Karaman'da, "Coğrafi İşaretler Türkiye Uygulamaları ve Karaman Deneyimi" paneli
KARAMAN (AA) - Karaman Ticaret ve Sanayi OdasI (KTSO) ile Mevlana Kalkınma Ajansı(MEVKA) öncülüğünde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Karamanoğlu...
KARAMAN (AA) - Karaman Ticaret ve Sanayi OdasI (KTSO) ile Mevlana Kalkınma Ajansı(MEVKA) öncülüğünde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi(KMÜ) Proje Teknoloji Transferi Ofisi işbirliğiyle, "Coğrafi İşaretler Türkiye Uygulamaları ve Karaman Deneyimi" konulu bir panel düzenlendi.
KTSO toplantı Salonunda düzenlenen panelin moderatörlüğünü Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu yaptı.
Panele konuşmacı olarak Türk Patent Enstütüsü Marka Uzmanı Neşe İloğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından Uzman Zafer Yaşar, Metro Toptancı Market ve satın Alma Grup Müdürü Birol Uluşan katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan KTSO Başkanı Mustafa Toktay, Karaman'ın büyük medeni̇yetlere ev sahi̇pli̇ği̇ yapmış 10 bi̇n yıllık tari̇hi̇ deri̇nli̇ğe sahi̇p bi̇r şehir olduğunu söyledi.
Türkiye'de gıda sektöründe önde gelen üretim merkezlerinden birisi olan Karaman'ın, Kuymak tatlısı, Ermenek helvası, Divle Obruk peyniri gibi ürünleri tescil ettirip, coğrafi kimlik kazandırmanın bölge için oldukça önemli olduğunu ifade eden Toktay, şunları kaydetti:
"Coğrafi işaretleme tescili hem bölge insanının emeğine, hemde şehrin imajına değer katar. Yöresel ürünlerin o yörenin ürünü olduğunu ve belirli standartlarda üretildiğini gösteren coğrafi işaret tescili, bu açıdan son derece önemlidir. Coğrafi işaret kültürü bizde çok eskiye dayanmaktadır. Tüm pazarlarda satıcılar portakallar için Finike, leblebi için Çorum, zeytin için Gemlik, baklava için Antep diye bağırmaktadır. Bu satıcının, ürününün kaliteli olduğunu belirtmek için tüketiciye verdiği bir mesajdır. Fakat gerçekte sattığı o yörenin ürünümü belli değil. Yeni düzende tüketici üründe sertifikayı görmek istemektedir. Bu sertifika ise coğrafi işaret tescilinden başka bir şey değildir. Bu toplantıda coğrafi işaretleme konusunda yerel aktörleri bilgilendirmeyi amaçlamaktayız."
MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman'da coğrafi işaretlemenin kalkınma için çok önemli olduğunu belirterek, "Yeresel ürünleri tanıtmak, önemini anlatmak ve destek vermek bir kakınma ajansı olarak bizim görevimiz. Tüketici artık ne tükettiğini bilmek istiyor. Tüketirken bir coğrafi işaret arıyor. Bunun tüketiciye katkısı var, satıcıya faydası var, üreticiye faydası var. Yöresel ürünlere çok büyük destekler var. Bunları kullanmak lazım. Mesala Alaşehir ve Aydın KOSGEB desteğiyle bir proje yürütmüşler. Başarılı da olmuşlar. Karaman TSO da bir proje yürütürse, bizde MEVKA olarak gereken desteği veririz. Ben Tekelioğlu hocamın panellere katıldığını görünce hemen davet ettim. Dün Konya'daydık, bugün Karaman'da. İnşallah bu panel verimli olur." ifadelerini kullandı.
Panelde konuşmacılar, katılımcıları Divle Obruk Peyniri başta olmak üzere Karaman’a ait birçok yöresel ürünün tescil süreci, coğrafi işaretlemeler Türkiye uygulamaları, yasal düzenlemeler, Karaman’ın potansiyel ürünleri, uygulama örnekleri, eylem planları gibi konularda bilgilendirdiler.
AA
Kaynak: