
Konya'da hububat tehlikeye girdi: Şimdi de fare tehdidi
Ülke genelinde şubatta etkili olan don olayları ve aylardır süren kuraklık hububat üretimini olumsuz etkilerken, bazı bölgelerde fare ve köstebek zararlılarındaki artış dikkati çekiyor.
TMO'nun "Fenolojik Değerlendirme - Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi (2025 Şubat Değerlendirmesi)" raporuna göre, 1 Ekim-28 Şubat arasındaki toplam yağış miktarı 221,4 mm olarak gerçekleşti. Normali 313 mm olan bu değer, geçen yılın aynı dönemindeki 336,4 mm'lik yağışa göre yüzde 34 oranında düşüş gösterdi. Yağış azalmaları Konya, Isparta, Karaman, Hatay, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak, Hakkâri ve Van'da yüzde 60'ın üzerinde oldu.
Geç Ekilen Arazilerde Soğuk Zararı Minimize Oldu
Konya, Eskişehir ve Kırşehir gibi illerde yazlık ekilişlerin devam ettiği belirtilirken, Konya'da genellikle yazlık olarak yulaf ve arpa ekilirken, az da olsa yazlık karakterli buğday çeşitlerinin de ekildiği ifade edildi. Kar yağışının, hububatın soğuk hava şartlarından korunmasına ve topraktaki nem seviyesinin artmasına yardımcı olduğu vurgulanan raporda, Konya'da hububat ekilişlerinin geç yapılmasının, bitkilerde üretimin olumsuz etkilenmesini önlediği aktarıldı.
Ankara ve Kayseri'de Erken Ekilen Hububat Gelişiyor
Ankara ve Kayseri'de erken ekilen alanlarda hububatın 2-3 kardeş çıkardığı belirtilirken, Aksaray ve Niğde genelinde yağışlar yetersiz olsa da, bitki su ihtiyacının henüz az olması nedeniyle tarımsal kuraklık tehlikesinin olmadığı vurgulandı. Mart ve nisan yağışlarının hububat için kritik önem taşıdığına dikkat çekildi.
Sivas'ta Köstebek, Konya'da Fare Zararlısı
Raporda, Sivas'ta köstebek zararlısının arttığı belirtilirken, Ankara, Eskişehir, Kırşehir ve Konya'da fare zararının devam ettiği bildirildi. Konya'da çiftçiler farelerle mücadele etmeye devam ederken, meteorolojik kuraklığın etkisini artırdığı ve bu durumun hidrolojik kuraklığa neden olduğu ifade edildi. Yer altı ve yer üstü su kaynaklarındaki azalmanın ciddi bir tehdit oluşturduğu raporda, özellikle kardeşlenme döneminden sonra tarımsal kuraklığın ileri seviyede risk taşıyabileceği uyarısı yapıldı.
Kaynak:

