Kasım Çakır
İLAÇ İSRAFI VE İLAÇ YARDIMI!
10 aile adına 10 kişi ile yaptığımız görüşme de, her evde ortalama 10 kutu ilaç kulanılmıyor, miyadının dolmasını bekliyor.
Konya il merkezinde 250 bin aile yaşamaktadır. Her evde 10 kutu ilacın kullanılmadığını, miyadının dolmasını beklediğini düşünürsek, 2 milyon 500 bin kutu ilac israf edilmektedir.
Ülkemiz de 15 milyona yakın aile olduğunu düşünürsek, her yıl en az 150 milyon kutu ilaç israf edilmekte ve çöpe atılmaktadır. Çöpe atılmasıda tehlikeli ve yanlıştır.
İlacın israfının onlarca sebebi var. Ecza dolabında, rafda, poşette veya çantada miyadının dolması israf nedenlerinden sadece bir tanesidir.
Ülkemiz de ilacın girdileri yurt içerisinde ki kaynaklardan ziyade yurt dışından dövizle elde edilen girdilerle karşılanmaktadır. Büyük miktarda yurt dışına bağımlıyız. Her yıl büyük miktarda yurt dışına döviz ödemekdeyiz.
Her ilacın yurt dışı girdisi oranı birbirinden farklıdır. Bu oran %25 den başlar, 30-40-50-60-70 şeklinde artarak devam eder gider. %100 ü, tamamına döviz ödenerek ülkemize giren, ''ithal ilaç'' denilen pek çok ilacı ithal etmekteyiz.
Halkımızın büyük kısmı olan % 90 nı SGK kapsamındadır. İlacın en büyük alıcısı SGK, devlettir. Devletimiz ilaca her yıl 16 milyara yakın para ödemektedir.
Miyadının dolmasını bekleyen milyonlarca kutu ilacı atıl olmaktan, israf edilmekten nasıl kurtarabiliriz?
Ülkemizde sosyal güvencesi olmayan, alamayan insanımıza ulaştırılırsa, yaralarına merhem, dertlerine deva, hastalıklarına şifa olmasını sağlamış oluruz.
Ülkemiz de mülteci olarak milyona yakın suriyeli kardeşimiz, misafirimiz yaşamaktadır. Suriye içerisinde yaşayanların her şeye ihtiyaçları var. Miyadının dolmasını bekleyen bu ilaçlar onların yaralarına merhem, dertlerine deva, hastalıklarına şifa olacaktır.
Mülteci kardeşlerimize karşı devletimiz ve hükümetimiz bugüne kadar gerekli yardımı yapmıştır. Halk, fert olarak bize düşen görevlerimizde var.
Allahuteala, Suriyeli kardeşlerimizin yar ve yardımcısı olsun! Bizlerde onlar gibi, onların durumunda, onların yerinde olabilirdik.
Konya'da bulunan hayır kurumları ve dernekleri sürekli Suriye'ye yardım yapmaktadır. Kendilerine ulaştırılan bu tür ilaçları Suriye'li ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktalar.
Konya'da, Konya Eczacılar Odası, Sağlık Müdürlüğü, Belediyelerimiz, Basınımız, Hayır kurumları ve Derneklerimiz öncülük yapmalıdır. İlaç toplama kampanyası acil başlatılmalı ve kesintisiz devam edilmelidir.
İlaç israfı, uzun yıllardır gözden kaçan ve aynen devam eden yanlış bir alışkanlık ve ihmalimizdir. Gönül istiyor ki bu ihmal ve alışkanlık böyle geldi, böyle gitmemeli.
Bu konuda fert olarak hepimize ve kurumlarımıza büyük görev düşmektedir.
Resmi kurumlar, meslek odaları, dernekler, STK lar, okullar, fabrikalar kendi içerisinde ilaç toplama kampanyası başlatabilir. Bu merkezlerde toplanan ilaçlar, Suriye'ye yardım ulaştıran hayır kurumlarına veya derneklere teslim edilebilir.
''Yiyiniz içiniz; fakat israf etmeyiniz! Çünkü ALLAH israf edenleri sevmez.''(A'raf süresi-7/31)
''Müslüman müslümanın kardeşidir, onu terk ve ihmal etmez.'' Hadis-i Şerif
Kasım ÇAKIR-Memleket Gazetesi-KONYA