Göçler ve kötü barınma Türkiye'de verem riskini artırıyor
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye'de verem vakalarının azaldığını ancak savaşlar, göçler ve kötü barınma şartlarının hala risk oluşturduğunu belirtti.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "1-7 Ocak Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası" kapsamında yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de verem vakalarının son 20-25 yıl içinde önemli ölçüde azaldığını vurguladı. Özlü, Türkiye'nin artık veremin az görüldüğü ülkeler arasında yer aldığını, hükümetin ve sağlık teşkilatının başarılı bir verem kontrolü yürüttüğünü söyledi.
Ancak, dünya genelinde hala küresel bir sorun olan veremin, yılda yaklaşık 1.5 milyon insanın hayatına mal olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Özlü, özellikle savaşlar, göçler ve kötü barınma şartlarının veremi beslediğine dikkat çekti. Türkiye'nin komşu ülkelerinden gelen göçler ve bu ülkelerdeki yüksek verem vakalarının, Türkiye'de risk oluşturabileceğini belirtti.
Özellikle Türkiye'de son yıllarda Latent Tüberküloz vakalarında artış olduğunu ifade eden Özlü, bu durumun bağışıklığı baskılayan tedavilerin yaygınlaşmasıyla ilişkili olduğunu belirtti. Bağışıklığı zayıflatan ilaçların, geçmişte verem mikrobuyla karşılaşmış ancak bağışıklığı kazanmış kişilerde tekrar verem oluşturabileceği uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye'nin veremle mücadelesinde elde ettiği başarıyı vurgularken, hala var olan risklere karşı dikkatli olunması gerektiğini ve koruyucu tedavilerin önemine değindi.
Kaynak: