Görüş ayrılığına Türk Akımı-Güney Akım karma önerisi
Oxford Enstitüsü Enerji Çalışmaları Uzmanı Yafimava:- "Türkiye üzerinden Türk Akımı ile tek hat ve Bulgaristan üzerinden daha önce iptal edilen Güney Akım ile bağlantılı daha hafif bir projenin tek hattı, bütün ticari ve politik görüşler için kabul edileb
ANKARA (AA) - MURAT TEMİZER - Oxford Enstitüsü Enerji Çalışmaları Uzmanı Katja Yafimava, sekiz ay sonra yeniden gündeme gelen Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesine yönelik gelişmeleri değerlendirirken, "Türkiye üzerinden Türk Akımı ile tek hat ve Bulgaristan üzerinden daha önce iptal edilen Güney Akım ile bağlantılı daha hafif bir projenin tek hattı bütün ticari ve politik görüşler için kabul edilebilir bir çözüm olacaktır." dedi.
Yafimava, Rus doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması planlanan Türk Akımı projesine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'nin Rusya için büyük ve önemli bir pazar olduğunu vurgulayan Yafimava, "Türk Akımı projesi kesinlikle geri döndü. Moskova hala Ankara'ya doğalgaz göndermek istiyor. Bunun için de Türk Akımı'nı inşa etmek isteyecek." ifadelerini kullandı.
Ukrayna'nın Rus doğalgazının Avrupa'ya aktarılmasında kilit ülke olduğunu, ancak 2019 itibarıyla iki ülke arasındaki anlaşmanın sona ereceğini belirten Yafimava, şunları kaydetti:
"Sona erecek anlaşmanın ardından yeni anlaşmaya ilişkin belirsizlik devam ediyor. Bana kalırsa Türk Akımı projesi ilk anlaşmada belirlendiği gibi 4 hat yerine tek hat olacak, ama ikinci hat ihtimali de devam edecek. Avrupa ile Türkiye arasında yaşanan politik gerginlikleri de göz önünde bulundurduğumuzda Türk Akımı ile birlikte Bulgaristan'dan akış sağlayacak eskiden planlanana göre daha hafif bir Güney Akım projesinden bahsedebiliriz. Kısacası, bence Türkiye üzerinden Türk Akımı ile tek hat ve Bulgaristan üzerinden Güney Akım ile bağlantılı daha hafif bir projenin tek hattı bütün ticari ve politik görüşler için kabul edilebilir bir çözüm olacaktır."
Yafimava, Türkiye'nin Rus gazına olan bağımlılığını daha fazla arttırmak istemediğini, ancak 2020 ve sonrasında yine Rus gazına olan ihtiyacının devam edeceğini de söyledi.
- Erdoğan-Putin görüşmesinin önemi
Brookings Enstitüsü Enerji Güvenliği ve Dış Politika Uzmanı Tim Boersma da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le 9 Ağustos'ta görüşmesinin önemli olduğunu kaydederek, "İki ülkenin liderleri yeniden diyalog kurmaya başladı. Bu da genel itibarıyla projelerin ilerlemesine yardımcı olacak bir süreç. Proje için iyi bir gelişme ancak bunun ilerleyişini de iki ülke arasındaki ilişkilerin seyri belirleyecek." diye konuştu.
Rus basınına 29 Temmuz'da değerlendirmelerde bulunan Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi kapsamında Türkiye ile görüşmelerin yeniden başladığını açıklamıştı.
Novak, Türkiye’nin doğrudan bir hat ile Rusya’dan 15,7 milyar metreküp doğalgaz ithal etmek istediğini belirterek, "Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde iki hattın inşa edilmesi için Türkiye ile görüşmeler yeniden başladı. İkinci hatla Avrupa’nın güneydoğu bölgesine doğalgaz taşıması planlanıyor." ifadelerini kullanmıştı.
Gazprom'un, Türkiye’ye sattığı doğalgazda daha önce anlaşmaya varılan yüzde 10,25’lik indirimi sözleşmeye yansıtmaması nedeniyle Türk Akımı projesinde ilerleme kaydedilememiş, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından da iki ülke yetkilileri projedeki görüşmelerin durdurulduğuna dair açıklamalarda bulunmuştu.
AA
Kaynak: