A.Cenap Kendi
İftar yemek çeşitleri
Yıllar geçtikçe tarihe mal olan örf adet ve geleneklerimiz mutfak kültürümüz ve yemek çeşitlerimiz de önemli bir yer tutar.
Eski bir uygarlık beşiği olan Konya’mıza mahsus yemek ve yiyecek çeşitleri de ayrı bir özellik taşır.
Bu konuda çok şeyler yazılmıştır. Fakat biz burada daha önce yazılanlara ilaveten bazı ilaveler ve hatırlatmalar yapacağız.
Safralarımızın baş tacı çorbalardan başlayalım.
ÇORBA ÇEŞİTLERİ
Tolga çorbası, Mercimek oğmak çorbası. Un, şehriye, bamya çorbası. Erişte, tarhana, pirinç, bulgur çorbası. Mantar, hamsi çorbası. Sarımsaklı paça, karnabahar, enginar, kereviz çorbası.
YEMEK ÇEŞİTLERİMİZ
Yaprak sarması. Lahana dolması. (Etli veya zeytin yağlı). Güveç . Etli, tavuklu kızartmalar. Etli nohut yemeği. İçli hindi dolması. Pirinç, erişte pilavı. Patlıcan oturtma, patlıcan musakka, makarna, bulgur pilavı. Kabak yemeği. Ekşili kabak. Kabak kızartması. Türlü, taze fasulye, kuru fasulye, mercimek yemeği. Patates kızartma, etli patates, arabaşı. Fasulye pilakisi, karnıyarık, imambayıldı. Enginar, kereviz, bakla, yıldızkökü, semizotu yemekleri, keşkek, kuskus, mıkla, cılbır, mantı. Patlıcan közleme, mantar, pastırmalı soğanlı mantar. Yağ içinde yumurta.
BÖREKLER
Su böreği. Sedirler böreği. Tandır böreği. Peynirli fırın böreği. Mevlana böreği. Puf börek. Katmer. Poğaça. Etli ekmek.
KEBAPLAR
Tandır kebap. Tas kebap. Fırın kebabı. Şiş kebap. Çöp kebap. Köfte(tava yada yağda kızarmış). Çiğ köfte. Piliç kanat ve çeşitleri.
TATLILAR
Tel kadayıf. Ekmek kadayıfı. İrmik helvası. Çarşı helvası. Köpüklü helva. Baklava. Sütlaç. Muhallebi. Kaygana. Höşmerim. Saç arası. Sütlü selemen. Un helvası. Kenevir helvası. Kabak tatlısı. Kifaye. İncir tatlısı. Erik yahnisi. Kayısı yahnisi. Kamposto çeşitleri.
TURŞULAR
Karışık turşular. Hırtlak. Salatalık. Biber. Lahana. Pancar turşusu.
HOŞAFLAR
Kayısı hoşafı. Üzüm. Erik. Kişniş hoşafı. Kolalı içecekler.
BAHARATLI YİYECEKLER
Pastırma. Sucuk. Salam. Sosis. Kokoreç.
ÇETNEVİR KIRINTI
Kavurga. Kavut. Yağlı düğü. Buğday kavurgası. Fındık. Fıstık. Dürtme. Ütme. Termiye. Dut kurusu. Bulgur. Gölle. Kısır. Batırık.
SALATALAR
Turp, marul, patates, domates salatası.
Yiyen dostlara afiyetler olsun.