Görme engellilere kıyafet seçiminde sesli yönlendirme

Görme engellilere kıyafet seçiminde sesli yönlendirme

Görme engelliler, SÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Lütfi Hidayetoğlu'nun geliştirdiği "SmartCabin" cihazına barkod okutarak, gardıroptaki kıyafetlerin rengini ve doğru kombini sesli öğrenebilecek

MERSİN (AA) - MUSTAFA GÜNGÖR - Görme engelliler, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünler Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Lütfi Hidayetoğlu'nun geliştirdiği sesli bilgi veren "SmartCabin" cihazı sayesinde gardıroplarındaki kıyafetleri yardım almadan seçebilecek.

Doç. Dr. Hidayetoğlu, ders verdiği iç mimarlık alınında, görme engelliler için "SmartCabin/Görme Engelliler İçin Akıllı Gardırop Projesi" kapmasında sesli bildirime bulunan cihaz geliştirdi.

Görme engelliler, gardıropta bulunan kıyafetin üzerindeki barkodu cihaza okutarak, renk ve doğru kombini seçebilecek.

Mersin'deki 2. Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı finalinde 10 proje arasında birinci seçilen Hidayetoğlu'nun geliştirdiği cihaz, engellilere kolaylık sağlayacak.

Doç. Dr. Hidayetoğlu, AA muhabirine, proje çalışmalarına 2013'te başladığını, mesleği gereği girdiği derslerden yola çıkarak, projeyi geliştirdiğini söyledi.

Görme engellilerin sosyal hayata katılımına katkı sunmayı amaçladığını anlatan Hidayetoğlu, şöyle konuştu:

"Hayatımızı kolaylaştıran bir çok uygulamalardan bahsediyoruz. Artık cep telefonuyla her şeyi yapabiliyoruz. Akıllı dolap sistemi de aslında bu akıllı uygulamaların bir ürünü. Projeyle görme engellilerin başkalarına bağlı olmadan hayatlarını sürdürebilmelerini amaçlıyoruz. Geliştirdiğimiz projeyle görme engelli vatandaşlarımız, üzerinde barkodu olan kıyafeti cihaza okutacak. Cihaz da daha önce tanımlanmış kıyafetin rengini ve dolabın neresine konulması gerektiğini sesli bildirecek. Bu şekilde engelli vatandaşların özgüveni artacak ve sosyal yaşama daha aktif katılacak."

Aktif kullanım için cihaza yazılım yüklenmesi gerektiğini belirten Hidayetoğlu, tablet bilgisayar görünümündeki cihazın yazılımsız maliyetinin 150 dolar civarında olduğunu kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı