Konya'da satışlar çakıldıkça çakıldı! Piyasa durdu, evler elde kaldı

Konya'da satışlar çakıldıkça çakıldı! Piyasa durdu, evler elde kaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in gelişiyle birlikte yürütülen sıkı maliye politikası parası olana yararken krediyle işlerini yürütenlerin işini zora soktu. Konya'da konut satışları durma noktasına geldi. Satışlar adeta çakıldı.

Son 22 senede kentsel dönüşümde adeta bir devrim gerçekleştiren ve uzun bir süre dev bir şantiyeye dönen Konya'da eski konut neredeyse kalmadı. Son 22 senede yüzbinlerce yeni konut yapıldı. Müstakil evlerin yıllarca durduğu Konya'da şimdilerde yüksek binalar yeni sakinlerine yuva oluyor.

İnşaat sektöründe zirveyi gören Konya'da kendi işini bırakıp sektöre giren firma sayısında artışlar da dikkat çekmişti. Bir müteahhit kenti kimliğine bürünen Konya'da konutların güvenilirliği de bir döneme damgasını vurmuştu.

Yapılan bu dönüşümün ardından Konya'da profil de değişti. İş dünyasında yaşanan dışa dönük ticaret ve üretim hamleleri de şehir ekonomisini büyüttükçe büyüttü. Yine bir öğrenci kenti olan Konya'da yeni binalar yükselmeye devam ediyor.

mehmet-simsek.jpg

Ufukta görünen yeni sorunun adı ise 'ekonomik kriz'. Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in göreve gelmesiyle yürütülen sıkı maliye politikaları piyasayı durgunluğa sürükledi.

Özellikle politika faizinde artışa gidilmesi ve akabinde bankaların faiz artırması nakde ulaşma noktasında vatandaşları ve iş dünyasını zora soktu.

Vatandaş cephesinde kredi imkanları zora girince barınma ihtiyaçları tam manasıyla karşılanamazken vatandaşın tüketim alışkanlıkları değişti. Piyasalarda iş yapan firmalar da tıkanan piyasada ayakta kalmanın planlarını yapıyor.

Artan döviz kuru maliyetlere yansıdı. Maliyetleri tolere edemeyen özellikle inşaat firmaları fiyatlarda artışa gitti. Yaşanan felaketler ve talepler nedeniyle de fiyatlar aldı başını gitti.

Piyasadaki durgunluktan en çok zora giren sektörlerin başını konut sektörü çekti. Tüm Türkiye'de olduğu gibi Konya'da da konut satışları durma noktasına geldi.

Elinde birikmişi ve nakiti olanlar durumdan kazançlı çıkabilmeyi başardı. Ancak krediye muhtaç olan vatandaşlar için kritik süreç sürüyor.

Konut satışlarının çakıldığı Konya'da Haziran 2024 döneminde yalnızca 1832 konut satılabildi. Sıfır konutların pek ilgi görmediği bu satış rakamının 705'i sıfır konutlardan 1127'si de ikinci el konutlardan oluştu.

konya-konut-satis-istatistikleri.jpg

84 satışın krediyle yapıldığı dönemde 1748 konutun öz kaynaklarla satıldığı belirlendi.

Bu satış rakamlarıyla sektörün önümüzdeki günlerde neler yapacağı da merak konusu haline geldi. Birçok sektöre can suyu olan inşaat sektörünün önümüzdeki en az 2-3 yıl daha büyük durgunluk yaşaması bekleniyor.

Konut fiyatlarının çok yüksek olduğu bu günlerde nakti olan birçok kişinin konut sahibi olmak yerine faize yatırdığı parasıyla kirada oturmayı tercih ettiği biliniyor.

Merkez Bankası'nın da önümüzdeki günlerde özellikle ABD merkez bankasının faiz indirimleriyle birlikte faizde indirim yapması olası gibi görünüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum