İnmede damar açıcı tedavi hayati önem taşıyor
Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Ünitesi sorumlusu Nöroloji Uzmanı Dr. Haki: - "Beyin damar tıkanıklığı geçiren hastalar için erken dönemde uygulanan damar açıcı tedavi çok önemli. Eğer biz tedaviyi ilk 1,5 saatte yaparsak, 3 hastad
BURSA (AA) - Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Ünitesi Sorumlusu Nöroloji Uzmanı Dr. Cemile Haki, beyin damar tıkanıklığı geçiren hastalar için erken dönemde uygulanan damar açıcı tedavinin çok önemli olduğunu belirterek, "Eğer biz tedaviyi ilk 1,5 saatte yaparsak, 3 hastadan 1'i, 3 ile 4,5 saat arasında yaparsak 8 hastadan 1'i fayda görüyor." ifadesini kullandı.
Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Haki, en sık görülen hastalıklardan inmenin beyindeki bir damarın tıkanması, nadir olarak beyinde bir kanama nedeniyle ortaya çıktığını belirterek, geçen yıl faaliyete geçen 7 yataklı inme ünitesinde, bugüne kadar 55 hastaya toplardamar yoluyla damar açıcı tedavi yaptıklarını kaydetti.
Haki, inmenin her yaşta görülebileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Beyin damar tıkanıklığı geçiren hastalar için erken dönemde uygulanan damar açıcı tedavi çok önemli. Eğer biz tedaviyi ilk 1,5 saatte yaparsak, 3 hastadan 1'i, 3 ile 4,5 saat arasında yaparsak 8 hastadan 1'i fayda görüyor. Son dönemlerde genç yaşlarda da görülmeye başlanan inme, 60 yaş üzeri hastalarda çok daha sık görülüyor. Genç yaşlarda çok daha nadir, son yıllarda sigaranın ve alkolün yoğun kullanımı, kalp hastalığı ve pıhtılaşmayı etkileyen bazı kan hastalıklarından dolayı daha sık görülmeye başlandı. İnme, genellikle aniden olur. Ön belirti ve bulgu vermeden gelişir. Nadiren geçici 'iskemik atak' dediğimiz ön belirti ve bulgular da olabilir. Bunlar, inmenin habercisidir. Gerçekleşmesi, 10-15 dakika süren kol ve bacakta uyuşma, güçsüzlük, konuşma bozukluğu şeklindedir. Bunları mutlaka önemsemek ve en kısa zamanda nöroloji hekimine gitmek gerekir. Felcin habercisi bu durumlarda eğer tedavi başlanmaz, önlem alınmazsa bu tip vakaların ardından 5 yıl içinde yüzde 90 inme ile karşılaşıyoruz."
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Meliha Kasapoğlu Aksoy da inmeden sonraki süreçte rehabilitasyonun önemini vurgulayarak, "Rehabilitasyonla amacımız, inme sonrası hastaların kaybettiği fonksiyonları kazandırmak ve günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığını kazandırmak. Rehabilitasyona ilk 24-48 saat içinde başlıyoruz. İlk dönemde hastalarımız, yoğun bakımda ya da serviste olabilir. Fakat yine de burada eklem hareket açıklığı egzersizleri olarak, pozisyonlama daha sonrasında yürüme aşamasında bize engel olabilecek etkenleri kaldırmak amacıyla koruyucu önlemleri alıyoruz." ifadesini kullandı.
İki ay önce felç geçiren ve bir aydır tedavi gören Ali Bayrak da "Kendimi iyi hissetmedim ve acil servise geldim. Bir tarafımda felç vardı. Çok kötü durumdaydım. Şimdi iyiyim. Elimi, parmağımı dahi oynatamıyordum. Şimdi oynatıyorum." değerlendirmesinde bulundu.
AA
Kaynak: