MEVKA'nın Desteğiyle Kenevir Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

MEVKA'nın Desteğiyle Kenevir Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

Konya’da, Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA), Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi iş birliğiyle, Çatalhöyük Karşılama ve Tanıtım Merkezi’nde "Kenevir Bilgilendirme Toplantısı" gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Şenyüz, kenevir üretiminin bölge için önemine dikkat çekerek şunları söyledi: "Kenevirin üretim iznini alarak Çumra’da üretmeye başladık. Hasadına kısa süre sonra başlayacağımız kenevirin geniş kullanım alanları mevcut. Çiftçilerimize bu konuda bilgilendirme yaparak, tarımsal üretimde daha fazla kazanç sağlamalarını hedefliyoruz."

MEVKA'nın Desteğiyle Kenevir Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

MEVKA’nın Bölgesel Kalkınmaya Katkısı

Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İhsan Bostancı ise ajansın bölgedeki kalkınma çalışmalarına değinerek, kenevirin endüstriyel kullanım potansiyelinin artmakta olduğuna vurgu yaptı. Dr. Bostancı, "Mevcut projelerle yaklaşık 5,5 milyar TL’lik yatırım harekete geçirilmiştir" diyerek, bölgeye sağlanan mali desteklerden bahsetti ve kenevirin birçok sektör için stratejik bir ürün olduğunu belirtti.

Kenevirin Gelecekteki Rolü

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı da kenevirin çok yönlü bir bitki olduğunu belirterek, "Kenevir, sağlık, tekstil, inşaat ve enerji gibi birçok sektörde kullanılabilen bir bitkidir. Üniversitemiz bu alanda bölgeye katkı sunmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor." dedi. Ayrıca, toplantının kenevir sektörünün geleceğine dair önemli bir yol haritası çizeceğini ifade etti.

MEVKA'nın Desteğiyle Kenevir Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

Kenevirin Sanayi ve Tarımda Kullanımı

Toplantının sunumlar bölümünde, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem, kenevirin çevre dostu ve geri dönüştürülebilir bir bitki olduğunu belirtti. Akınerdem, kenevirin tekstilden enerjiye kadar birçok sektörde geniş kullanım alanlarına sahip olduğuna dikkat çekti.

Toplantının diğer oturumlarında ise, Prof. Dr. Uğur Köklü “Kenevir ve Kompozit Malzemeler” ve Dr. Merve Çelik Tolu “Konya’da Kenevir Üretimi” başlıklı sunumlarıyla kenevirin sektörel kullanım alanlarını ele aldı.

Kenevirin Ekonomik ve Çevresel Katkıları Kenevir bitkisi, birçok sektöre hammadde sağlarken, aynı zamanda çevre dostu özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Özellikle 25 kat daha fazla oksijen üretme kapasitesine sahip olması ve karbon emilimini artırması, bitkinin çevreye olan katkısını ortaya koymaktadır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.