Zeki Oğuz
KONYA KİTABI
Konya Ticaret Odası, aylık olarak yayınladığı İpek Yolu dergisinin yanı sıra, yılda bir adet Konya Kitabı yayınlıyor. Bu özel sayılarda şehrimiz üniversitelerindeki akademisyenlerin yanı sıra önde gelen yazarlarımızın çok güzel makaleleri yayınlanıyor.
Konya kitabının ilk sayısı mayıs 1998 de yayınlandı. Kitabın editörlüğünü Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Yusuf Küçükdağ yaptı ve değişik konularda yirmi beş makale yeraldı.
Özel sayının ikincisi Osmanlı Devleti’nin 700. kuruluş yılına adandı. 4. sayı Hz.Mevlana’nın 728. Vuslat Yıldönümü Anısına, 5. sayı ise Konya Ticaret Odasının Kuruluşunun 120. yılına armağan olarak yayınlandı.
V1. sayının editörü Caner Arabacı’ydı. Türkiye Cumhuriyeti’nin 80. yılına armağan olarak yayınlandı. V11. sayı 2004 yılında vefat eden Ahmet Sefa Odabaşı, Mehmet Önder ve Yalçın Dikilitaş’ın hatıralarına ithaf edildi. Editör yine Caner Arabacı’ydı. Çanakkale şehitlerinin 90. yılına ithaf edilen V111. sayıda editörler Prof. Dr. Haşim Karpuz ve Doç.Dr. Osman Eravşar’dı.
X. Sayı Konya Ticaret Odasının kuruluşunun 125. yıldönümüne armağan olarak yayınladı. 788 sayfa olan kitapta Konya Ticaret Odası ve Selçuk Üniversitesi tarafından düzenlenen Prof. Dr. Rüçhan Arık- Prof. Dr. M. Oluş Arık’a armağan edilen “Uluslararası Türk Sanatı ve Arkeolojisi Sempezyumu” bildirileri yeraldı. X11. Sayıdaki makaleler ise Cumhuriyet dönemi Konya’sı ile ilgiliydi.
Editörlüğünü Doç. Dr. Caner Arabacı ile Doç. Dr. Ayhan Selçuk’un yaptıkları X111. sayı 680 sayfaydı ve tamamı Konya medyasına ayrılmıştı. Bu sayı özellikle Konya basınını bilmek isteyenler için bir başucu kitabı oldu.
Son olarak yayınlanan X1V. sayının dosya konusu, özellikle Selçuklular döneminde çok önemli bir kurum olan ahilik teşkilatına ayrılmış. Editörlüğünü Prof. Dr. H. Ahmet Özdemir’in yaptığı kitapta konunun iki önemli uzmanının makalelerinin yer almaması dikkat çeciydi. Prof. Dr. Mikail Bayram ve Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, makaleleri olmasa bile nerdeyse kitapta yeralan bütün makalelerde onlara atıf var.
Böyle önemli bir yayını kültür dünyamıza kazandıran Konya Ticaret Odasına ve kitaba emek veren bütün arkadaşlara teşekkür borçluyuz.