Seyit Küçükbezirci
Konyalı çiftçi kadınlar...
Konyalı çiftçi kadınlar Türkiye çapında yarışma alanında
Biliyor musunuz, haberiniz var mı; ilçelerinde de, Konya’da da güzel şeyler oluyor, anlamlı şeyler oluyor.
21 Ocak’ta, Hüyük’teydik; Hüyük’ün kasaba ve köylerinden 130 kadın “Köyümde Güvenilir ve Tam Gıda Projesi”ne katılmış, başarıyla bitirip sertifikalarını almışlardı. Artık, ürünlerini, pazarın istediği üstün kalitede değerlendirebilecekler; tarhanalarla, reçellerle, salçalarla, pekmezlerle aile bütçelerini zenginleştireceklerdi.
Daha iki ay bile olmadı, Konya’da, Konya Ticaret Borsası Salonu’nda, 27 Şubat günü “Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması”nın Konya Finali yapıldı.
Onlar, Hüyük’ten, Çavuş’tan, Kıreli’nden, Selki’den, Tolca’dan, İmen’den çıkıp gelmişlerdi; bunlar Ilgın’dan, Karatay’dan, Sarayönü’nden, Seydişehir’den, Selçuklu’dan, Beyşehir’den Ereğli’den çıkıp gelmişlerdi. Tarımsal bilgileriyle, ev ekonomisi bilgileriyle yarışacaklardı.
TEK KANATLI KUŞTAN, ÇİFT KANATLI KUŞA…
Kadının olmadığı ekonomik ve sosyal hayat “Tek kanatlı kuş” demektir. Hayatı bir sandalye sayarsanız, kadın katılmazsa, o sandalye iki ayaklıdır. Dursun ayakta da görsünler.
Çok şükür, erkeğin üç adım gerisinden gelen, ‘saçı uzun aklı kısa’ diye aşağılanan, ‘sırtından sopa, karnından sıpa eksik edilmeyecek’ denilen dönemler büyük çapta geride kaldı.
Konya Ticaret Borsası Toplantı Salonu’na bakıyorum; lebâleb kadın dolu, her yaştan. “Protokol” denilen bizler önde bir sıra kalakalmışız. Akşehir’in Gölçayır köyünden, Ereğli’nin Belkaya’sından, Hüyük’ün Köşk’ünden, Karatay’ın Yağlıbayat köyünden, Selçuklu’nun Yükselen köyünden çıkıp çıkıp gelmişler; gözlemek için, yörelerinin yarışmacılarına moral vermek için.
KADINA “ÖZGÜVEN” GELİNCE
Karşımızdalar; masalarına kurulmuşlar, bilgisayarlarını karşılarına almışlar. Günlük hayatlarında ne giydilerse, başlarını nasıl bağladılarsa öyle gelmişler.
Çoğu ilkokul mezunu, bir kısmı ortaokuldan. Çoğu doğdukları köyde ev-bark sahibi olmuşlar, geçim için ellerini taşa toprağa çalmışlar. Hem eş, hem anne, hem “Ücretsiz Aile İçi İş Gücü” olmuşlar.
Köylerden çıkıp gelmemişler de, sanki şehirlerin albenili okullarında okumuşlar; sanki daima bilgisayar başındaymış gibiler. Kadına “özgüven” gelince böyle oluyor demek.
“Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Projesi” “İl Finali” sunuculuğunu, Konya Gıda, Tarım, Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden Yavuz Çolak yapıyor.
Saygı duruşu, İstiklal Marşı; onlarca konuk; salonu hıncahınç dolduran, son derece heyecanlı yüzden fazla kadın izleyici. Konya Gıda Tarım, Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar tarımda olsun, genel ekonomide olsun kadın emeğinin, kadınların katkısının önemini vurguluyor.
28 Şubat günlü Memleket, bakınız, etkinliği nasıl duyuruyor:
“Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen “Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması”nın Konya finali gerçekleştirildi. Finalde 15 sorudan 12’sine doğru cevap veren Sarayönü ilçesinden Aysel İnan 120 puanla birinci oldu. 10’uncusu düzenlenen “Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması” Konya Ticaret Borsası(KTB)’nda gerçekleştirildi. Yarışmaya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Emin Botsalı, Ticaret Borsası Meclis Başkan Vekili Namık Köklüsoy, İl Genel Meclis Başkan Vekili Doğan Çiftkat, Gıda Kontrol Laboratuarı Müdürü Recep Özgül, Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, Konya Şeker A.Ş. Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Yusuf İnanç, davetliler ve yarışmacı yakınları katıldı. Yarışma öncesi konuşma yapan Çiftçi Eğitim Yayın Şube Müdürü Mehmet Sadık Oturanç, Konya’nın dört bir yanından finale katılan yarışmacıların hazır bulunduğunu belirterek, yarışmacılara başarılar diledi. Konya İl Finaline, Akşehir, Beyşehir, Ereğli, Hüyük, Ilgın, Karatay, Sarayönü, Selçuklu ve Seydişehir ilçelerinden 9 yarışmacı katıldı. 15 soru üzerinden gerçekleştirilen yarışma sonunda soruların 12 tanesini doğru cevaplayan Sarayönü ilçesinden Aysel İnan, 120 puanla birinci oldu.”
KONYA’DAN ANKARA’YA; ORADAN “TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİ” İÇİN BALIKESİR’E
Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mehmet Sadık Oturanç’ın yarışmayı başlatmasıyla sorular yağmaya; cevap panoları kalkmaya başladı. Hızlı, kaliteli, profesyonel yarışmalara taş çıkartan bir bilinç, bir olgunluk.
“2013 Kadın Çiftçiler İl Finali”ne 9 yöreden katılan kadın çiftçilerimizin adlarını tek tek anmam gerek. Çünkü Konya kadınının tarımsal bilgi ve beceride geldikleri yeri, aşamayı gösterdiler bize.
Belki ilk kez kentte bir yarışmaya katıldılar. Belki ilk kez yüzlerce izleyicinin önüne yarışmak için çıktılar. Belki ilk kez bilgisayarlı bir yarışmaya katıldılar. Ama görmeliydiniz olgunluklarını, yüksek görgülerini, bilgi birikimlerini.
Sonuçta 120 puanla Sarayönü Ertuğrul Köyü’nden Aysel İnan birinci oldu; Hüyük/Köşk’ten Adife Nur Parlar ikinciliği; Akşehir Gölçayır köyünden Lütfiye Ordu üçüncülüğü aldı.
Konya İl Birincisi Aysel İnan, 3 Mayıs’ta Ankara’da yapılacak “Bölge Birinciliği Yarışmaları”nda Konya’yı temsil edecek. Orada da birinci olursa, Balıkesir’de yapılacak “Türkiye Birinciliği” yarışmasında, bölgesini temsil edecek.
KALİTE BİR ORGANİZASYON, KALİTE YARIŞMACILAR
“Konya Köylü Kadınlar Yarışmaları Tarihi”ne not düşmek için yazıyorum. “10. Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi Projesi”ne katılan dokuz yarışmaca şöyle:
-Akşehir/Gökçayır’dan Lütfiye Ordu, -Ereğli/Belkaya’dan Fadimana Şanal, -Beyşehir Merkezden Fatma Bulut, -Hüyük/Köşk’ten Adife Nur Parlar, -Ilgın/Ağalar’dan Zahide Sivas, -Karatay/Yağlıbayat’tan Lütfiye Demirok, -Sarayönü/Ertuğrul’dan Aysel İnan, -Selçuklu/Yükselen’den Halime Uslu, -Seydişehir Merkezden Müzeyyen Yılmaz.
Yarışmanın jürisini de kutlamak gerek; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Bilal Ünal; Bitkisel Üretim Şube Müdürü Dr. Celal Yıldız; Hayvan Sağlığı-Su Ürünleri Şube Müdürü Süleyman Özcan adil bir yarışmayı sağladılar.
Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şubesi’nden Yüksek Ziraat Mühendisi Ülkü Ermetin aylar süren çabası ile yarışmanın başarılı olmasında büyük emek sahibi. Yavuz Çolak artık, kat kat büyük toplantıları da başarıyla sunacağını üst üste ispat ediyor. Şube müdürleri M. Sadık Oturanç’a bağlı elemanlar, yarışmaya katılan, izleyen herkesten tam not aldı.
Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar elemanlarının, camiasının başarısından gurur duyabilir.
Yarışmalara maddi katkılarda bulunan; yarışmacıların hepsinin altınla ödüllendirilmesini sağlayan kurul ve kuruluşlara da teşekkürler.
KADINLARIMIZIN DEĞERİNİ BİLMELİYİZ
Konyalı köylü kadınlar üstüne size sunduğum bu yazı, güzel ve çok anlamlı bir dünya gününün iki gün sonrasına rastladı. Bu gerçekten bir “tevafuk”. “8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Türk kadınları da en çok şükranı hak eden kadınlardan. Dünyada, tarımda aktif nüfusun yüzde 44’ünü kadınlar teşkil ederken; Türkiye’de tarımdaki aktif nüfusun yüzde 61’ini kadınlar oluşturuyor.
Ekonomik, sosyal, kültürel her alanda bu yüzde 61 kadın nüfusu katkı sunmazsa; sonuç, tek kanatlı kuş, iki ayaklı sandalye olmak demektir.
Üretimin her dalında; ev ekonomisinde, sanayide, güzel sanatlarda kadınlarımızın “Başa güreştiğini görmek”… “Cumhuriyet’i ilelebet payidar kılacaktır”…
Konya artık kadınlarımızla da “Konya dışı”na taşıyor. Darısı tarımdan sonra sanayinin, turizmin başına…
+++++
BİRİNCİ İLE HATIRA FOTOĞRAFI:
Soldan sağa: Ziraat Mühendisi Funda Aslan; Proje Yürütücüsü Yük. Ziraat Mühendisi Ülkü Ermetin; Mühendis Fatma Ceran; yarışma birincisi Sarayönü Ertuğrul Köyü’nden Aysel İnan; Konya İl Tarım Şub. Müdürlerinden M.Sadık Oturanç; Sarayönü İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinden Rüveyda Karaayhann ve Selin Karagözoğlu.