Mehmetçik MPT’'sine kavuştu

Mehmetçik MPT’'sine kavuştu

Tamamen yerli tasarım olan ve Makine Kimya Endüstri Kurumu Kırıkkale Silah Fabrikasında üretildikten sonra test aşamasını başarıyla tamamlayan Milli Piyade Tüfeği MPT-76 kışlalara dağıtılmaya başladı.

Tüfeğin önümüzdeki süreçte Mehmetçik tarafından kullanılacağı öğrenildi.

TÜRK MÜHENDİSLER SADECE TASARIMINA 3,5 YIL ÇALIŞTI.

Mehmetçik MPT’sine kavuştu

Tamamen yerli tasarım olan ve Makine Kimya Endüstri Kurumu Kırıkkale Silah Fabrikasında üretildikten sonra test aşamasını başarıyla tamamlayan Milli Piyade Tüfeği MPT-76 kışlalara dağıtılmaya başladı. Tüfeğin önümüzdeki süreçte Mehmetçik tarafından kullanılacağı öğrenildi.

14199683_347653225577897_1607397610024219811_n.jpg

500 BİN G-3 RAFA KALKACAK

Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterindeki 500 bin G-3 piyade tüfeğinin yerini alacak olan ve tamamı yerli tasarım olan ve MKE Kurumu Kırıkkale Silah Fabrikasında üretilen MPT-76`nın test aşaması bitti. MPT-76 piyade tüfeği kışlalara dağıtılmaya başladı. Bundan sonra Mehmetçik yerli yapım silahı kullanacak. Yerli üretim olan MPT-76 piyade tüfeği, ismini Milli Piyade Tüfeği`nin baş harflerinden oluşan kısaltmadan alıyor. Dakikada 650 mermi atma kabiliyetine sahip tüfek4.1 kilogramağırlığında.600 metreetkili menzile sahip MPT yapım ve deneme aşamasında çok ses getirmişti. Tamamen Türk Mühendislerin tasarımı olan tüfeğin seri üretimi devam edecek.

14238265_347653255577894_8926341195009387723_n.jpg

MEHMETÇİĞİN YENİ TÜFEĞİ

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kırıkkale`deki MKE fabrikalarında incelemelerde bulunarak, burada üretilen piyade tüfeği Mehmetçik-1, makineli tüfek ve keskin nişancı tüfeği tanıtımına katıldı.

Gönül, burada yaptığı konuşmada, MKE`nin son senelerde büyük gelişme gösterdiğini belirterek, en son Savunma Sanayi İcra Komitesinde MKE`ye, Türkiye tarihinde ilk defa özgün bir piyade tüfeği, makineli tüfek ve keskin nişancı tüfeği yapma görevi verildiğini hatırlattı.

MKE`ye mühendis, teknisyen ve işçi kadrosunda 300`den fazla personel alındığını ifade eden Gönül, MKE`nin böylece Kırıkkale çalışma hayatına çok önemli katkıda bulunduğunu, bakanlık olarak da Kırıkkale Üniversitesine 750 dönüm arazi verdiklerini belirtti.

Bir gazetecinin, Türk askerinin yeni silahları kullanması için 2 yılın öngörüldüğünü, bu sürenin kısalıp kısalamayacağını sorması üzerine Gönül, “Son zamanlardaki çalışmalarıyla MKE bunun alt yapısını hazırlamıştı. Altyapısı hazır olmasaydı böyle bir görev kendisine verilmezdi. Bakın, silahı gördünüz bunun mermileri fişek fabrikasında üretildi. Bu 5.56 mermiler olmasaydı bu silahlar yapılamazdı. 5.56 üretimi hızla devam ediyor. Tabi askerlerimiz, Kara Kuvvetlerimiz bunu test edecek. Kendi isteklerine ve istemlerine uygunsa ondan sonra seri üretime başlanacaktır” yanıtını verdi.

Gönül, MKE`nin modernizasyonuyla ilgili bir çalışma olup olmadığı yönündeki soru üzerine de MKE ile ilgili bir tasarının hazırlık aşamasında olduklarını kaydetti. Gönül, şöyle konuştu:

“MKE`yi geliştirebilmek için onu KİT statüsünden çıkartmak istiyoruz. Bizim diğer şirketlerimize benzer bir statüye getirmek istiyoruz. Aynen ASELSAN`daki, HAVELSAN`daki gibi. Neden? Çünkü, ihale kanunu, diğer kanunlar MKE`nin elini bağlıyor ve uluslararası rekabette bir dezavantajı oluyor. Onu daha serbest bırakalım, uluslararası rekabete daha fazla girsin, teknolojiyi daha çok takip etsin. Bunu arzu ettiğimiz için bir kanun değişikliğini gündeme getirdik. Prosedür işliyor, süreç devam ediyor.

Bakanlıkların görüşlerini sorduk, onların görüşleri gelmeye devam ediyor. Yakında son şeklini vereceğiz. Tabi elimizde bir tasarı hazırlandı. Ama bakanlıkların da görüşünü aldıktan sonra Bakanlar Kurulundan Meclis`e sevk edilecek hale getireceğiz.”