
İnşaat sektörü için tehlike çanları: Gençler ev sahibi olmak istemiyor
Yükselen kira fiyatları gençleri ev sahibi olma hayalinden uzaklaştırırken, konut yatırımı hâlâ güvenli liman olarak görülüyor. Uzmanlar, düşük gelir grupları için yeni finansman modellerine ihtiyaç olduğunu vurguluyor.
Enflasyonun tetiklediği yüksek kira fiyatları, Türkiye’de barınma krizini derinleştirirken ev sahibi olma isteğini de artırıyor. İstanbul’da her 3 kişiden 1’i barınma krizinden endişeli olduğunu belirtirken, kiracılar arasında mutsuzluk oranı yüzde 80’i buluyor.
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği’nin (KONUTDER) yaptığı araştırmaya göre, 18-50 yaş arasında, 30 bin liranın üzerinde geliri olan katılımcıların yüzde 71.4’ü uygun kredi koşulları sağlanırsa harcamalarından kısarak ev almayı düşündüğünü belirtiyor. Ancak gelir seviyesi düştükçe kiracı olmaktan kaynaklı memnuniyetsizlik daha da artıyor. Katılımcıların yüzde 81.1’i konut yatırımını mantıklı bulurken, ev sahibi olmayı düşünmeyenlerin yüzde 46’sı altını yatırım aracı olarak görüyor.
Gençlerin Öncelikleri Değişti
‘Ev alma hayaliniz var mı?’ sorusuna katılımcıların yüzde 55’ten fazlası uzun vadede böyle bir planının olduğunu söyledi. Tasarruf ederek ev sahibi olabileceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 59’da kaldı. KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, gençlerin önceliklerinin değiştiğini belirterek, “Beş yıl önce yapılan bir araştırmada gençlerin önceliği dünyayı gezmekti. Şimdi ise ilk sırada yüksek gelir elde etmek, ikinci sırada ise ev sahibi olmak yer alıyor” dedi.
Uygun Finansman Modellerine İhtiyaç Var
Ramadan Kumova, barınma krizinin derinleşmemesi için yeni finansman modelleri geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Emlak Konut modelinde olduğu gibi düşük gelir grupları için farklı çözümler üretilmesi gerektiğini ifade eden Kumova, şu öneriyi sundu:
İstanbul’da kat karşılığı oranı yüzde 50’ye ulaştı. Oysa, arsa maliyetinin geliştirici için yüzde 10 seviyelerinde olması gerekiyor. TOKİ, uygun arazileri geliştirmeli, ihaleye çıkmalı ve fiyatları belirlemeli. Böylece geliştiriciler de ihalelere girerek daha fazla konut üretebilir. Barınma krizinin büyümemesi için acil kredi kampanyalarına ihtiyaç var.
Uzmanlar, konut yatırımının hâlâ güvenli bir seçenek olduğunu, ancak özellikle dar gelirli vatandaşlar için destekleyici finansman yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiğini belirtiyor.

