Zeki Oğuz
Kitaplar arasında
Siz bu satırları okuduğunuz sırada ben Çukurova 6. Kitap Fuarında olacağım. 15-20 ocak tarihleri arasında gerçekleşecek fuar, kitap düşkünleri için gerçek bir şölen olacak. Bu yıl fuara 205 yayınevi katılıyor. 60 Kültürel etkinlik var ve 300 ü aşkın yazar kitaplarını imzalayacak, okurları ile buluşacak.
Benim için, katıldığım her fuar yeni bir okuyucu, yeni bir yazar arkadaş demek.
Büyükşehir Belediyesinin Zindankale Kültür Merkezinde düzenlediği 2. Kitap Fuarında Fatma Polat ile tanışmıştım. Beş yıl süren bir araştırma döneminden sonra Mevlana-Şems ilişkisi ekseninde bir roman yazmış ve iki baskı yapmış, imzalayıp verdi sağolsun.
Ne yalan söyleyeyim bu konuda yazılmış kitaplarda yaşadığım hayal kırıklığından sonra Fatma Polat’ın “Aşkın Kimya’sı Mevlana ve Şems-i Tebrizi Gel” adlı romanı da bana pek çekici gelmiyordu. Dediğim gibi bu konuda çok kitap yayınlanmış, Elif Şafak’ın Aşk’ı başı çekmişti. En kötü kitapta Aşk’tı bana göre. Bir çok yazar ise Mevlana ile Şems’i yere göğe sığdıramamış uçurmuşlardı adeta. Sonuçta onlar da birer insandı, yemiş, içmiş, acı çekmiş, sevinmişlerdi. Toplumca sevildikleri, nefret edildikleri olmuştu. Ayakları bu şehrin tozuna toprağına bulaşmıştı.
Fatma Polat’ın kitabında işte bu gerçek kişiler çıktı karşıma. Zamanın Konya’sında soluk alıp verdiğimi hissettim. “Gel” bir ilk kitap, ilk roman ama kurgudan anlatımına tam bir usta işi. Dilini çok sevdim yazarın. Kılçıksız, arı duru bir anlatımı var. Kitabın ilk baskısı mayıs 2011 de yapılmış. İkinci baskısı ise “Aşk Güneşe Benzer” adıyla yayınlanmış.
İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda da, yeni romanları ile karşımızda olacak Fatma Polat.
Ahmet Çobanoğlu eski siyasetçilerimizden biri. Herşeyden önce bir kültür insanı, şehrimizin yüzakı aydınlarından biri. Gazete yayınladı, çok sevdiği oğlunu anarşiye kurban verdi, milletvekilliği yaptı. Her dönem siyasetin içinde oldu. En güzeli de bildiğini, gördüğünü kendine saklamadı. Durmadan yazdı, anılarını, görüşlerini bizimle paylaştı. Bu güne kadar 18 kitap yayınladı.
Aslında bütün siyasetçilerimiz bunu yapabilseler ne kadar iyi olurdu. Genç siyasetçiler ne çok dersler çıkarırlardı bu anılardan.
Ahmet Çobanoğlu’nun son eseri bir albüm. Meraklısı için önemli bir kaynak aslında.
Kitabın adı:
“1920-2011 Tarihine kadar Konya’dan Türkiye Büyük Millet Meçlisine Seçilen Milletvekilleri ve Senatörler Albümü”Albümde bugüne kadar TBMM de yeralmış siyasetçilerimizin kısa biyoğrafileri ile birer fotoğrafları var.
Bol kitaplı günler dileğiyle.