Seyit Küçükbezirci

Seyit Küçükbezirci

İnanca çağdaş sevgi, saygı ile yaklaşan bir şair: Bahar Gökfiliz Halıcı

 

7821-001.jpg

Önce Konya'nın, sonra Türkiye'nin "yüz akı" atmış bir yaşındaki Çağrı'yı takip edenler, elbette, çok yakından tanırlar; şiirleri ile Bahar Gökfiliz Halıcı'yı...

Benim "Pazartesi Yazıları" müdavimleri de, Fesbuk'taki yüzlerce gönüldaşım da tanıyın, tanıştırayım istedim şairi.. Bahar Gökfiliz Halıcı'nın "Baştacım" adlı şiir kitabı günlerdir önümde; çoğu dörtlüklerden oluşan yüze yakın şiirin bir kısmı şimdiden ezberimde..

"Gönlünce" ile başlayalım, isterseniz..

 

"Ben gönlümü sevdiğimin gönlüne

İlmek ilmek kilim etmiş sermişim.

Al, demiştim; Senin olsun bu gönül,

Görmez Gayrı bu can senden başka gül

 

 "ÇAĞDAŞLIKLA KUTSAL İNANCA SEVGİYLE, SAYGIYLA, HOŞGÖRÜYE YAKLAŞAN" ŞAİR

"Serbest nazım" Yeni Türk Şiiri"nde olduğu kadar, "Kadim Türk Şiiri Hece"de de "Selçukya'nın Baş Ozanı" Fezâi; Bahar Gökfiliz Halıcı'nın şiiri hakkında şunları yazar:

 "Bahar Gökfîliz İstanbul'u mısra mısra yaşayan ve yaşatan, İstanbul'un tatlı güzelliğini, gizemini dile getiren bir güçlü şair. Şiirlerinin bir tatlı dili, bir albenisi, bir kendinccliği var. İstanbul onun gönül tualinde baş köşede yer alır. Tarihiyle, kültür varlığıyla, inançlı ve insana manevî güzellikleri sebil eden gönül şairleriyle hal ve kal ehli gönül erenleriyle gönül tahtında ve mâna katında berabercedir, hep. Bir gün Yûşa hz. ni ziyeret ederse ertesi gün Aziz Mahmut Hüdaî hz. nin huzurundadır. Bir gün Beşiktaş'ta Yahya Efendi'den, Süreyya Efendi'den, Tokadi Zade Mehmet Efendi'den himmet diler. Ertesi gün Sarıyer'de deniz coğrafyasına sevecen mısralar düşürür. Sarıyer'den Paris'in Sen nehrinin kıyısında oturan sevgili kızı, Sinem'e duyduğu özlemi mısra mısra martı kanatlarıyla yollar. Bir gün sonra Mevlana hz. ile ilgili bir gönül sohbetinde Mevlana sevgisinin kutsal gizemini dile getirir. Bahar Gökfiliz tekmilce bir İstanbul şairidir. Maddî, manevî varlığı ve duyarlığı, kültür ve sanat ihtişamı ile İstanbul'un paha biçilmez değerlerini, şaheserlerini, çağdaş bir şair olarak tanır, bilir, ziyaret eder, dost çevresine tanıtır. Bahar Gökfiliz'in gözünde ve gönlünde İstanbul şiir olur, şiir İstanbul olur. Bahar İstanbul Boğazına, Üsküdar'a, Eyüp Sultan'a gönlünü, sevgisini yağmur taneleri gibi sebil eder. Kısacası Bahar Gökfiliz, çağdaşlıkla kutsal inanca sevgiyle, saygıyla, hoşgörüyle yaklaşmasını bilen, mısralarında bu gerçeği nakış nakış dile getiren bir şairdir."

 Âşık Fezâi, Bahar Gökfiliz Halıcı'nın sanatçı niteliklerini gerçekten, erbabının bile onlarca sayfada anlatacağım; "Vesselam" der gibi en damıtılmış söylemle dile getirmiş.

"Baştacım" şiir kitabında Bahar Gökfiliz Halıcı, "Selçukya İklimi"nin manâ zirvelerinden de "şiirsel satırbaşları" açar. "Yunus Emre'nin Can Diliyle" söyler:

 

Bir gün erce gelendesin

Halim nice, bilendesin.

Beni bende bulandasın

Sevgi sana, özlem sana

 

Can Çarağı, canmıdasın,

Gönlüm, gecem, anımdasın

Ben misali yanımdasın,

Sevgi sana, özlem sana

 

Alev alev yanmadasın

Günüm, gecem anımdasın

Senden sana dönmedesin

Sevgi sana, özlem sana

****

"Sevgiliye" şiiriyle de Mevlana'ya, Şems'e doğru yol alır; Bahar Gökfiliz Halıcı:

"Işkın ezelden gelin bu sevdaya

Öylesine bağlıyım kutsal mânaya

Dönüşler bitimsiz. adımlar sonsuz.

