"Kurban Bayramı'nda et tüketimini sınırlandırın"
KTÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Özgür: - "Kurban etleri doymuş yağlar ve yüksek kolesterol içeren bol proteinli gıdalardır. Bu nedenle Kurban Bayramı'nda günlük et tüketimi mutlaka sınırlı olmalıdır ve ortalama 100 gr
Uzmanlara göre yaklaşan Kurban Bayramı'nı sağlıklı ve rahat geçirebilmek için günlük et tüketimine dikkat edilmesi ve aşırıya kaçılmaması gerekiyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda beslenme düzeninde değişiklikler yaşandığına dikkati çekti.
Kurban Bayramı'nda sofraların et ile zenginleştiğini dile getiren Özgür, "Kurban etlerinin bol miktarda yer aldığı menüler, hamur tatlıları ile ağırlaşmış sofralar ve fiziksel aktivitenin azalması ile hareketsiz yaşam ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle vatandaşlarımızın Kurban Bayramı boyunca beslenmelerine özellikle dikkat etmeleri gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Özgür, bazı hasta gruplarının da risk altında olduğunu belirterek, "Kontrolsüz hipertansiyonu bulunanlar, kan şekeri yüksek seyreden ve insülin kullanan diyabet hastaları, trigliserit değerleri yüksek hiperlipidemili hastalar, kalp damar sorunu olanlar, reflü hastaları, bağırsak ve karaciğer yağlanması olanlar ile hastalık düzeyinde şişman kişiler risk altındadır. Bu nedenle risk altında bulunan bu hastaların da sağlıklı ve rahat bir bayram geçirmek için gıda tüketimlerine daha fazla özen göstermeleri gerekiyor." diye konuştu.
Kurban Bayramı'nda kahvaltının genelde et ile yapıldığını anımsatan Özgür, "Kurban bayramlarında mutlaka kavurma et yiyoruz. Bilindiği üzere kurban etleri doymuş yağlar ve yüksek kolesterol içeren bol proteinli gıdalardır. Bu nedenle günlük et tüketimi mutlaka sınırlı olmalıdır ve ortalama 100 gram civarında et tüketilmelidir." dedi.
- "Kavurma ve kızartma türü etlerden uzak durulmalı"
Prof. Dr. Özgür, kurban etlerinin sindiriminin zor olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kurban etleri sert olduğu için sindirimleri de zordur. O nedenle dengeli ve sağlıklı bir beslenme için etin yanında sebze tüketmeliyiz. Ayrıca sindirimin daha da zorlaşmaması için etin yanında pilav, hamur işi ve makarna tüketiminden de kaçınılması gerekiyor. Sabah kahvaltısı kesinlikle et ile yapılmamalı. Akşam yemeğinde de mümkün olduğunca kurban eti yememeliyiz. Sebze ve balık tüketimini önerebiliriz."
Kurban Bayramı'nda etlerin ızgara ya da haşlama şeklinde sebze ile tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini anlatan Özgür, özellikle kavurma ve kızartmadan uzak durulması uyarısında bulundu.
Özgür, hareketsizliğin ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını belirterek, "Kurban Bayramı'nda hareketsiz kalınmamalı. Günde en az yarım saat yürüyüş yapılabilir. En az yarım saat yürüyüş yapmak, bayramın daha zinde geçirilmesini sağlayacaktır. Bunun yanında günlük su tüketimine de dikkat etmeliyiz ve en az 2 ile 2,5 litre su tüketmeliyiz." dedi.
Reflü ve karaciğer yağlanması olan hastaların da bayram boyunca daha dikkatli davranması gerektiğini vurgulayan Özgür, bu hasta grubunun özellikle hamur işi tatlılar ve kavurma etten uzak durması gerektiğini kaydetti.
AA
Kaynak: