Kütüphaneleri artık cepte
İnönü Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Neziha Üstüner, artık neredeyse bütün hizmetlerin internet üzerinden gerçekleştirdiğini...
İnönü Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Neziha Üstüner, artık neredeyse bütün hizmetlerin internet üzerinden gerçekleştirdiğini belirterek, "Basılı olarak fazla yer işgal eden yayınlar bugün cep telefonlarımızda mevcut" dedi.
Gelişen teknolojiyle beraber değişen kütüphanecilik anlayışını değerlendiren İnönü Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Neziha Üstüner, kütüphanelerinin değerinin tükendiği yönünde kaygıların olduğunu belirterek, "Ancak kütüphaneciliğin ne değer kaybediyor, ne de ölüyor. Yok olmuyoruz sadece kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Eskinin basılı ortamdaki katalogları bugün elektronik ortamda ise bizim de eskinin değil bugünün kütüphanesi olmamız gerekiyor" dedi.
İnternetin bilgiye ulaşmada sağladığı yararlara vurgu yapan Üstüner, elektronik ortamda bilgilerin muhafaza edilmesinin zamana ve mekana bağlı kalmayı ortadan kaldırdığını söyledi. Neredeyse bütün hizmetlerin internet üzerinden gerçekleştirildiği bir çağı yaşadıkların ifade eden Üstüner, "Okuyucularımız da artık bilgiyi aramak için kütüphanelere gitmek zorunda kalmıyorlar. Basılı olarak fazla yer işgal eden yayınlar bugün cep telefonlarımızda mevcut. Kütüphaneleri cebimizde ya da bilgisayarımızda taşıyoruz. Böylelikle bilgiye ulaşmak zamana ve mekana bağlı kalmıyor" şeklinde konuştu. Ancak bu durumunda kontrol edilmesi ve yönetilmesi zor bir durumu beraberinde de getirdiğini aktaran Üstüner, "Aynı zamanda basılı ortamdaki kaynakların temini, yararlanılması ve muhafaza aşamaları elektronik ortamdaki kaynaklara oranla daha zor oluyor. Hakları ve saklama koşulları farklı olsa da elektronik ortamda bulunan kaynaklar işlerimizi kolaylaştırmaktadır" ifadelerini kullandı. İnönü Üniversitesi olarak basılı ve elektronik kaynaklar noktasında zengin bir kütüphaneye sahip olduklarının altını çizen Üstüner, bu kapsamda Merkez Kütüphanesi ve birim kütüphanelerde toplam basılı kaynak sayısının 246 bin, elektronik olarak ise 316 bin elektronik kitaba sahip olduklarını söyledi. Üstüner, ayrıca 45 bine yakın tam metin dergi ile iki buçuk milyon elektronik teze sahip olduklarını dile getirdi.
Bilginin günümüzde zaman ve mekana bağlı olmadan elektronik ortamda daha hızlı çoğaldığını ve yayıldığını kaydeden Üstüner, "Bilgiyi saklayan, derleyen, okuyucusuna sunan, yararlandıran kurumlar olan kütüphanelerde ister basılı, ister elektronik ortamda olsun bilgiyi okuyucularına sağlamak için değişimi takip etmek zorundalar. Bu nedenle üniversitemiz kütüphanesi de elektronik kaynaklara oldukça önem vermektedir" diye konuştu.
Kaynak: