"Fareden kurtulayım" derken sağlığınızdan olmayın

"Fareden kurtulayım" derken sağlığınızdan olmayın

KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Topbaş:- "Evlerde fare, böcek ilacını sanki insan sağlığına zararlı değilmiş gibi her tarafa kullanıyoruz ancak bunların vücudumuza yaptığı birçok bozukluk var"- "Nasıl antibiyotikler doktor reçetesiyle eczaneden alınıyorsa far

TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topbaş, evlerde fare ya da böcek ilaçlarının sanki insan sağlığına zararlı değilmiş gibi her tarafa kullandığını ancak bunların vücutta birçok bozukluğa yol açabileceğini söyledi.

Topbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çağın gözardı edilen önemli halk sağlığı sorunlarından birisinin de tarım ilaçlarının ölçüsüzce kullanılması olduğunu vurguladı.

Bu ürünlerin tarımda zararlıları öldürmek amacıyla kullanıldığını ifade eden Topbaş, bu zararlıların da böcekler, bazı mantar türleri ile zararlı otlar olduğunu anlattı.

Topbaş, pestisitin böceklerin, rodentisitin ise fare gibi kemirgenlerin bertarafında kullanıldığını dile getirerek ancak sadece o zararlıyı değil, tüm canlıları belli oranda etkilediğine dikkati çekti.

- "Bu ürünlerin genel satımda bulunması doğru değildir"

İnsan sağlığına bu tür ilaçların zararlarının üç kategoride değerlendirildiğine işaret eden Topbaş, bunların da akut, kronik ve genetik etki olarak insanın karşısına çıktığını söyledi.

Topbaş, akut etkilerin genellikle yanlışlıkla içilme kaynaklı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Kronik etkileri ise doğrudan doğruya görmeyiz. Bunlar uzun zaman içerisinde ortaya çıkar. Evlerde fare, böcek ilacını sanki insan sağlığına zararlı değilmiş gibi her tarafa kullanıyoruz ancak bunların vücudumuza yaptığı birçok bozukluk var. Bunlardan bazıları endokrin ve hormonal sistemimizi etkilerken bazılarının ise kanserle ilişkisi olduğu tanımlanmıştır. Genetik etkileri ise çocuğumuzun ve onun çocukları üzerinde görülebilir."

İlaçların doğru şekilde kullanılması gerektiğini vurgulayan Topbaş, bu ilaçları mümkün olduğunca kullanmamak gerektiğini aktardı.

Topbaş, nasıl ki antibiyotiklerin doktor reçetesiyle eczaneden alınıyorsa fare ve böcek gibi haşerelerin bertarafında kullanılan tarım ilaçlarının da aynı şekilde reçetelendirilerek dozajlarının belirlenmesi gereken ürünler olduğunu ifade etti.

Dolayısıyla bu ürünlerin genel satışta bulunmasının doğru olmadığına dikkati çeken Topbaş, "Bu anlamda kontrolsüz kullanılmalarının birçok sağlık etkisine neden olacağının unutulmaması gerekiyor. Dolayısıyla bu ürünleri kullanmaktan kaçınmakta yarar var." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı