Her yıl 13 milyon bebek dünyaya gözlerini erken açıyor

Her yıl 13 milyon bebek dünyaya gözlerini erken açıyor

Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Koç, "Her yıl dünyada 13 milyon bebek hayata gözlerini erken açıyor. Bu da ortalama her 10 bebekten birinin hayata erken başladığı anlamına geliyor." dedi.

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı ve Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, vaktinden önce doğan bebeklerin organ gelişimi tamamlanmadığından dünyaya geldikleri için birçok sisteme ait problemler yaşayabildiğini söyledi.

Bebek ne kadar erken doğmuşsa ya da vücut ağırlığı ne kadar düşükse problemlerin de o kadar çok ve ağır olduğunu ifade eden Koç, solunum problemleri, beslenmede güçlük, enfeksiyonlara yatkınlık, daha ileri dönemde yürüme, dengede durma, emekleme gibi motor becerileri ve öğrenme yeteneklerinde gecikme gibi konularda zamanında doğan bebeklere kıyasla daha fazla sorunla karşılaşılabildiğini vurguladı.

Koç, erken doğan bebeklerde ilk karşılaşılan sorunun akciğerlerin gelişmemesine bağlı olarak ortaya çıkan RDS (respiratuar distres sendrom) diye isimlendirilen solunum sıkıntısı olduğuna dikkati çekti.

"Her an ağır enfeksiyonlarla da karşılaşılabilmekte"

Prof. Dr. Koç, erken doğan bebeklerde körlüğe kadar götürebilecek prematüre retinopatisi (ROP) diye isimlendirilen sorunun da söz konusu olabildiğini anlatarak şöyle devam etti:

"Bu bebekler, bağışıklık sistemlerinin gelişmemiş olduğundan enfeksiyonlara eğilimi yüksek olup, her an ağır enfeksiyonlarla da karşılaşılabilmektedir. Bu komplikasyonların azaltılabilmesi için bebeklerin, yenidoğan uzmanlarının ellerine doğmaları ve uzun süren hastane yatışları sırasında yine yenidoğan uzmanları tarafından takip ve tedavi edilmeleri gerekmektedir."

"Türkiye, tedavide altyapı olarak gelişmiş ülkeler düzeyinde"

"Her yıl dünyada 13 milyon, Avrupa'da yarım milyon, Türkiye'de ise 150 bin bebek hayata gözlerini erken açıyor. Bu da ortalama her 10 bebekten birinin hayata erken başladığı anlamına geliyor." bilgisini paylaşan Koç, Türkiye'de bebeklerin yüzde 12'sinin 37'sinin gebelik haftası tamamlanmadan, yüzde 2'sinin ise 32'nci gebelik haftasından önce yani düşük doğum diye tanımlanan 2 bin 500 gramın altında dünyaya geldiğini söyledi.

Koç, bu bebeklerin hayata tutunabilmesi için doğum anından itibaren uygulanacak ve taburcu olduktan sonra devam edecek takip ve tedavi gerektiğini bildirdi.

Prematüre bebeklerin dünyaya geldikleri ilk andan itibaren özenli bir tedavi altına alınmasının önemine vurgu yapan Koç, özenli ve kaliteli bakımla prematüre doğan bebeklerin de hayata zamanında doğan bebekler gibi sıkı sıkıya tutunabildiğini ifade etti.