Jeotermal Isı Pompaları: Türkiye'nin Enerji Geleceği

Jeotermal Isı Pompaları: Türkiye'nin Enerji Geleceği

Jeotermal Enerji Derneği, Türkiye'nin enerji tasarrufuna katkı sağlamak amacıyla jeotermal kaynaklı ısı pompalarının kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Türkiye'de binalarda tüketilen enerjinin önemli bir kısmı, jeotermal ısı pompaları ile karşılanabilir. Son beş yılda dünya genelinde yaygınlaşan bu sistemler, toprağın doğal ısısından yararlanarak hem ısıtma hem de soğutma için kullanılıyor. Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, yeryüzünün birkaç metre derinliğinde bile toprak sıcaklığının sürekli olarak 10 derecenin üzerinde olduğunu ve mevsimsel değişikliklerden etkilenmediğini vurguladı. Kındap, doğalgaz altyapısının olmadığı yerlerde ısı pompası kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

Jeotermal Isı Pompaları: Türkiye'nin Enerji Geleceği

Türkiye'nin 2053 Hedefi ve Jeotermal Isı Pompaları

Kındap, Türkiye'nin 2053 yılı için belirlediği "Net Sıfır" hedefine ulaşmasında jeotermal kaynaklı ısı pompalarının önemli bir rol oynayabileceğini ifade etti. Konut ısıtma amacıyla kullanılacak bu sistemlerin, uygun projelerle hayata geçirilebileceği kaydedildi. Yeni inşa edilen binaların, ısı pompalarının kurulumuna uygun biçimde tasarlanması gerektiğine dikkat çekti.

Jeotermal Isı Pompaları: Türkiye'nin Enerji Geleceği

Avrupa'da Isı Pompası Kullanımı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası enerji arz güvenliği tehlikesinin artması, Avrupa'da ısı pompalarının kullanımını yaygınlaştırdı. Kındap, 2050 yılına kadar 2.6 milyar insanın klima ihtiyacını karşılamak için ısı pompalarının devreye gireceğini öngördü. Avrupa Komisyonu'nun REPowerEU paketi çerçevesinde, 2030'a kadar 30 milyon ısı pompası kurulumu hedeflendiği belirtildi.

Kındap, sadece konutlarda değil, tüm yaşam alanlarında kendi enerjisini üreten ve tüketen sistemlerin tasarlanarak uygulanması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin iklimlendirme teknolojilerinde söz sahibi bir ülke olduğunu vurgulayan JED Başkanı, uzun vadeli kredi ve destek mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.