Esat Çoğal
Milli içki ne demek?
Ne zamandır aklımda, ama bir türlü yazmaya fırsat bulamamıştım. Türk insanının vazgeçilmez içecekleri nelerdir acaba? Aklımıza gelenler neler; Ayran, Şalgam, Limonata, Gazoz, Şerbet, Hoşaf, Kımız vs. ancak analizlere bakıldığında durum hiç de, Türk halkımızın ayran veya limonata içtiğini yönünde değil.
Türk halkımız maalesef; yılda 2.6 milyar litre kola tüketiyor. Bu rakam Erdoğan'ın milli içki olarak gösterdiği ayranımızın tüketimini 6'ya katlarken, bira tüketimi de 998 milyon litre ile ayranın çok üzerinde yer alıyor. Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) 2009'da Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında üretilen 'Milli içki' olarak tescillediği rakının 2012'deki toplam tüketim miktarı ise TAPDK (Tütün ve Alkol Piyasa Denetleme Kurumu) verilerine göre, 44.6 milyon litrede kalmış.
Türkiye'deki kişi başına yıllık kola tüketiminin 2012'de 35 litre olduğu göre, Türk halkı maalesef en çok ABD'den dünyaya yayılan kolayı içmeyi seviyor.
Ayranımızın sevindirici bir tarafı var, paketli ayran satışı 442 milyon litre olarak görünse de, ev yapımı ayran devreye girdiğinde rakamın 1.5 milyar aştığı tahmin ediliyor.
Şimdi bu veriler ışığında benim sizlerden bir ricam var: Eğer yemeğinizi hamburger, pizza cips, tercihinden yana kullanıyorsanız lütfen ama lütfen kola için… Ama terciğinizi Etliekmek, börek, su böreği, İnegöl Köftesi, Sivas Köftesi’nden yana kullanıyorsanız yanında mutlaka ayran için sizden rica ediyorum.
Ben yemek olsam size küserim arkadaş, benim tadımı kola ile niye bozuyorsun diye! Adana Kebabın yanında bir şalgam içinde Adana’nın tadına varın.
Hayat tostçusundan tost yiyip de kola içiyorsanız yazıklar olsun. İnsan onun yanında yayık ayran, ya da içinde alkol olmayan Niğde veya Ankara gazozunu tercih ederse bak o zaman o tostun tadına.
Analarınız size hiç bulgur pilavının yanında kola getirdi mi? Yoksa ayran mı getirdi? Analarımız kayısı hoşafını su böreğiyle birlikte ikram etmedi mi?
Dostlarım ben 18 ay kola firmasında müfettişlik yapmış, ama bir kutu bile kola içmemiş biriyim. AVM’lerde ve marketlerde çok basit bir şey göreceksiniz. Hiç bir cips reyonunun yanında, Ayran standı göremezsiniz! Ama kola? Et almaya gidersiniz yanında kola dolabı. Kasada hep ödeyeceksiniz yanınızda kutu kola dolabı. Bizleri hep bu şekilde alıştırdılar. Canım Ramazan soframızda kola var ve utanmadan orucunu onunla açanlar var. Siz bırakın milli içkimizin ayran olmasını milli lafı ayranımıza hiç yakışmıyor bile. Siz milli içkimiz olarak kola yada rakı yapın ona daha çok yakışır.
Not: 1 Mayıs İşçi Bayramı’ysa Konya Organize Sanayi’ndeki işçiler neden çalışıyor. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda işçiler bayram yapmıyorsa bu bayramın adını 1 Mayıs Devlet Memurları Bayramı yapalım. Ne dersiniz?
Hoşca sağlıcakla kalın ama en önemlisi özünü ve damak tadını kaybetmeyen adam gibi adam kalın…