Karayipler'deki mercan kayalıkları yok olma tehlikesi altında
ANKARA (AA) - Karayipler'deki mercan rezervlerinin büyük bir kısmının, kayalıklarda yaşayan canlıların azalması nedeniyle 20 yıl içerisinde tamamen yok olabileceği bildirildi. Uluslararası...
ANKARA (AA) - Karayipler'deki mercan rezervlerinin büyük bir kısmının, kayalıklarda yaşayan canlıların azalması nedeniyle 20 yıl içerisinde tamamen yok olabileceği bildirildi.
Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN), Küresel Mercan Resifi İzleme Ağı (GCRMN) ve BM Çevre Programı (UNEP) tarafından ortaklaşa hazırlanan rapor, iklim değişikliği, avlanma ve hastalıkların etkisiyle yapısı bozulan, dünyanın en büyük ve en önemli mercan rezervlerinden biri sayılan Karayip mercan resifi üzerinde yapılan 35 bin inceleme, 1970'ten bugüne mercan resiflerinde yaşayan canlıların yarı yarıya azaldığını gösterdi.
GCRMN ve UNEP'in 90 mercan resifi ortamından 1970-2012 yıllarında toplanan verileri incelendiği ve raporun bu bölgede yapılan en kapsamlı mercan değerlendirmesi olduğu belirtildi. Rapora göre, avlanma ve hastalıklar mercan resiflerinin yok olmasındaki en büyük etken.
Uzmanlar, Karayipler'deki birçok resifin renkli ve canlı bir yaşam alanından yosunla kaplı kısır habitatlara dönüştüğünü ve zararın, resiflerin ev sahipliği yaptığı başlıca türlerin kaybolmasından kaynaklandığını belirtti.
Panama kanalı yoluyla 1980'lerde bölgeye ulaştığı düşünülen bir hastalık çok sayıda deniz kestanesini ortadan kaldırmış, mercan resiflerindeki avlanma da iskaroz balıklarını yok etmişti.
Kayalıklardan beslenen bu iki canlının yok olmasıyla mercanların su yosunuyla kaplanarak bozulduğuna ve mercan kayalıklarının yerini alan su yosunu resiflerinin ise çok daha az canlı türünü barındırdığına dikkat çekildi.
IUCN Küresel Deniz ve Kutup Programı Direktör Carl Gustaf Lundin'e göre, araştırmanın sonuçları endişe verici. Dr. Lundin, bu süreci önleyecek gerekli adımlar atılmazsa Karayip mercanlarının daha da kötüleşeceğini belirtti.
Mercan kayalıklarının kaybedilmesi sadece çevreyi değil, balıkçılık ve turizmle geçinen Karayipliler'de nüfusun büyük bölümünü ekonomik olarak olumsuz etkiliyor. Deniz canlıları için bir yuva, balıklar için üreme alanı olan mercan resiflerinin birçok ülkeyi ve nüfusu ekonomik olarak desteklediğini ifade eden Lundin, mercan resifi turizminin bölgedeki en büyük endüstrilerden biri ve resiflerin korunmasının bölgede yaşayanlar için hayati öneme sahip olduğunu belirtti.
Araştırmacılar, hiçbir şey yapılmazsa sürecin aynen devam edeceğini ancak gerekli önlemler alınırsa mercan kayalıklarının tekrardan artacağını belirtiyor.
Dr. Lundin, "Yosunla kaplanmaya başlayan bazı resiflerin tekrar canlandığına şahit olduk, bu olumlu bir gelişme, bu nedenle umudumuzu kaybetmemeliyiz" yorumunu yaptı.
Kaynak: