Kafa hareketiyle çalışan tekerlekli sandalye yaptılar

Kafa hareketiyle çalışan tekerlekli sandalye yaptılar

KTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, yaşlı ya da felçli olduğu için kolunu kullanamayaninsanlar için, kafa hareketiyle kontrol edilebilen tekerlekli sandalye yaptı- KTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ahmet Yüksel:"He

TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, yaşlı ya da felçli oldukları için kollarını kullanamayan insanların hayatını kolaylaştırmak için, kafa hareketiyle kontrol edilebilen tekerlekli sandalye yaptı.

Proje danışmanı olan KTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sevim gözetiminde, son sınıf öğrencileri Ahmet Yüksel ve Sedat Dikici tarafından hazırlanan "Elleri ve Kolları Olmayan ya da El ve Kol Becerisini Kaybetmiş Kişilerde Engelli Aracı Kullanımı" projesi, elini ve kolunu kullanamayan insanların hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Projeyi hazırlayan öğrencilerden Ahmet Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir gün yolda gezerken kolu olmayan ve tekerlekli sandalyeye mahkum bir vatandaşın dikkatini çektiğini belirterek, "Tek koluyla tekerlekli sandalyesini hareket ettirmekte oldukça zorlanıyordu. Bu durum beni üzdü. Bu gibi engelleri bulunan insanlara nasıl yardımcı olabilirim diye düşündüm. Bu kapsamda arkadaşım Sedat Dikici ile bir araya geldik. Yaptığımız araştırmalar sonunda söz konusu projeyi hazırlayarak çalışmalara başladık" dedi.

Yüksel, projenin hayata geçmesinin yaklaşık 6 aylarını aldığını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hedefimiz öncelikle elleri, kolları olmayan ya da bu uzuvlarını kullanamayan insanların hayatını kolaylaştırabilmek adına, basit kafa hareketleriyle engelli aracının kullanımı sağlamak. Bu kapsamda engelli bireylerin kimseye ihtiyaç duymadan tekerlekli sandalyelerini kullanabilmelerini sağlamak için elektronik tasarım hazırladık. Hazırladığımız projeyle engelli insan sayısını azaltamayız ama onların insanlara bağlı yaşamasını engelleyebiliriz."

- "TÜBİTAK'tan destek aldı"

Sedat Dikici de projelerinin, TÜBİTAK sanayi odaklı bitirme projeleri kapsamında 4 bin lira destek aldığına işaret ederek, "Projeye ilk olarak tasarım olarak başladık. Ardından uygulama aşamasına geçtik ve projemiz yaklaşık 6 aylık bir süreci kapsadı" ifadesini kullandı.

Projeyi titiz bir çalışma sonucunda hayata geçirdiklerini vurgulayan Dikici, "Projemizin kas erimesi hastalığı olan insanlar için de önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Sonuçta yaş ilerledikçe, kasların zayıflaması ve vücudun ağırlaşmasıyla el ve kol becerileri yeterli olmuyor. Kas erimesi hastalığıyla yaşamını sürdüren yakın bir arkadaşım var. Bu projenin arkadaşıma ve onun gibi olan hastalara gerçekten fayda sağlayacağını düşünüyorum" dedi.

Dikici, ürettikleri aracın çok kolay çalıştığını da dile getirerek, şunları söyledi:

"Prototip olarak ürettiğimiz aracımız bir şapka yardımıyla çalışıyor. Şapkanın içerisinde sensörler var ve bu sensörler gerekli sinyalleri üretiyor. Açılar değiştiği zaman oluşan farklı değerlere göre tekerlekli sandalye hareket ediyor. Bu farklı değerleri kullanarak sandalyenin kontrolünü sağlamış oluyoruz. Yapmamız gereken sadece kafa hareketleriyle aracımıza yön vermek. O nedenle herhangi bir kas gücü gerektirmiyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı