Gürcistan heyetinden MARTEK'e ziyaret
Gürcistan Shota Rustaveli Ulusal Bilim Vakfı heyeti, gerçekleştirdiği ziyaretle TÜBİTAK ile MARTEK'te yürütülen projeleri inceledi - TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ergin: - ''Gürcistan oldukça zor dönemden geçmiş bir ülke. Onların bilim-teknoloji ekosistemleri
KOCAELİ (AA) - Gürcistan Shota Rustaveli Ulusal Bilim Vakfı (Shota Rustaveli National Science Foundation - SRNSF) Genel Müdürü Manana Mikaberidze ve beraberindeki heyet, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Teknokent'i (MARTEK) ziyaret etti.
Konuk heyet, iki ülke bilim insanları arasında ortak araştırma ve geliştirme projelerini desteklemek amacıyla TÜBİTAK ve SRNSF arasında 9 Şubat 2016'da imzalanan "Bilim ve Teknoloji Alanında İşbirliği Protokolü" uyarınca gerçekleştirilen ziyaret kapsamında, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin'den enstitü ve firmalar hakkında bilgi aldı.
Heyet, MARTEK'te de DTI Implant firmasını gezme imkanı buldu.
DTI Implant Genel Müdürü Dr. Talat Buğur, ziyaretin ardından Ergin ile konuk heyet temsilcilerine anı objesi verdi.
- "Bilimsel faaliyetler uluslararası ortaklıklarla kuvvetleniyor ve gelişiyor"
Ergin, ziyarete ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gürcistan ile ilişkileri son bir yıldır kuvvetlendirmeye çalıştıklarını belirterek, gelen heyeti ''Misafirlerimiz, 'Gürcistan'ın TÜBİTAK'ı diyebileceğimiz, onların özellikle akademisini ve az miktarda sanayisini destekleyen, destek mekanizmalarını işleten bir kurumdan.'' diye tanıttı.
Ankara'da bir program gerçekleştirdiklerini, birlikte çağrılara çıkıp akademisyenleri ortak olarak destekledikleri bir ortamı oluşturmaya çalıştıklarını dile getiren Ergin, TÜBİTAK'ın değişik enstitülerini gördükten sonra MARTEK'e geldiklerini ifade etti.
''Gürcistan oldukça zor dönemden geçmiş bir ülke ve onların bilim-teknoloji ekosistemlerini ayağa kaldırmak istiyoruz." diyen Ergin, bilimsel faaliyetlerin uluslararası ortaklıklarla kuvvetlendiğini ve geliştiğini vurguladı.
Bu nedenle heyetin MARTEK'e getirildiğini aktaran Ergin, şöyle devam etti:
"DTİ Implant firmasına bir ziyaret gerçekleştirdik. Şirketler bilimsel faaliyetlerden nasıl doğar, ekosistem nasıl işler? Bu konuda onlara bir gösterimiz oldu. Bundan sonra da akademik fonlamaları kuvvetlendirip, bunların ticari iş birliklerine, AB Programı kapsamındaki iş birliklerine uzamasını arzu ediyoruz. İnşallah tecrübelerimizi onlarla paylaşıp birlikte iyi bir ekosistem oluşturabileceğimizi düşünüyorum. Hazar havzasındaki tüm ülkelerle Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ile aynı metodolojiyle bir gönül coğrafyası bağlılığı kurmaya çalıştığımız bir program içindeyiz.''
Ergin, birkaç firma ziyaretiyle programı tamamlayacaklarını ama ülkelerarası çağrı programlarının sürekli açık olacağını, değerlendirme heyetleri, akademisyenler ve şirketlerin bir araya getirileceği programa gelecek yıllarda da devam edileceğini sözlerine ekledi.
- "Birçok iş birliği için kapıları açıyoruz"
SRNSF Genel Müdürü Mikaberidze ise TÜBİTAK'a ilk ziyaretleri olduğunu belirterek, enstitü ziyaretlerinin kedileri için olumlu geçtiğini vurguladı.
Türkiye'nin özellikle biyoteknoloji alanında ''know-how'' veren bir ülke konumuna geldiğine işaret eden Mikaberidze, bu konuda öncü firmalardan olan DTİ Implant'tan destek almayı arzuladıklarını kaydetti.
Mikaberidze, ''Ankara ve İstanbul'da yoğun bir program içindeydik. Özellikle Horizon 2020 ile ilgili bilgi almak ve bu konuda birlikte çalışmak arzusundayız. TÜBİTAK'ın enstitülerini gezme fırsatı bulduk ve aynı zamanda Teknopark'ı da görebilme imkanımız oldu. İnanıyoruz ki birçok işbirliği için kapıları açıyoruz.'' değerlendirmesinde bulundu.
AA
Kaynak: