Mersin'de "Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi" kurulacak
Mersin Teknopark bünyesinde kurulacak merkezde, uçak-gemi tasarımlarından deprem simülasyonlarına, savunma sanayi araştırmalarından finansal ve ekonomik öngörülere, ilaç ve gen araştırmalarından astrofizik çalışmalarına kadar çok geniş bir alanda hizmet
MERSİN (AA) - Mersin Teknopark bünyesinde, uçak-gemi tasarımlarından deprem simülasyonlarına, savunma sanayi araştırmalarından finansal ve ekonomik öngörülere, ilaç ve gen araştırmalarından astrofizik çalışmalarına kadar çok geniş bir alana hizmet verecek olan "Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi-YBHM" kurulması için çalışma başlatıldı.
Teknopark'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Çukurova Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle merkezin kurulması çalışması kapsamında bilgilendirme semineri ve odak grup çalışması yapıldı.
Mersin Teknopark’ta düzenlenen etkinlikte, kurulması planlanan merkezin bölgeye sağlayacağı avantajlar ve hizmetler anlatıldı.
Teknopark’ın sadece kente değil bölgeye hizmet vermek için kuracağı merkezle, uçak-gemi tasarımlarından deprem simülasyonlarına, savunma sanayi araştırmalarından finansal ve ekonomik öngörülere, ilaç ve gen araştırmalarıyla astrofizik çalışmalarından medya sektöründe reklam-film video işlemlerine kadar çok geniş bir alanda, büyük veriyle hesaplama ihtiyacı karşılanacak.
Özellikle yoğun mühendislik hesaplamaları, tıp, meteorolojik sistemler, simülasyon, animasyon üretimi, tasarım, analiz gibi konularda çalışan herkesin yararlanabileceği merkezden, işletmelerin Ar-Ge birimleri de faydalanacak.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz, YBHM'nin üniversiteler dışında özellikle, otomotiv, havacılık, savunma, ilaç, petrol arama, meteoroloji, medya ve finans sektörlerinde her gün daha da yaygınlaşarak kullanıldığını ifade etti.
Bu sektörlerde ürünün geliştirilmesinde, test edilmesinde, test edilen ürünün iyileştirilmesi süreçlerinde birçok işlemin YBHM sistemleri üzerinden yapıldığını dile getiren Durmaz "Bu merkez sayesinde, bilimsel araştırmalar ve teknolojik çalışmalar hem daha hızlı ve kolay yapılacak hem de maliyetler düşürülerek daha fazla araştırma için fon yaratılmış olacak” ifadesini kullandı.
Kaynak: