Esat Çoğal
Kurbanlik; Kurban olan kim? Kurban kim?
Öncelikle tüm nitelikli okurlarımın , Kurban bayramını kutlarım . Bayramınız mübarek olsun .Fikret Coşar kardeşimin benimle paylaştıklarını sizlerle paylaşmak istedim . Bu Kurban Bayramını
İlk insanlardan, Adem’den (A.S.) günümüze bütün insanlık tarihinde Allah’a ve diğer inanç sahiplerinin inandıkları şeylere, ilahlara sundukları, adadıkları canlı insan, hayvan, bitki ve içki sunma adak ritüeli mevcuttur.
Adem’ in iki oğlu da ( Kur’ an da ismi geçmez zaten önemli olan isimleri değil yaptıkları eylemleridir) Allah’a yakınlaşmak adına biri hayvan diğeri hububat adamış, sunmuştu. Hayvan adayanın yakınlaşmak adına KURBAN olabilmek için sunduğu hayvan kabul olmuş diğerinin sunağı kabul edilmemiştir. Niçin kabul olup olmadığına baktığımızda biri Allah’a yakın olmak için KURBAN olmak için ihlâsla hayvanlarının içerisindeki en iyi en güzel olanını seçip onu adamış, diğeri de gerekli ihtimamı göstermemiş kerhen yapıyormuş gibi rast gele, özenmeyip döküntü bir ürün sunduğu için reddedilmiştir.
Bütün bu kurban ritüelleri insanların inandıkları ilahlara daha yakın olabilmek için, başlarındaki musibetlerin yok olması için, ürünlerinin daha bereketli olması için sunulan şeylerdi. Bunlar ilk doğan çocuklar, hayvanlardan ilk doğanlar, ilk mahsuller gibi şeylerdi. İnandıkları tanrıların, ilahların gazabından kurtulmak için insanlar esastan, Allah’ın vahyinden uzaklaştıkları için kendi çocuklarından ilk doğan bebeklerini kurban edecek kadar azmış sapmışlardı. O dönemlerde ilk doğan çocukları, bakire kızları, köleleri boğazlayıp ilahlarına sunmuşlar. Sapmış inançlarına göre on binlerce belki de yüz binlerce insan tanrılara sunulmak adına katledilmişlerdir. Cezayir de sadece bir bölgede yapılan arkeolojik kazılar ve çalışmalarda tanrılara sunulmuş içerisi 3-6 yaşındaki çocukların kemikleriyle dolu 60 000 adetin üzerinde küpler bulunmuştur. Bunlar daha tespit edilebilinenler. İnsanlık o kadar çığırından çıkmıştı.
Rabbimiz, atamız İbrahim ve oğlu İsmail’le azmış sapmış bu insanlığa Allah’a nasıl KURBAN yani YAKIN olunacağını bize göstermiştir. VAHY’ e teslimiyetle VAHY’ den uzaklaşmamakla Allah’ın rızasına uygun davranmakla Allah’a KURBAN olunur.
Allah, Resulleri İbrahim ve oğlu İsmail’le insan boğazlayacak kadar azan bu insanlığa yeniden Allaha yakınlaşma için hayvanları kesip sunmayı, KURBAN OLMA vesilelerinden biri olarak öğretmiştir. “ Kesilen hayvanların hiç birinin eti ve kanı Allah’a ulaşmaz, ancak O’na sizden takva ulaşır. HAC-22/ 37.ayet”
Kurban veya kurbanlık diye isimlendirdiğimiz bu eylem aslında Hacda temettü ve kıran haccına niyetlenen hacılara vacip olan ibadettir. Hac’ca gitmeyenler, gidemeyenler de sünnet olarak hayvan kesimini yaparlar.
“De ki; kesinlikle benim salâtım, sâlih amellerim, bütün ibadetlerim, ( oruç, zekat, kurbanlık yani Allah’a yakınlaşma için hayvan kesme vb.) hayatım ve ölümüm bunların hepsi alemlerin Rabbi Allah içindir.” ENAM-6/ 162.Ayet.
“ O halde Salâtın da Rabbin için olsun, yakınlaşmak için kurban olmak için yaptığın amellerde Rabbin için olsun.” KEVSER-108 – 2. Ayet
Allah zaten bize şah damarımızdan yakın olduğunu bildiriyor. Kendimize bir bakalım bizler ne kadar Allah’ a yakınız. KURBAN olması gereken bizleriz. Kestiğimiz hayvanlara kurban ismini verilerek hata ediliyor. Hayvan sunarak, boğazlayarak yapılan ibadet Allah’a yakın olmak için KURBAN olmak için yapılan eylemlerden sadece biridir.
KURBAN en yakın olabilmek demektir. Allah’a kurban olabilmek için sadece hayvan kesmek, sunmak değil bu manada yapılan Salih amellerden namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek gibi yaygın bilinen amellerin tümü ve hayır ve hasenat olarak bildiklerimizin hepsi Allah’a KURBAN OLMAK İÇİN sunulan diğer amellerdir. Bu amellerin tamamı KURBANLIKTIR. Hoşça sağlıcakla kalın ama Allah’a KURBAN olanlardan kalın…
KURBAN
Kendimiz olmalıyken kurban.
Kestiğimiz olmamalı kurban.
Adadığın hayvan değil kurban.
Her an adayan olmalı kurban.
Allah yakın zaten sana her zaman.
Sen oldun mu kurban bir zaman.
Şimdi değil de kurban ne zaman.
Kurban değilsen sana zor zaman.