"Kültür balıkları sağlık açısından risk taşımıyor"
ODÜ Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Balık: "Yapılan bilimsel çalışmalar bize gösteriyor ki kültür balıkları insan salığı açısından tedirgin edici bir risk taşımıyor"
ORDU (AA) - Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, "Yapılan bilimsel çalışmalar bize gösteriyor ki kültür balıkları insan salığı açısından tedirgin edici bir risk taşımıyor" dedi.
Balık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son yıllarda balık üretiminde önemli artışın olduğunu ifade etti.
Türkiye'de son yıllarda üretilen kültür balığı miktarının yıllık ortalama 200 bin tonun üzerine çıktığını ifade eden Balık, şöyle konuştu:
"Bu anlamda ülkemizde zaten bazı yıllara oranla değişse de ürettiğimiz toplam balık miktarı 650 bin civarında. Bunun 200 bin tonunu kültür balıkları oluşturuyor. Tabi ki halkımızda şöyle bir tereddüt var, bu diğer kara hayvanları için de geçerli. Acaba insan kontrolünde yetiştirilen canlılar mı, yoksa doğal ortamda yetişen canlılar mı daha sağlıklı. Bunların bir kısmı tamamen ön yargıdan kaynaklanıyor. Aslında insanların çekineceği bir durum çok fazla söz konusu değildir. Biz bunları değişik kıstaslar bakımından karşılaştırdığımız zaman yapılan bilimsel çalışmalar bize gösteriyor ki kültür balıkları insan salığı açısından tedirgin edici bir risk taşımıyor."
Balık, görünüm bakımından kültür balıklarının doğal ortamda yetişen balıklara oranla daha iri olmalarının daha iyi beslendikleri için normal olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"İki balık arasında tat, koku anlamında da değişiklikler bazen söz konusu olabiliyor ama aslında tat açısından her iki balık arasında bir değişiklik olmadığı çalışmalarla orta konulmuş. Tat farkı aslında su kalitesinden kaynaklanıyor. Halk arasında da bazen çamurlu su ortamında yetişen balıkların etinin koktuğu söylenir. Hakikaten bu doğrudur. O açıdan su kalitesi çok önemlidir. Renk bakımından bir fark vardır. Bunun sebebi ise kültür balıkları değişik besinler tüketmedikleri için renkleri daha koyudur. Doğal ortamda yetişen balıklar ise çok değişik besinler tüketir. Dolaysıyla daha renkli olurlar. Besin değeri açısından değerlendirmek gerekirse kültür ortamında yetiştirilen balık ile doğal ortamda yetişen balık arasında protein anlamında önemli bir fark yoktur."
Balık, kültür balıklarında sadece zararlı ilaç kullanılması durumunda sağlık açısından bir risk oluşabileceğini ancak üreticilerin gereksiz yere bu yola başvurmalarının son derece uzak bir ihtimal olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: