İnternete yeni ayar teklifi yolda!
Hükümet, Anayasa Mahkemesi’nin Ulaştırma Bakanı ve TİB Başkanı’na sakıncalı içeriği 4 saat içinde engelleme yetkisi tanıyan düzenlemeyi iptal etmesinin ardından harekete geçti.
Yeni düzenlemede, Başbakanlık veya ilgili bakanlığın başvurusuyla TİB, mahkeme kararı olmadan 24 saat internete erişimi engelleyebilecek .
Meclis'e yakında yeni bir 'torba yasa tasarısı' geleceği ve bu tasarının içinde, internet siteleri ya da sosyal medya platformlarından yapılan yayınlar ile ilgili yeni bir teklifin yer alacağı iddialarıyla ilgili Vatan Gazetesi'nden Murat Çelik'e konuşan Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan, "Evet böyle bir teklif hazırlıyoruz ve Meclis'e sunacağız" dedi.
İşte Elvan'ın açıklamalarından satırbaşları:
Teklif ne getiriyor?
İki madde var. İlki dün (önceki gün) açıkladığım ceza düzenlemesi. Yani internet ortamında, erişimin engellenmesi ya da içeriğin çıkartılması yönündeki mahkeme kararlarını uygulamayan şirketlere 500 bin TL'ye kadar para cezası verilebilmesi konusu.
İkincisi de şu... Kamu düzeni ve milli güvenlik ile ilgili olan hususlarda, eğer gecikmesinde herhangi bir sakınca varsa - ki Anayasamızın 22'nci maddesinde bu ifade ediliyor - Başbakanlık veya ilgili bakanlığın bildirimi ile işlem yapılacak.
500 bin TL'ye kadar ceza
Öte yandan Habertürk Gazetesi'nden Bülent Aydemir'e konuşan Bakan Elvan 3 önemli noktayı işaret etti. Elvan erişim engeli kararına uymayan servis sağlayıcıların 500 bin TL'ye kadar cezaya tabi olacaklarını söyledi. Bakan ayrıca, 'TİB'e savcılığa suç duyurusunda bulunma yetkisi'nin geldiğini ifade ederken, "Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması gibi gecikmesi sakıncalı hallerde erişimi başbakan veya ilgili bakan engelleyebileceğini ifade etti.
Bakanlık erişimi engelleyebilecek mi?
Başbakanlık ya da ilgili bakanlık "Bu kamu düzeni ve milli güvenliği ilgilendiren bir husustur" diyerek durumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) bildirilecek. TİB de geçici olarak erişimi engelleyecek. Bu noktada 24 saat içerisinde mahkemeye başvurma zorunluluğu getirilecek. Ve TİB de, böyle bir durumda, erişimi engelledikten sonra hemen, 24 saat içerisinde mahkemeye başvuracak.
Nihai kararı yargı mı verecek?
Evet. Mahkeme kararı ne ise o karar uygulanacak. Eğer mahkeme, erişimin engellenmesine veya içeriğin çıkarılmasına karar verirse, erişim engellenecek ya da içerik çıkarılacak. Eğer mahkeme, "Hayır erişim engellenmesin, içerik de çıkarılmasın" derse, o şekilde devam edecek.