Maliye Bakanı Ağbal: (2)
"2016 yılının ilk çeyreğinde ortaya çıkan göstergeler büyümenin devamına ilişkin olumlu sinyaller vermektedir"- "Türkiye ekonomisi, istikrarlı büyümesini sürdürmektedir. İstihdamı artıran ekonomisi, güçlü mali dengeleri, sağlam bankacılık sektörü ve uygul
ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2016 yılına ilişkin büyüme hedefinin yüzde 4,5 olduğunu anımsatarak, "2016 yılının ilk çeyreğinde ortaya çıkan göstergeler büyümenin devamına ilişkin olumlu sinyaller vermektedir." dedi.
Ağbal, makro ekonomik gelişmeler ve ocak-mart dönemi merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerine ilişkin Vergi Denetim Kurulu Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, küresel krizin üzerinden yaklaşık 7 yıl geçtiğini ancak küresel büyümedeki sıkıntıların, büyüme oranlarındaki aşağı yönlü ivmenin hala devam ettiğini söyledi.
Küresel ekonominin 2015 yılında yüzde 3,1 ile beklentilerin altında büyüdüğünü, 2016 yılı için büyüme beklentisinin de en son yapılan tahminde yüzde 3,4'ten yüzde 3,2'ye düşürüldüğüne dikkati çeken Ağbal, zayıflayan performanslarına rağmen gelişmekte olan ülkelerin küresel büyümeye öncülük etmeye devam ettiğini kaydetti.
Gelişmiş ülkeler için bu yıla yönelik büyüme tahmininin yüzde 2,1'den yüzde 1,9'a düşürüldüğünün altını çizen Ağbal, başta Japonya, Avro Bölgesi ve ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerin bu yıla ilişkin büyüme oranlarının aşağı yönlü revize edildiğini belirtti. Bu yıl gelişmekte olan ekonomilerin büyüme tahminlerinde de aşağı yönlü revizyonlara gidildiğini anlatan Ağbal, önceki tahminde bu oranın yüzde 4,3 iken, son tahminde yüzde 4,1'e düşürüldüğünü ancak Çin ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yüzde 6,3'ten yüzde 6,5'e çıkarıldığını ifade etti.
Bu yıl Rusya ve Brezilya ekonomilerinde beklenenin üzerinde daralma öngörüldüğünü dile getiren Ağbal, Hindistan'ın ise bu yıl yüzde 7,5 ile güçlü bir büyüme yakalamasının beklendiğini aktardı.
- "IMF ikinci kez yukarı yönlü revize etti"
Maliye Bakanı Ağbal, IMF'in Türkiye ekonomisi için 2016 yılı büyüme tahminlerini ekim ayından bu yana ikinci kez yukarı yönlü revize ettiğine dikkati çekti. IMF'in ekimde yüzde 2,9 olan söz konusu oranı, şubatta 3,2'ye, hafta içi yayınlanan son raporda ise yüzde 3,8'e çıkardığını belirten Ağbal, şöyle devam etti:
"2016 yılının başında piyasalarda küresel ekonomiye ilişkin olumsuz beklentiler hakimdi. Ocakta ilk veriler 2016 yılına ilişkin beklentileri olumsuza döndürmüştü. Petrol fiyatları dip yapmış, finansal kırılganlıklar ve Çin ekonomisindeki gelişmelere yönelik endişeler artmıştı. Ardından Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankasının genişletici para politikası hamleleri ve Fed'in faiz artırım sürecinin hızını azaltacağına yönelik açıklamaları, risk algısını önemli ölçüde iyileştirdi. Özellikle şubat ayının ortalarından itibaren küresel ekonomide risk algısı olumsuzdan olumluya döndü. Ortaya çıkan yeni göstergeler de bu iyimser beklentileri destekliyor. Ancak küresel büyümeyi sınırlandıran riskler hala önemini koruyor. Sadece para politikasıyla mevcut sorunların çözümü pek mümkün gözükmemektedir. Para politikalarının maliye politikaları ve yapısal reformlarla desteklenmesi gerekmektedir."
Küresel beklentileri yönlendirecek eksenlere de değinen Ağbal, bunların başında gelişmiş ülkelerde uzun süredir devam eden yavaş büyümenin potansiyel büyümeyi aşağı çekmesi ve yapısal işsizliği artırmasının geleceğini dile getirdi. Finansal piyasalardaki kırılganlıkların artması halinde sermaye hareketlerinin yönünün gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere döneceğini vurgulayan Ağbal, "Çin artık o kadar büyük ki bütün ülkeler için, ister gelişmiş ister gelişmekte olan ülkeler için olsun, gerçekten global ekonominin büyümesini önemli ölçüde belirleyen bir aktör haline geldi" diye konuştu.
Bakan Ağbal, petrol fiyatlarına bağlı olarak petrol ihracatçısı ülkelerdeki olumsuz ekonomik gidişatın global ekonomi üzerinde belirsizlik faktörü oluşturduğuna işaret ederek, finansal koşullardaki sıkılaşmanın da büyümeyi ve ekonomik güveni olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
Gelişmekte olan bazı ülkelerde resesyon halinin uzaması veya büyümedeki aşağı yönlü ivmenin daha da derinleşmesinin etkili olduğunu anlatan Ağbal, İngiltere'nin Avrupa Birliğinden çıkma olasılığının da önemli bir risk faktörü olduğunu vurguladı.
- "Türkiye ekonomisi, istikrarlı büyümesini sürdürmektedir"
Türkiye ekonomisinin, istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü ifade eden Ağbal, "İstihdamı artıran ekonomisi, güçlü mali dengeleri, sağlam bankacılık sektörü ve uygulamaya koyduğumuz somut reform takvimi ile büyüme trendi güçlenmektedir. Türkiye ekonomisi 2015 yılı son çeyreğinde yüzde 5,7, yılın tamamında ise yüzde 4 ile güçlü bir büyüme performansı sergilemiştir." değerlendirmelerinde bulundu.
Türkiye ekonomisinin geçen yılın son çeyreğinde yakaladığı yüzde 5,7'lik büyümeyle 25 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünü vurgulayan Ağbal, "2016 yılına ilişkin büyüme hedefimiz yüzde 4,5'tir. 2016 yılının ilk çeyreğinde ortaya çıkan göstergeler büyümenin devamına ilişkin olumlu sinyaller vermektedir." diye konuştu.
Büyümenin önemli göstergelerinden biri olan sanayi üretim endeksinin ocak ve şubatta yıllık bazda arttığına işaret eden Ağbal, takvim etkisinden arındırılmış endeksin aralık ayından bu yana, 3 aylık hareketli ortalamalara göre şubat ayı itibarıyla yüzde 5,3'e yükseldiğini kaydetti.
Maliye Bakanı Ağbal, kapasite kullanım oranının ise 2016 yılının ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 1,3 arttığını belirterek, "3 aylık hareketli ortalamalara göre artış oranı ise yüzde 1,4'ten yüzde 1,7'ye çıkmıştır. Yatırım malı ithalatında ilk çeyrekteki yüzde 6,9 artış, özel yatırımların da bu dönemde ivme kazandığına işaret etmektedir." ifadelerini kullandı.
(Sürecek)
AA
Kaynak: