"Hepatit A'dan korunmada temizlik ve aşılama önemli"

"Hepatit A'dan korunmada temizlik ve aşılama önemli"

Türk Gastroenteroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Özer:- "Hepatit A virüsünden korunmada temizlik ve aşılama önemlidir. Aşı 6 ay ara ile iki doz şeklinde uygulandığında yüzde 94-100 oranında bağışıklık sağlar ve koruyuculuk süresi 10-30 yıldır"

İSTANBUL (AA) - Türk Gastroenteroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Birol Özer, Hepatit A virüsünden korunmada temizlik ve aşılamanın önemli olduğunu belirterek, aşı 6 ay ara ile iki doz şeklinde uygulandığında yüzde 94-100 oranında bağışıklık sağladığını ve koruyuculuk süresinin 10-30 yıl olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Birol Özer, yaptığı yazılı açıklamada, Hepatit A virüsü (HAV) infeksiyonunun, dünyanın her yerinde görüldüğünü, dünya genelinde 120 milyon kişinin infekte olduğunu belirtti.

Her yıl 1,4 milyon yeni vakanın bildirildiğini, yaklaşık 34 bin ölümün olduğunun tahmin edildiğini aktaran Özer, Türkiye'de erişkinlerin yüzde 72-100'ünün bu hastalığı geçirdiğini anlattı.

Özer, HAV'ın genellikle fekal oral yolla (kişiden kişiye temas veya virüs bulaşmış su ve yiyeceklerin tüketilmesi ile) bulaştığını, hastalıktan korunmada su ve besinlerin kirlenmesinin önlenmesi, el yıkama, temizlik ve aşılamanın önemli olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Virus kaynatma ile 5 dakikada tamamen yok olur, çamaşır suyuna duyarlıdır. HAV bazen su veya kontamine (kirli) gıda kaynaklı salgınlar şeklinde kendini gösterir. Çocukların yüzde 92'sinde hastalık hafif belirtiler ile atlatılırken erişkinlerin yüzde 75'inde belirgin hepatit tablosu olur. Hastalarda ortalama 28 (15-50) günlük kuluçka döneminden sonra bulantı, kusma, sarılık, karın ağrısı, koyu renkli idrar, açık renkli dışkı, kaşıntı şikayetleri ortaya çıkar.

HAV bazı kişilerde eklem ağrısı ya da cilt döküntüsü şeklinde de bulgu verebilir. Hastaların yüzde 85'i, 2-3 ay içinde iyileşirken 6 aylık sürede ise tamamı düzelir. Bu hastalıkta kronikleşme görülmez. İyileşip antikor gelişenlerde koruyucluk ömür boyudur, bir daha tekrar infeksiyon gelişimi söz konusu değildir. Ancak yüzde birden az vakada koma gelişimine neden olan ciddi karaciğer yetmezliği gelişir. Bu tablo daha çok 50 yaş üstü ve kronik Hepatit B ya da C infeksiyonu olan bireylerde görülür. "

HAV infeksiyonu kendi kendini sınırlayan bir hastalık olduğu için özel bir tedavisinin olmadığını belirten Özer, hastalığın aktif olduğu dönemde istirahat ve beslenme destek tedavisinin verilmesinin yeterli olduğunu ifade etti.

Vakaların hemen hemen tamamının 6 ay içinde tam iyileştiğini aktaran Özer, şunları kaydetti:

"Çok nadiren komaya neden olan karaciğer yetmezliği gelişen vakaların karaciğer nakli yapılan merkezlerde takip edilmesi, yoğun bakımda destek tedavisi verilmesi gerekir. Hepatit A virüsünden korunmada temizlik ve aşılama önemlidir. Aşı 6 ay ara ile iki doz şeklinde uygulandığında yüzde 94-100 oranında bağışıklık sağlar ve koruyuculuk süresi 10-30 yıldır. Ülkemizde de çocuklara 18. ve 24. ayda olmak üzere 2 doz aşı düzenli olarak 2012 yılından beri uygulanmaktadır. Eğer erişkin bireyler hastalığı geçirmediyse ve kronik hastalığı varsa HAV'a karşı aşılanmalıdır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı