Kitap Fuarları

Yazar ile okurun buluşma mekanları olarak kitap fuarlarını her zaman önemsedim. İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenlenen TÜYAP kitap fuarlarına fırsat buldukça katılmaya çalıştım. Fuarların benim için bir başka güzel yanı da diğer yayıncı ve yazar arkadaşlarla buluşma mekanı olmasıydı. Ankara’da düzenlenen fuar yanlış yer seçimi nedeniyle pek ilgi görmediğinden artık yapılmıyor.

TÜYAP Konya Fuarcılık ve Türkiye Yayıncılar Birliği’nin işbirliği ile şehrimizde ilk defa ulusal çapta bir kitap fuarı düzenleniyor. Dilerim bu fuar her yıl tekrarlanır ama bir kuşkum var. Fuar alanı şehir merkezinden hayli uzak, bu yüzden sonuç Ankara fuarına benzeyebilir diye korkuyorum. Ayrıca şehrimizdeki yayınevlerinin bu fuarı desteklemeleri gerekiyordu. Önemsediğim bir çok yayınevi fuara katılmayacaklarını söylediler. Fuar etkinlikleri çerçevesinde dışardan onlarca yazar gelecek, okurları ile tanışacak, söyleşi yapacaklar. Şehrimiz yayıncıları da kendi yazarlarını imza günleriyle, söyleşilerle, okurları ile buluşturabilirlerdi.

20-28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek kitap fuarında elliye yakın etkinlik yapılıyor ve 130 yazar,bilim adamı ve politikacı konuşmacı olarak katılıyor. Fuar süresince iki de önemli sergi var. birisi “Uluslar arası Çizerlerden Nasreddin Hoca Karikatürleri” ve “Hababam Sınıfı 50. Yılını Kutluyor” sergisi.

Konya Çalı Kültür Sanat Dergisi fuarda iki önemli etkinliğe imza atacak, 24 Mayıs Çarşamba günü saat 15.00’te Yrd. Doç. Dr. Caner Arabacı “Konya’da bir Kültür Sanat Dergisi Çalı”yı anlatacak. 26 Mayıs Cuma günü ise şehrimiz şairlerinden Ömer Faruk Hatipoğlu, Ahmet Aka ve M. Ali Köseoğlu “Bozkırın ezgisi” adlı bir şiir dinletisi yapacaklar.

Fuara Bilgi, Can, Cem, Cumhuriyet Kitap, Çınar, edebiyatçılar Derneği, Çalı, İletişim, Kaynak, Selçuk Üniversitesi, Timaş, TÜBİTAK, Yapı Kredi gibi önemli yayınevleri katılıyor.

Fuar boyunca çok önemsediğim söyleşiler var. Umarım aksamadan hepsi gerçekleşir. İlk gün “Okur ve Yazar Buluşmaları”nın konuşmacısı Hıfzı Topuz. Aynı gün Mehmet Başaran “Atatürk Dönemi Eğitimi-Köy Enstitüleri”ni anlatacak. 21 Mayıs günü Orhan Birgit, Yılmaz Karakoyunlu ve Altan Öymen’in konuşmacı olarak katılacakları “Yazının Belleğindeki Tarih” kaçırılmaması gereken bir etkinlik bence. 22 Mayıs günü, kadını ele alan iki söyleşi var. Evrensel Basım Yayın’ın düzenlediği “Kadın ve Şiir” ile TÜYAP’ın düzenlediği, konuşmacı olarak Server Tanilli’nin katılacağı “Kadın Sorununun Neresindeyiz?” 25 Mayıs günü Edebiyatçılar Derneği’nce düzenlenen ve konuşmacı olarak A. Galip’in “Malazgirt’ten Konya’ya: Anadolu’ya Açılan Kapı” adlı söyleşi var.

Şehrimiz okurlarının fuara ilgi göstereceklerine inanıyorum. Fuarın sürekliliği biraz da bu ilgiye bağlı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.