İnmede ilk 3 saat hayati önem taşıyor

İnmede ilk 3 saat hayati önem taşıyor

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki İnme Merkezi, "29 Ekim Dünya İnme Günü" nedeniyle kapılarını Anadolu Ajansına açtı- 2009 yılında faaliyete geçen İnme Merkezi'nde, inme tanısı konulan hastalar için Nöroloji ve Beyin Cerrahisi dokto

 Aniden ortaya çıkan bir beyin fonksiyonu kaybı olan ve halk arasında felç olarak bilinen inmede, ilk 3 saatte yapılacak müdahale hayati önem taşıyor.

29 Ekim Dünya İnme Günü nedeniyle, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde 2009'da kurulan "İnme Merkezi"ndeki uygulamalar hakkında bilgi alan Anadolu Ajansı ekibi, beyin kanaması geçirdikten sonra beyninde baloncuk oluşan hastaya yapılan müdahaleyi de görüntüledi.

Nöroloji Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Neşe Subutay Öztekin, Beyin Cerrahı Prof. Dr. Pelin Belen, Beyin Cerrahisi Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Ergün Dağlıoğlu ve Nöroloji Uzmanı Doktor Oğuzhan Kurşun'un yer aldığı ekip, merkezde inme tanısı konulan hastalar için adeta zamana karşı yarışıyor.

Beyin Cerrahisi Eğitim Görevlisi Dağlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumda mutlaka inmenin farkındalığının oluşturulması gerektiğine işaret ederek "Burada en önemli faktör, hastaneye ilk 3-6 saat arasında başvurulmasıdır. Bu hastada kalıcı bir felç durumu kalmasını önleme açısından da oldukça önemlidir." dedi.

Hastalara, vücutlarının herhangi bir tarafında gelişen uyuşma ve his kaybı gibi durumları hissetmeleri halinde hemen bir hastaneye gitmeleri tavsiyesinde bulunan Dağlıoğlu, tansiyon, şeker ve kalp hastalarında böyle bulguların görülmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

- İlk üç saatte müdahale yapılmazsa hasta kaybı artıyor

Gerek iskemik gerek hemorolojik inmede hastalara hızlı müdahalenin büyük önem taşıdığına vurgu yapan Dağlıoğlu, bu kritik dönem içinde başvuran hastalardan uygun olanlara inme tedavisini uyguladıklarını aktardı. Dağlıoğlu, şöyle devam etti:

"İnme merkezinde her ay 100'den fazla anjiyografi, aylık olarak da 50'ye yakın boyun ve şah damarlarında darlıklara dönük müdahale yapılıyor. Beyindeki baloncuk tedavileri hastanemiz inme merkezinde girişimsel radyoloji ünitesinin önderliğinde yapılabiliyor. İlk 3 saatte müdahale edilmediğinde inme hastalarında ilk bir yılda mortalite dediğimiz hasta kaybı yüzde 20'ye yakın bir oranda görülüyor. 100 hastamızdan 20'sini ilk yıl maalesef kaybediyoruz. Kalan hastalarımız da kalıcı sekel gruplarında tedaviyi alırlarsa belirgin oranda iyileşme gerçekleşiyor."

Beyin kanaması geçirdikten sonra beynin sağ şah damarında baloncuk oluşan bir hastanın anjiyografisini gerçekleştirdiklerini belirten Dağlıoğlu, anjiyografi işlemi sırasında üç boyutlu anjiyografi görüntüleme işlemiyle anevrizmanın ve şah damarının kalınlığı ölçümlerinin net olarak yapılabildiğini anlattı.

- "Tansiyon, kan yağları kontrol altına alınmalı"

Nöroloji Uzmanı Doktor Kurşun da inmenin beyin fonksiyonlarının damarsal nedenlere bağlı olarak aniden bozulması olduğuna dikkati çekerek "İnme önemli bir sorun, üçüncü sıklıkta ölüm nedeni olarak gösteriliyor. İnme kaynaklı özürlülük durumu oluşuyor" dedi.

İnmenin yaşa ve cinsiyete bağlı olarak farklı nedenlerle ortaya çıkabileceğini anlatan Kurşun, var olan hastalıkların meydana geldikten sonra tansiyonun, kan yağlarının kontrol altına alınması, kişilerin fiziksel aktivitenin artırılması gibi yöntemlerle tedavisinin mümkün olduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı