Geleceğin uçakları zihinden geçirilen komutlarla idare edilecek

Geleceğin uçakları zihinden geçirilen komutlarla idare edilecek

Münih Teknik Üniversitesi'nin geliştirdiği cihazı kullanan 7 katılımcı, sadece zihinlerinden gerekli komutları geçirmek suretiyle uçakları başarılı bir şekilde indirmeyi başardı

ANKARA (AA) – Zihinden geçirilen komutlarla idare edilen uçaklar sayesinde artık daha fazla kişi uçak kullanma imkanına kavuşabilecek.

Bu konuda önemli bir başarıya imza atan Alman bilim adamlarının geliştirdiği cihazı kullanan çeşitli seviyelerde pilotaj bilgisi sahibi katılımcılar, sadece zihinlerinden komutlar geçirmek suretiyle uçakları başarılı bir şekilde indirmeyi başardı.

Bilgisayar simülasyonu yardımıyla Almanya'daki Münih Teknik Üniversitesi'ne (TUM) bağlı Uçuş Sistemi Dinamikleri Enstitüsü'nde yapılan denemede, çeşitli seviyelerde uçuş bilgisi olan 7 katılımcı, elleri ve ayaklarını kullanmadan sadece gerekli komutları zihinlerinden geçirmek suretiyle uçakları şaşırtıcı bir mükemmellikle indirdi.

Katılımcılar arasındaki bir kişinin ise hiçbir uçuş kabini deneyimi olmamasına karşın verilen görevi başarıyla tamamladığına dikkati çeken araştırmacılar, denemede elde edilen sonuçların "uçuş ehliyeti şartlarının bir bölümünü karşılayacak ölçüde mükemmel" olduğunun altını çizdi.

Denemede kullanılan cihaz, Profesör Florian Holzapfel başkanlığındaki bilim ekibinin geliştirdiği elektroenselografi (EEG) elektrotları bağlı bir başlıktan oluşuyor. AB fonlarıyla yürütülen Brainflight (Beyin uçuşu) projesi çerçevesinde geliştirilen cihaz, beyindeki elektriksel gerilimleri çözümleyerek yararlı komutlara çeviren özel bir algoritma kullanıyor. Berlin Teknoloji Enstitüsü, Biyolojik Psikoloji ve Nöroergonomi Bölümü bilim adamlarının geliştirdiği bu özel algoritma sayesinde cihaz, beyindeki elektriksel gerilimleri uçak kullanmak için gerekli komutlara çevirebiliyor.

Cihazın beyin kontrollü arayüzünde sadece son derece belirgin şekilde tanımlanmış elektriksel titreşimlere ihtiyaç duyduğunu anlatan araştırmacılar, bu cihaz yardımıyla zihin okumanın ise mümkün olmadığını vurguladı.

TUM’daki projeyi yürüten ekibin başındaki uzay mühendisi Tim Fricke, denemeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Projenin uzun dönemli hayali, daha fazla kişiye uçak kullanma imkanı sunmak. Beyin kontrolü sayesinde uçak kullanmak çok daha kolay olabilir. Bu, pilotların çalışma yükünü azaltacak böylece güvenliği artıracak. Ayrıca pilotlar uçuş kabininde elle yapılacak diğer işler için daha fazla hareket serbestliğine kavuşacak" dedi. 

TUM'un internet sitesinde yer alan haberde, araştırmacıların şimdi mevcut kontrol sistemi ve uçuş dinamikleri şartlarının, yeni kontrol metoduna uygun hale getirilmesi için gereken değişiklikleri belirleme konusuna odaklandıkları bildirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı