Kanser İlaç Bedelinin Geri Ödenmesi Üzerine Sempozyum

Kanser İlaç Bedelinin Geri Ödenmesi Üzerine Sempozyum

Ankara'da düzenlenen sempozyumda, onkoloji hastalarının ilaç bedellerinin geri ödenmesiyle ilgili davalar ve çözüm yolları masaya yatırıldı.

Ankara Hakimevi Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen "Kanser İlaç Bedelinin Geri Ödenmesinden Kaynaklanan Davalar" sempozyumunda, onkoloji hastalarının ilaç bedellerinin geri ödemesiyle ilgili yaşanan hukuki sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı. Kişiselleştirilmiş Onkoloji Derneği ve Türkiye Adalet Akademisi'nin ortaklaşa düzenlediği etkinlikte, çok sayıda davanın yargıyı meşgul ettiği vurgulandı.

Prof. Dr. Uğur Coşkun'dan Çarpıcı Açıklamalar

Sempozyumda konuşan Gazi Üniversitesi Onkoloji Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Uğur Coşkun, onkoloji ilaçlarının geri ödemesiyle ilgili yaşanan sorunları ve bunların yargı üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Prof. Dr. Coşkun, "Mahkeme yoluyla belki bir lira olan ilacın bedeli, belki beş liraya mal olacak şekilde ödenmek zorunda kalıyor. Bu artık bir ödeme aracı şekline gelmiş durumda. Çok büyük bütçeler bununla ilgili harcanıyor. Bu bütçenin daha rasyonel daha uygun şekilde nasıl kullanılır ve bunların toplantının sonunda, bununla ilgili nasıl bir planlama yapılır? En azından bu farkındalığı oluşturarak bundan sonrası için bu soruna yönelik bir çözüm olabilir mi diye bu toplantıyı organize ettik" dedi.

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir'den Adalet Vurgusu

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, adaletin temel bir değer olduğunu ve insanlıkla eşdeğer olduğunu ifade etti. Özdemir, "Adalet insanlıkla yaşıt ve insanlıkla eşdeğer bir kavram. Adalet sistemi de bunlara çare bulur. Adalet güneş gibidir, güneş nasıl ki tüm insanları, tüm doğayı amaçsız istisnasız ışık verir, ısı verir ve onlara hayata dair bir umut verir. Adalette tüm insanlar için amasız, istisnasız, uygulanması gereken temel değerlerin başında gelmektedir" şeklinde konuştu. Ayrıca, adaletin tarih boyunca önemine değinerek, "Adaletle ilgili gerçekten tarihe baktığımızda, çok sayıda sözlerin söylendiğini, peygamberlerin, edebiyatçıların, şairlerin, hükümdarların adalete sözler söylediğini görürüz" dedi.

Prof. Dr. Aytuğ Üner'den Sağlık ve Ekonomi İlişkisi Üzerine Değerlendirmeler

Sempozyumda konuşan Kişiselleştirilmiş Onkoloji Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytuğ Üner, biyoteknolojik çalışmaların ve pahalı ilaçların ülkemizde yarattığı ekonomik yükü gündeme getirdi. Prof. Dr. Üner, "Dünyadaki biyoteknolojik çalışmaların insanın genetik yapısına yönelik yeni ilaçların bulunmasına vesile olduğunu belirterek, "Bu gelişmeler neticesinde de Ar-Ge çalışmaları sonucu daha pahalı ilaçlar dünyada hüküm sürmeye başladı. Ülkemizde bu ilaçlar üretemediği bağlamda ithalata başladı ve halkımızın hizmetine sundu. Fakat burada ciddi bir ekonomik yükle karşı karşıyayız ve bazı ilaçların ödenmesinde problemler olabilmekte" dedi.

Bakanlık Temsilcileri Etkinlikte Yer Aldı

Sempozyuma, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'ndan çok sayıda temsilci katıldı. Etkinlik, sağlık ve adalet sistemleri arasındaki koordinasyonun artırılması ve ilaç bedellerinin geri ödenmesi konusundaki hukuki sorunların çözülmesine yönelik fikir alışverişine zemin hazırladı.

Kanser İlaç Bedelinin Geri Ödenmesi Üzerine Sempozyum

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.