Yol alalım dost, Şems'e, Mevlâna'ya

Bakar mısınız; "Sevgiliyi" Elde Var Sen" şiiriyle nasıl anlatılıyor." Okuyun bu şiiri.. Sonra, "Eh, sevgili ancak böyle anlatılabilir" diyeceğinizden emin olarak sunuyorum; "Elde Var Sen"i

Yürek yanmış, köz olmuş

Gönül görmüş göz olmuş

Elde var sen

 

Sayılar çiçek olmuş

Düşler hep gerçek olmuş.

"Aşk yalan" derler; değil,

Baştan sona doğruymuş.

Elde var sen.

 

SANATTA ANADOLU'NUN YÜZ AKI ÇAĞRI'YA SEVDA...

-Yukarıda, yani buraya kadar Fezâi'nin analizi ile... Çağdaşlıkla kutsal inanca sevgiyle, saygıyla, hoşgörüyle yaklaşmasını bile, mısrailerinden bu gerçeği nakış nakış dile getiren" Bahar Gökfiliz Halıcı'nın "Baştacım" şiir kitabında yer alan yetmiş üç şiirini de sunmak isterdim.. "Tadımlık şiirler" sundum; tanışmış oldunuz..

Mart 2017’de 61. yaşını süren ÇAĞRI'nın 688. sayısı elimizde.. "Bizi biz yapan kadim değerlerden sapmadan"; şiire, aşka ve sevdaya gölge düşürmeden "kâmil" bir yaşta ÇAĞRI.. ünlü ozan, aziz Konyalı Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın sevda gibi bir "Meram ikindisi"nde adını koyduğu Çağrı'nın zengin içeriği artık Bahar Gökfiliz Halıcı'dan sorulur.. Anadolu'nun yüz akı, Türkiye'nin en uzun ömürlü iki dergisinden biri, Feyzi Halıcı'nın canı" ÇAĞRI'yı sürdürmek bâbabında, Bahar Hanım, Feyzi Halıcı'dan "el aldı"..

Çağrı, Bahar Gökfiliz Halıcı'nın editörlüğünde her ayın başında, bir gün bile geç kalınmadan okurlarına sunulmaktadır.. Diyeceğiniz olursa, yazmak isterseniz çok kısa bir adres vereyim, Çağrı için: P.K. 468 /Yenişehir/Ankara/ 0312 210 00 20

Çağrı'da, Bahar Gökfiliz Halıcı şiirler yayınlandığı gibi "Tasavvufi Olumlamalar"da sunar; aklın ve gönlün imbiklerinde damıtarak.

Önce "Ululama"; "Tasavvufi Ululama" nedir? bir bakalım..

"Ululama" şiirle, nesirle "ağırlamak", "Ulu saymak"; "Aziz Kılmak" demek. Bu türde "Ululama Söyleme"de ürün veren sanatçı çok az; en yetkin örneklerden biri 1971'de, Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın "Malazgirt Ululaması"

Çağrı'nın mayıs 2015 de yayınlanan 666. sayısından, "Umut Etmek" Tasavvufi Ululaması"nda Bahar Hanım şunları söyler:

* İnanmak. umud etmeyi birlikte getirir

* Sevgi olan yerde umut ile açılır.

* Geleceğin kapıları umut ile açılır.

* Tevekkül umutun ikiz kardeşidir.

* Hayalleri gerçekleştiren inanmak ve umut etmektir.

* Sevginin aydınlığında umutsuzluğun gölgesi olmaz

* Umut etmek güvenmek demektir.

* Seven insanın gönül bahçesinde umut çiçekleri solmaz

* Güneş önce umut eden kalbte doğar.

* Hayat yolunun ışıkları umutlarımızdır.

* Umut güneşinin aydınlattığı yolda güvenle yol alınır

* Korkular umutsuzluktan doğar.

* Korkuların ilacı sevmek, inanmak. umut etmek ve güvenmektir.

 

BAHAR GÖKFİLİZ HALICI’NIN BİYOGRAFİSİ

Bahar Gökfiliz Halıcı için "Tanzimattan Günümüze Edebiyatçılar Ansiklopedisi" şu biyografiyi verir: 1955 de İstanbul'da doğdu; 1972 de Mecidiyeköy Lisesini bitirdi, 1982 de Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu. Bir çocuk annesi: şiirlerinde "uhrevi" mahlasını kullanır.

1994'de Eskişehir Yunus Emre Vakfı Şiir ödülünü aldı. Şair Feyzi Halıcı'nın eşi. Kitapları: Mevlana Güldestesi "F.Halıcı ile birlikte/ 1999; Baştacım Şiir Kitabı 2000.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.