Mersin Körfezi'ndeki İklim Değişikliğini Gözlem Çalışmaları
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsünce Mersin Körfezi'ne bırakılan Türk yapımı ''açık deniz oşinografik gözlem şamandırası'' test çalışmalarından geçer not aldı- Deniz ile atmosferden sürekli veri toplayacak şamandırayla iklim ve deniz ekosistemindeki değişiml
MERSİN (AA) - Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsünce yürütülen projeyle üretilen, Türkiye'de ilk kez açık denizde oşinografik ve meteorolojik verileri gerçek zamanlı ölçebilecek kabiliyete sahip şamandıra test çalışmalarında başarılı oldu.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ekibi, Kalkınma Bakanlığınca desteklenen Deniz Ekosistem ve İklim Araştırmaları Merkezi (DEKOSİM) projesi kapsamında iki hafta önce Mersin Körfezi açıklarına bırakılan ''açık deniz oşinografik gözlem şamandırası"nda inceleme yaptı.
Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Erkan Kıdeyş, inceleme sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, şamandıranın Doğu Akdeniz'deki iklim değişikliklerinin takip edilmesinde ve bunların deniz ekosistemi üzerindeki etkilerinin anlaşılmasında çok önemli katkılar sunacağını ifade etti.
Test çalışmalarının başarılı olduğunu ve sistemin sorunsuz çalıştığını dile getiren Kıdeyş, şamandıranın her dakika için rüzgar yönü, şiddeti, dalga yüksekliği, basınç gibi meteorolojik parametreleri ölçtüğünü söyledi.
Sistemin tam olarak çalışmaya başladığında bilim dünyasına çok önemli katkılar sunacağının altını çizen Kıdeyş, benzer özelliklere sahip ikinci şamandıranın bu yıl Karadeniz'e bırakılacağını bildirdi.
Kaynak: