Karatay'dan '2 Gün Bir Ömür' çizgi serisi

Karatay'dan '2 Gün Bir Ömür' çizgi serisi

Karatay Belediyesi Seddülbahir’de çarpışan Konyalı Mehmet Oğlu Ali’nin Konya’dan Çanakkale Cephesi’ne olan yolculuğunu ve hiç savaş görmemiş kahraman askerin gözünden Çanakkale Zaferi’ni illüstrasyon çizimlerle hikayeleştirdi.

Tam 105 yıl önce kahraman Türk askeri, Çanakkale’de tarihin en büyük zaferlerinden birine imza atarak yedi düvele “Çanakkale Geçilmez” dedirtti. Karatay Belediyesi de Seddülbahir’de çarpışan Konyalı Mehmet Oğlu Ali’nin Konya’dan Çanakkale Cephesi’ne olan yolculuğunu ve hiç savaş görmemiş kahraman askerin gözünden Çanakkale Zaferi’ni illüstrasyon çizimlerle hikayeleştirdi. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, 10 bölümden oluşan “2 Gün Bir Ömür” adlı sosyal medya çizgi serisi projesiyle Çanakkale Zaferi’nin bütün kahramanlarını yad etmek, aziz şehitlerimizin hatırasını canlı tutmak ve hikayeyi görsel bir mecraya dönüştürerek geçmişimizin bilinirliğini ve akılda kalıcılığını arttırmayı amaçladıklarını söyledi.

4.jpg

Ülkemizin ve Konya’nın tarih, kültür ve medeniyetine katkı sunmak amacıyla birçok projeyi hayata geçiren Karatay Belediyesi, bir sosyal medya çizgi serisi projesine daha imza attı.

Geçtiğimiz yıl ahirete irtihalinin 746’ncı yılında Hazreti Mevlana’nın hayatı ve öğretilerini konu alan 30 bölümlük sosyal medya çizgi serisi projesini gerçekleştirerek büyük ilgi gören ve pek çok kesimden takdir toplayan Karatay Belediyesi, şimdi de Çanakkale Zaferi’ni konu alan bir hikayeyi vatandaşlarla paylaşıyor.

“2 Gün Bir Ömür” adını verdiğimiz bu projemizi, Çanakkale Zaferi’nin 105. yılı etkinlikleri kapsamında eşsiz zaferi mümkün kılan isimsiz binlerce şehit ve meçhul yüzbinlerce kahramandan ilham alarak hayata geçiriyoruz.

untitled-3.jpg

KONYALI ASKER MEHMET OĞLU ALİ’NİN GÖZÜNDEN ÇANAKKALE ZAFERİ

10 bölümden oluşan sosyal medya çizgi serisinde geçen olaylar, babası Balkan gazisi ve Konya’da çiftçilikle uğraşan bir ailenin tek oğlu olan Ali’nin gözünden anlatılıyor. Balkan Harbi ile Osmanlı Devleti, oldukça yorulmuş vaziyettedir. Bu durumu fırsat bilen düşmanlar, Anadolu’yu işgal etmenin tam vakti olduğunu düşünürler ve harekete geçerler. Buna karşılık Osmanlı, seferberlik ilan eder ve eli silah tutan herkesi Çanakkale Cephesi’ne çağırır, olaylar böylece gelişir.

Projeyle ilgili değerlendirmede bulunan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, bütün Çanakkale Zaferi’nin bir özeti olan bu hikayeyi Anadolu gencinin gözünden anlatmak istediklerini söyledi.

 

untitled-2-001.jpg

Başkan Hasan Kılca, “Binlerce yıllık tarihimiz, birçok şanlı zaferle ve kahramanlıklarla doludur. Ancak Çanakkale, bambaşkadır. Çanakkale, bütün varlığını feda ettiği vatanının korumak, canını inandığı dinine adamış bir milletin var olma savaşıdır. Çanakkale bu yönüyle bir inanç mücadelesidir. Milletimizi bu topraklardan atmak isteyen yedi düvele karşı verilmiş en muazzam müdafaadır. Karatay Belediyesi olarak bizler de ‘Ezineli Yahya Çavuş’ ve ‘Konyalı Mehmet Oğlu Ali’nin nezdinde Çanakkale Zaferi’ni mümkün kılan bütün kahramanlarımızı yad etmek, aziz şehitlerimizin hatırasını canlı tutmak ve tabii ki hikayeyi görsel bir mecraya dönüştürerek, bilinirliğini ve akılda kalıcılığını arttırmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

untitled-1.jpg

MEDENİYETİMİZ, KÜLTÜRÜMÜZ VE TARİHİMİZE YÖNELİK PROJELERİMİZ SÜRECEK

Geçtiğimiz yıl da Hazreti Mevlana’nın hayatı ve öğretilerini konu alan 30 bölümlük sosyal medya çizgi serisi projesini hayata geçirdiklerini, söz konusu projeyle 5 milyonun üzerinde kişiye ulaştıklarını hatırlatan Hasan Kılca, tarih, medeniyet ve kültürümüzün daha çok kişiye ulaşması konusundaki çalışmaları arttırma gayretinde olduklarını söyledi.

Kılca, sözlerini şöyle tamamladı: “Maalesef bu alanda yeterli görsel çalışma mevcut değil. Ama ne kadar çok yapılırsa yapılsın yeterli de olamayacaktır. Çünkü şanlı tarihimizi ne kadar anlatsak, ne kadar yazsak azdır. Bizler de bu eksikliği bir nebze olsun giderebilmiş ve bu konuda katkı sağlayabilmiş isek ne mutlu bize. Daha önceki projemizde olduğu gibi bu çalışmamızda da pek çok tarihi kaynaktan faydalanıldı. Aslına oldukça yakın bir şekilde kaleme alınan bu hikâye, herkes tarafından rahatlıkla anlaşılabilecek şekilde anlatılmaya çalışıldı. 7’den 70’e tüm halkımız, pek çok mecradan projemize ulaşıp takip edebiliyor. 10 gün olarak planladığımız paylaşım maratonumuzda 30’un üzerinde sahnenin resmedilmesi ve hareketlendirilmesiyle daha etkili bir sunum haline getirildiğine inanıyoruz. Projenin son postu, Çanakkale Zaferi’mizin 105. Yıldönümü olan 18 Mart’ta olacak. Ben bu vesileyle tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.”

Kaynak:Memleket