Google, Şimdi De Diyabet Hastalarının Hizmetinde

Google, Şimdi De Diyabet Hastalarının Hizmetinde

Google, şimdi de diyabet hastalarının hizmetinde

- İnternet devi, glikoz seviyesini ölçen kontak lens geliştirdi

MOUNTAIN VIEW (AA) - İnternet devlerinden Google, gözyaşından glikoz seviyesini ölçen kontak lens geliştirdi.

Google, günde birçok kez parmaklarından kan almak zorunda kalan milyonlarca diyabet hastasının yaşamlarında çığır açacak lenslerin, beş yıllık bir süre içinde piyasaya çıkacağını açıkladı.

Minicik bir glikoz sensörü ile kablosuz verici içeren kontak lensler, sürücüsüz araba ve internet bağlantılı gözlüğü de tasarlayan Google X laboratuvarında 18 ay süren çalışmalar sonucu geliştirildi.

Glikoz seviyesini ölçen kontak lens fikri, ilk kez birkaç yıl önce Washington Üniversitesi araştırmacıları tarafından ileri sürülmüştü.

Araştırmayı yöneten Brian Otis, "Projemizi, akademik ortamda ancak belirli bir seviyeye kadar getirebildik. Ancak projemizi gerçekleştirme şansını bize Google verdi" dedi.

Google'un Silikon Vadisi'ndeki merkezinde tanıtılan lenste, içlerinde on binlerce minyatür vericinin bulunduğu iki parlak zerrecik yer alıyor. Lens, aynı zamanda bir de saç inceliğinde anten içeriyor.

Otis, "Biliyorum çok da bir şeye benzemiyor ama her şeyi bu kadar küçük ölçeklerde yapmak, çılgınca bir çaba gerektirdi" dedi.

Amerika Diyabet Derneği Başkanı Dwight Holing, bilim adamlarının diyabet hastalarına yardımcı olmak için gösterdiği çabalardan son derece mutlu olduklarını ancak piyasaya sürülecek cihazların doğru ve zamanında bilgi vermesi gerektiğine dikkati çekti.

Dünyada kan şekerlerini kontrol altında tutmak için insülin kullanmak zorunda olan 382 milyon diyabet hastası olduğu sanılıyor.

Merkezi Hollanda'da bulunan NovioSense ve İsrail'deki OrSense gibi başka şirketler de iğnesiz glikoz ölçüm sistemleri geliştirmeye çalışıyor.

Söz konusu glikoz sistemleri piyasasının, yıl sonuna kadar 16 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Muhabir: Umur Koçak Semiz
Yayınlayan: M. Göksel Sözer

Kaynak:Haber Kaynağı