Kendi türünü yiyen yırtıcı bakteri, "canlı antibiyotik" oldu

Kendi türünü yiyen yırtıcı bakteri, "canlı antibiyotik" oldu

Bilim adamları diğer bakterileri yiyerek hayatta kalan bir bakteri türünün antibiyotiklere karşı dirençli süper virüslerin tedavisinde kullanılabileceğini bildirdi

ANKARA (AA) - İngiliz bilim adamları, yırtıcı bir bakteri türünün antibiyotiklere dirençli virüslere karşı etkili olduğunu keşfetti.

Londra Kraliyet Akademisi ve Nothingham Üniversitesinden araştırmacılar, Bdellovibrio bacteriovorus adlı yırtıcı bakteriyle yapılan deneylerde, türün, zararlı bakterileri yiyip tüketerek yayılmalarını engellediğini tespit etti.

Sonuçları "Current Biology" dergisinde yayınlanan çalışmada, Bdellovibro bacteriovorus bakterisinin yeterince güçlü dozda tatbik edildiğinde, "canlı antibiyotik" gibi hareket ederek zararlı bakteriyel oluşumu gerilettiği görüldü.

Laboratuvar ortamında yapılan deneylerde, bakterinin, bozuk gıdalarda ortaya çıkan, yılda 160 milyon kişiye bulaşan ve bir milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Shigella virüsüne karşı etkili olduğu gözlendi. Bakterinin, yalıtılmış ortamda Shigella'nın olağan bozulma hızını dört bin kat artırarak virüsü etkisiz hale getirdiği belirtildi.

Yapılan diğer deneyde Shigella virüsü bulaştırılan balık lavrasının üç günde ancak yüzde 25 oranında korunduğu gözlenirken, lavraya aynı anda belirli dozda Bdellovibrio bacteriovorus enjekte edildiğinde korunma oranlarının yüzde 60'a kadar çıktığı tespit edildi.

E.colli ve Salmonella virüslerine karşı da etkili olduğu kaydedilen bakterinin herhangi bir yan etkisinin olmadığı belirtildi.

Günümüzde ilaçlara dirençli bakterilerin giderek yayılması ve güç kazanmasının doğurduğu endişeler bilim insanlarını virüslerin tedavisinde yeni yaklaşımları denemeye yöneltti.

Araştırmayı yürüten ekipten Dr. Serge Mostowy, BBC'ye yaptığı açıklamada, araştırmada bir bakterinin ilk kez "canlı antibiyotik" olarak kullanıldığını altını çizerek, "Virüslerin tedavisinde gittikçe artan oranda son çare olması gereken antibiyotiklere dayanıyoruz. Bu da giderek daha dirençli bakterilerin oluşumuna yol açıyor. Bu yenilikçi çalışma ilaçların yanı sıra yırtıcı bakterilerin de virüslere karşı mücadelede etkili bir araç olarak kullanılabileceğini kanıtlıyor." dedi.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı