GRAFİKLİ - Musul operasyonu için "hassas" planlama
Musul'da DEAŞ'a yönelik operasyonda hedef, 1 ayda kentin girişine ulaşılması- ABD, Türkiye'ye, PKK'yı operasyona dahil etmediği güvencesini verdi- Türk ordusunun eğittiği Ninova Bekçileri kente kuzeyden yönelecek - ABD'nin planı, Musul'un batısını açık t
ERBİL/ANKARA (AA) - İDRİS OKUDUCU - Irak'ın Musul kentini DEAŞ'ten kurtarmak için başlayacak operasyonda Irak ordusu, Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) güçleri, Şii milisler, Ninova Bekçileri ve ABD özel birlikleri yer alacak. Operasyon planında IKBY ile Şii milislerin çevre bölgeleri ele geçirmeleri, 1 ay sonunda da Irak ordusunun kent merkezine girmeye başlaması hedefleniyor.
AA muhabirlerinin IKBY, Ninova Bekçileri ve Şii milis güçlerinden aldıkları bilgilere göre, olağan planlamada birkaç gün içinde başlaması öngörülen operasyonda, DEAŞ'la çatışmalara katılacak unsurlar harekat bölgelerini paylaştı.
ABD'nin koordine ettiği plana göre, Ninova ilinin merkezi konumundaki Musul'a yönelik operasyonun sevk ve idaresi Iraklı bir generalin başında olduğu Musul Operasyonlar Komutanlığı'nda olacak.
- Kürt yönetimi 100 kilometre karelik alan hedefliyor
Kent merkezine en yakın cephe hatlarında olan IKBY'nin peşmerge güçlerinin, kentin doğusunda Hazr ve Guveyr, kuzeyinde Tel Üsküf ve El Hugne bölgelerinden saldırıya geçmesi bekleniyor.
Kürt yönetimi, DEAŞ'ın işgalindeki Guveyr'den Kesik'e uzanan hattı örgütten geri almayı hedefliyor.
Bağdat yönetimi ve IKBY arasındaki anlaşmaya göre, peşmergenin görevi bu hattı almasıyla son bulacak.
- Ninova Bekçisi kuzeyden katılacak
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından 2015'ten beri Başika bölgesinde eğitilen Musullu savaşçılar, operasyona peşmerge güçlerinin bulunduğu hatlardan katılacak.
"Haşdi Vatani" olarak bilinen ve adını geçen Çarşamba "Ninova Bekçisi" olarak değiştiren yaklaşık 3 bin kişilik yerel güç, Musul Operasyonlar Komutanlığı bünyesinde hareket edecek.
Irak ordusu ile Ninova Bekçisi Komutanı eski Musul Valisi Esil Nuceyfi arasında yapılan görüşmelerde, Başika'daki gücün farklı noktalara dağıtılmadan net bir plana sadık kalarak operasyona katılması kararlaştırılmıştı.
Nuceyfi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak ordusu ile görüşmelerini ve uzlaştıklarını anlatmıştı.
- Irak ordusu ve Şii milisler
Peşmergenin doğudan ve kuzeyden merkeze yönelmesiyle Kayyare ilçesinde konuşlu Irak ordusu ve Şii milislerin (Haşdi Şabi) ilerlemesi başlayacak.
Şii milisler bir süre sonra yönlerini kuzeybatıya çevirip , Telafer ilçesine ulaşmaya çalışacak.
Irak ordusu ayrıca, peşmergenin Hazr-Kesik hattını DEAŞ'tan alabilmesi halinde, aynı noktalardan kent girişine sokulacak.
ABD'nin koordine ettiği plana göre, kent merkezine yalnızca Irak ordusu girecek.
Operasyonun hedefi, 1 ay sonunda Irak ordusunun kentin girişine ulaşabilmesi.
Kayyare'deki hava üssünde konuşlu ABD özel birliklerinin karadan destek vereceği Irak güçleri için Amerikan hava unsurları DEAŞ'ı yoğun bombardımana tutacak.
- DEAŞ için Suriye'ye kaçış koridoru
Musul operasyonunda, DEAŞ militanlarının kenti terk etmesini teşvik etme gerekçesiyle, tüm yönler kuşatılıp batıdan Suriye sınırına çıkış açık tutulacak.
Ancak bu durum Irak'tan gelecek militanların Suriye'ye yığılıp TSK'nın gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı Harekatı'nı olumsuz etkileme riskini getiriyor.
AA muhabirine bilgi veren Türk güvenlik kaynakları, ABD yönetiminin Musul ve Rakka için eş zamanlı operasyona ikna edilmeye çalışıldığını ancak Washington'un tek başına Musul'a öncelik vermekte ısrar ettiğini anlatmıştı.
- Telafer'de yeni mezhep çatışması endişesi
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye, DEAŞ'ın yerlerinden ettiği Telaferli Sünni ve Şii Türkmenlerin evlerine dönmesine ve aralarında yaşanabilecek gerginliklerin önlenmesine destek veriyor. Ancak Türkiye, Telaferlilerin evlerine geri dönüşleri esnasında ilçeden olmayan Şii milislerin kente gelmelerinin olumsuz sonuçlara yol açacağı noktasında ABD yönetimine uyarısını yineliyor.
Irak'ta 2003'teki ABD işgalinin ardından patlak veren mezhep savaşları, halihazırda Haşdi Şabi çatısı altında yer alan bazı örgütlerce 2004-2005 döneminde Telafer’e de yayılmıştı.
- Güvenceye rağmen PKK tehdidi bitmiş değil
Terör örgütü PKK, Ağustos 2014’te DEAŞ'ı gerekçe gösterip Suriye üzerinden Irak'ın sınır ilçesi Sincar’a girmiş ve buraya yerleşmişti.
Şii milislerin çatı örgütü Haşdi Şabi içinde bine yakın militanı bulunan PKK'nın, Musul operasyonuna katılmaya çalıştığı biliniyor.
Diplomatik kaynaklar, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, ABD'li yetkililerin Türkiye'ye, kendi harekat planlarında PKK'nın bulunmadığı konusunda güvence verdiğini bildirdi.
Kaynaklar, buna karşın, PKK'nın Şii milislere Telafer konusunda destek vermek için harekete geçebileceğini, hakimiyet alanını genişletmeye çalışabileceğini, bu nedenle de örgütün dikkatle takip edildiği bilgisini paylaştı.
AA
Kaynak: