Küçük bedenler karaciğer nakliyle yaşama tutundu

Küçük bedenler karaciğer nakliyle yaşama tutundu

Doğumsal safra kanalları gelişim bozukluğu ve karaciğer yetmezliği nedeniyle DEÜ Hastanesinde tedavi gören 4 çocuk organ nakliyle sağlığına kavuştu

İZMİR (AA) - Doğumsal safra kanalları gelişim bozukluğu ve karaciğer yetmezliği nedeniyle Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi gören 1-5 yaş arası 4 çocuk organ nakliyle sağlığına kavuştu.

DEÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, hastanede son bir yıl içinde 1-5 yaş arasındaki Defne Aygün, Memiş Arda Bahar, Agadayı Nuriyev ve Abdil Akkaş'a karaciğer nakli yapıldı.

Sağ kalım oranı en riskli olan 10 kilogram altındaki küçüklerin operasyonunu, DEÜ Hastanesi Organ Nakil Merkezi Mesul Müdürü Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu önderliğindeki Karaciğer Nakli ve Anesteziyoloji, Gastroenteroloji, Çocuk Yoğun Bakım, Radyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları ekipleri gerçekleştirdi.

- Defne'ye 4 aylıkken karaciğer nakli

İzmir’de yaşayan Aygün ailesinin kızı Defne Aygün’e henüz 4 ay 10 günlükken, doğumsal safra kanalları gelişim bozukluğu nedeniyle nakil yapıldı. Babasından alınan sol lob karaciğer grefti, ameliyat sırasında iki kez küçültülerek hastaya nakledildi. Ameliyat sırasında 6 kilogram olan Defne, şimdi 14 aylık ve ağırlığı 9.1 kilograma ulaştı.

Memiş Arda Bahar, henüz 1 yaşındayken nedeni bilinmeyen doğumsal karaciğer yetmezliği nedeniyle nakil oldu. Babasından alınan sol lob karaciğer grefti, ameliyat sırasında küçültülerek hastaya nakledildi. Ameliyata girerken 7.5 kilogram olan Memiş Arda yaklaşık 11 kilogram aldı.

Azerbaycan Bakü doğumlu olan Agadayı Nuriyev’e de 4 yaşındayken doğumsal karaciğer yetmezliği nedeniyle DEÜ Hastanesi’nde nakil yapıldı. Nuriyev’e, babaannesinden alınan sol lob karaciğer grefti ile karaciğer nakli gerçekleştirildi. Ameliyat sırasında 13 kilogram olan Agadayı Nuriyev şimdi 4 yaş 9 aylık ve 14 kilograma ulaştı.

Abdil Akkaş, ilaç toksisitesine bağlı gelişen akut karaciğer yetmezliği nedeniyle 3,5 yaşındayken DEÜ Hastanesinde acil operasyona alındı. Hastaya annesinden alınan sol lob karaciğer ile acil canlı vericili karaciğer nakli yapıldı. Akkaş da aynı hastalıkla mücadele ederken nakil olan diğer çocuklar gibi sağlığına kavuştu.

- Çocuk yaşta organ nakli

Türkiye’de ilk canlı vericiden sağ karaciğer naklini 1999 yılında DEÜ Hastanesinde (1999) gerçekleştiren ve yıllardır bu alanda çalışmalarını sürdüren DEÜ Hastanesi Organ Nakli Merkezi Mesul Müdürü Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, şu bilgileri verdi:

"Çocuklarda en sık doğuştan safra yolları gelişmemiş olan hastalara ön ameliyatlarla kilo kazandırıp, 10 kilogramı bulduktan sonra nakil olma şansı verilmek isteniyor. Kilo alma şansı verilemeyenlere de 6 – 6.5 kilogram civarında nakil yapılıyor. Çocuk hastalar içerisinde 10 kilogram barajı çok önemli. 10 kilogramın altında ciddi komplikasyon ve mortalite (ölüm oranı) artıyor. Çocuk cerrahlarının bu işe el atmaları lazım ya da erişkin grubun içerisinde çocuk cerrahlarının ve çocuk yoğun bakımcılarının birlikte olması lazım."

Türkiye'de bugün yılda bin 200'ün üzerinde karaciğer nakli yapıldığını, bu nakillerin yüzde 10'unun ise çocuklara gerçekleştirildiğini vurgulayan Astarcıoğlu, "Bu da yılda ortalama 150 kadar çocuk anlamına geliyor. 10 kilogram altındaki nakilleri zor, 10-20 kilogram arası orta derecede, 20 kilogramın üzeri ise daha avantajlı olarak ifade edebiliriz." ifadelerini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı