÇAĞINI GELİŞTİREBİLİR
Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Halk Konseyi üyesi, Natsionalnaya Oborona dergisinin genel yayın yönetmeni İgor Korotçenko, Sputnik'e açıklamasında, ABD'nin Türkiye'ye yönelik bu eylemlerini sert bir dille eleştirdi.
'ABD'NİN ŞANTAJI KABUL EDİLEMEZ'
ABD'nin bu askeri ve siyasi şantajın kesinlikle kabul edilemez olduğunu kaydeden uzman, Türkiye'nin kendine yeterli, güçlü bir ülke olduğunu vurgulayarak şu yorumda bulundu:
"Türkiye, uluslararası arenada tamamen bağımsız politika yürüten ve ulusal çıkarlarını gerekli gördüğü şekilde savunan çok az sayıda ülkelerden biri. Türkiye, öncelikle kendi ulusal savunmasını güçlendirmeyi düşündüğü için seçimini S-400'den yana yaptı. Çünkü S-400'ler Türkiye'ye, hava sahasını güvenli bir şekilde kapatan dünyanın önde gelen askeri gücü statüsünü kazandıracak. ABD'nin hiçbir tehdidi ve şantajı, Türkiye'ye S-400 alımından vazgeçiremeyecek".
'TÜRKİYE'NİN F-35 KONUSUNDA ALTERNATİFİ VAR'
ABD'nin F-35 teslimatından vazgeçmesi durumunda Türkiye'nin alternatife sahip olduğuna dikkat çeken Korotçenko, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türk siyasi ve askeri yetkililer alternatif arayışına girerse, böyle bir alternatif var. Su-57. Rusya'nın yeni 5. nesil savaş uçağı, özellikleri açısından büyük ölçüde F-35'ten çok daha iyi. Çünkü F-35 hafif bir uçak, Su-57 çok daha gelişmiş bir uçak, daha fazla sayıda silaha ve daha iyi radara sahip. Yani her halükarda Türkiye'nin alternatifi var. Eğer Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu türden Rus yapımı savaş uçağına ilgi gösterirse, bu noktada Rus-Türk ortak 5. nesil savaş uçağı da geliştirilebilir. Türkiye, olası anlaşma kapsamında anahtar teknolojiler elde eder ve en önemlisi de Türkiye'nin havacılık sanayisi ve Hava Kuvvetleri, savaş havacılığı alanındaki günümüzün en gelişmiş tasarımını almış olacak".
'RUSYA, ABD'NİN F-35'TE YAPTIĞI HATALARI DİKKATE ALIYOR'
Rusya'nın, Su-57'yi geliştirirken ABD'nin yeni nesil savaş uçaklarını üretme alanındaki tüm hataları dikkate almaya çalıştığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Evet, Rusya, 5. nesil savaş uçağı konusunda ABD'den daha geç çalışmaya başladı ama bunun verdiği üstünlükler var. Çünkü Amerikalıların F-22 ve F-35'teki hata ve başarıları dikkate alıyoruz ve bu projelerin zayıf yerlerinin farkında olarak Su-57'mizi, hiçbir zayıf yeri olmayacak şekilde yapıyoruz. Bu anlamda Su-57, Suriye'de test edildi. İki uçağımız bu ülkeye gönderildi, oradaki operasyonlara katıldı. Su-57'imiz, Suriye'deki operasyonlar sırasında, İsrail Hava Kuvvetleri'nin sahip olduğu F-35'leri de tespit etti. Yani Su-57 için görünmez hedef diye bir şey yok. Yani ABD'nin tehdidini yerine getirmesi ve Türkiye'ye F-35 teslimini tamamen iptal etmesi durumunda Su-57, Türkiye için tamamen normal alternatif olabilir. Türkiye her zaman Rusya'ya başvurabilir. Sanırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, gerekirse bu konuyu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmede gündeme getirmesi için sınırsız yetkiye sahip. Rusya'nın, böyle bir istek gelirse bunu anlayışla karşılayacağını ve destek vereceğini düşünüyorum".