Serpil Yalçınkaya

Serpil Yalçınkaya

Kudüs

“Müslümanların kıblesi olan Mescidi Aksa’nın öneminin belirtilmesi hususunda Resulullah (s.a.v)’in bir hadisi şerifinde şöyle buyurduğu rivayet edilir: ‘Yolculuk ancak şu üç mescitten birine olur: Benim şu mescidime, Mescid-i Haram’a ve Mescid-i Aksa’ya.’ Bu hadis etrafında Mescid-i Aksa, Mescid-i Nebevi ve Kâbe ile birlikte üç harem bölgesinden biri olarak kabul edildiği için ‘Harem-i Şerîf’ adını da alır.”

M.Ö 3000’li yıllarda Ken’ailer’in yerleşimiyle Diyar-ı Kenan olarak adlandırılmaya başlanan Kudüs insanlık tarihindeki en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Milattan sonraki yıllarda  Artuklular ile başlayan bir süreçte Kudüs tarihinin önemli bir bölümünde Türkler yerini almaktadır.

“ Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sırasında (28 Aralık 1516) Osmanlı Toprakları bünyesine dahil edilen ve hep o tarihten itibaren ‘Kudüs-ü Şerif’ olarak adlandırılan bu şehir, 9 Aralık 1917 (401 yıl 3 ay 6 gün)’e kadar tarihinin en huzurlu günlerini yaşar. Bu tarihten sonra zulmün her türlüsüne maruz kalan bu şehir ve halkı, bizim kadim kültürümüzün ayrılmaz bir paçasıdır.”

1516-1917 yılları arasında bir Osmanlı toprağı olan Kudüs, İsrail Devleti kurulduktan sonra Doğu ve Batı Kudüs olarak 2’ye ayrılır. 1967 yılındaki savaş sırasında israil tarafından işgal edilen Doğu Kudüs, uluslar arası toplum tarafından Filistin toprakları olarak tanımlanır ve Kudüs’te hiçbir elçilik bulundurulmaz.

Yukardaki cümleler İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Abdüssettar Yarar’ın 2016 basım tarihli Kudüs adlı eserinden.

Tüm ilahi dinlerde kutsal sayılan Kudüs bir çok peygamberin vatanı olmuş, irşat ve tebliğ vazifelerini yerine getirdikleri toprakları da bünyesinde barındırmıştır. İsra ve Miraç olayları ile ilk kıblemiz olan Mescid-i Aksâ’nın da burada bulunmasıyla Kudüs’ün Müslümanlar için önemi bir kat daha artmaktadır.

Kudüs hakkında bilgi sahibi olmak ya da oraya gitmek isteyenlere kaynak olacak şekilde kaleme alınmış bir eser olan Kudüs, Kudüs-ü Şerif, Peygamberler Şehri Kudüs, Harem-i Mescid-i Aksâ, Harem-i Şerif Dışındaki Ziyaret Yerleri, Kudüs-ü Şerif Dışındaki Yerler, Kudüs’te Elli Beş Yıl Nöbeti adlı ana başlıklardan oluşuyor. Her bir bölüm okuyucusuna tatmin edecek  nitelikteki bilgileri veriyor.

Eserin orta kısmında Mescid- i Aksa Haremi Krokisi yer alıyor.

Getsemani Bahçesi, Bahr Camii, Süleyman Paşa Çeşmesi, Hızır Kubbesi, Mualla Taşı, Betlehem gibi özel yerler ve isimlerini doğrusu bu eseri okuyana kadar hiç duymamıştım. Bu anlamda bilinenin dışındaki yerleri, tarifleri ile rehber nitelikte bir eser olmuş Kudüs.

Harita ve fotoğraflar, tablolar var. Kudüs zaman çizelgesi ile hangi kavim ve peygamberin, hangi süreçte  Kudüs’te yaşadığı bilgilerini de öğreniyorsunuz.

Akıcı ve tek tek bilgiler içeren bu anlamlı eser için Abdüssettar Yarar’a teşekkür ediyor; keşke Müslüman-Türk dünyasında öneme haiz yerlerin tanıtımı için bu şekilde seri halinde eserler kaleme al(ın)sa ne güzel olur diyorum.

Selamete, ihsanla kalınız.

Kitap ve Yazar Hakkında Bilgiler

image002-042.jpg

Yayın Tarihi: 2016

Yayınevi: Ekopi

Baskı Sayısı: 1.Baskı

Sayfa Sayısı: 105

image004-032.jpg

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum