"Mısırlı iş adamları sorunların çözülmesini istiyor"
DEİK Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Toprak:- "Mısırlı iş adamları iki ülke arasında yaşanan sıkıntıların ivedilikle çözüme kavuşmasını ve ilişkilerin gelişmesini istiyor" - "Siyasi ilişkilerimizde sorunlar yaşanmış olsa bile iş dünyası olarak karşılıklı
ANKARA (AA) - ERDAL ÇELİKEL - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Mesut Toprak, Mısırlı iş adamlarının iki ülke arasında yaşanan sıkıntıların çözüme kavuşmasını ve ilişkilerin gelişmesini istediklerini belirterek, "Siyasi ilişkilerimizde sorunlar yaşanmış olsa bile iş dünyası olarak karşılıklı çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.
Toprak, Türkiye ile Mısır arasındaki ticari ilişkilere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Mısır ve Afrika İş Konseyleri olarak kıta ülkelerine üst düzey seyahatler gerçekleştirdiklerini ve ikili anlaşmalar imzaladıklarını dile getiren Toprak, tüm Afrika ülkelerinde "kazan-kazan" stratejilerini pekiştirmek istediklerini söyledi.
DEİK'in 39 ülkede iş konseyi bulunduğunu ve iş adamlarının ilgisini yeni pazarlara çekmek için uğraştıklarını dile getiren Toprak, "12 Mart'ta Kahire'de Türkiye-Mısır İş Konseyi Ortak Toplantısı planlıyoruz. Konseyin karşı tarafında da bir yürütme kurulu oluşturup daha etkin faaliyetlerde bulunmayı hedefliyoruz. Sonrasında yapılacak ortak toplantılarda da mevcut sorunlar tartışılacak ve ikili ticarete tekrar ivme kazandırmak için çözümler geliştirilecek." diye konuştu.
- "Ticareti kolaylaştırıcı önlemlere rağmen sorunlar sürüyor"
Mısır'ın uyguladığı Üretici Kayıt Sistemi'nin Türk şirketleri için yarattığı zorluklara değinen Toprak, Mısır'ın iç piyasayı korumak adına başlattığı söz konusu uygulamanın, ticareti gereğinden fazla kısıtlayarak Türkiye'nin ihracatına engel oluşturduğunu ifade etti.
Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ilgili kuruluşlarla yapılan toplantılar sonucunda Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) platformu ve Mısır nezdinde gerekli girişimlerde bulunulduğu ve bazı kolaylıklar sağlanacağının bildirildiğini söyleyen Toprak, "Ticareti kolaylaştırıcı bazı önlemlere rağmen sorunlar devam ediyor. Mısır'ın içinde bulunduğu döviz krizi bitmedikçe bu uygulama devam edecek. Bu bağlamda, DTÖ üzerinden girişimlerimiz sürecek." ifadelerini kullandı.
Toprak, konseyin Afrika'daki etkinliklerine Mısırlı iş adamlarını davet ettiklerini belirterek, özellikle tarım ve enerji alanlarındaki ortaklıklar ve sektörel iş birliklerinin geliştirilmesinin amaçlandığını bildirdi. Toprak, bu çerçevede özel sektör ve kamuyu bir araya getirecek platformların oluşturulması adına 27-28 Nisan tarihlerinde Antalya'da Afrika Tarım Zirvesi düzenleneceğini ve zirveye Mısır iş dünyasından temsilcilerin katılacağını dile getirdi.
Mısırlı iş adamlarının Türkiye'ye bakışlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Toprak, "Mısırlı iş adamları iki ülke arasında yaşanan sıkıntıların ivedilikle çözüme kavuşmasını ve ilişkilerin gelişmesini istiyor. Siyasi ilişkilerimizde sorunlar yaşanmış olsa bile iş dünyası olarak karşılıklı çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.
- "Vize başvuruları geç sonuçlanıyor"
Toprak, vize başvurularının yaklaşık üç hafta gibi uzun sürelerde ve tek giriş yapılabilecek şekilde sonuçlanmasının da önemli sorunlardan biri olduğunu söyledi. Mısır'daki yerleşik gümrükler arasında uygulama farklılıklarının bulunmasının da bir başka sorun olarak ortaya çıktığını kaydeden Toprak, evrak yoğunluğu ve işlem sürelerinin uzunluğunun çözülmesi gereken problemler arasında yer aldığını ifade etti.
Toprak, 2015'te Mısır'a yapılan ihracatın bir önceki yıla göre bölgedeki istikrarsızlıktan dolayı yüzde 5 azalarak 3,1 milyar dolara gerilediğini dile getirdi. Söz konusu dönemde Mısır'a ihracatın toplam ihracat içindeki payının yüzde 2,1 olarak gerçekleştiğini belirten Toprak, Mısır'ın en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında 14. sıraya gerilediğini bildirdi.
İhracatın geçen yıl 2,7 milyar, ithalatın ise 1,4 milyar dolar olduğunu anlatan Toprak, "Mısır, Ekonomi Bakanlığımız tarafından 2016-2017 döneminde dış ekonomik ilişkilerinde 'öncelikli ülke' olarak belirlenmiştir. Afrika kıtasında ülkemizin en fazla ihracat yaptığı ülke olan Mısır ile ülkemiz arasındaki ticarete ilişkin veriler incelendiğinde ise Mısır ile olan dış ticaret hacmimizin artış eğiliminde olduğu gözlemleniyor." diye konuştu.
Toprak, Mısır'a ihracatta ön plana çıkan sanayi ürünlerinin benzin, demir ve çelik yarı mamuller, inşaat demiri, çimento, pamuklu mensucat, araba lastiği olarak sıralanabileceğini, tarım ürünleri bazında da kırmızı mercimek ve fındığın önemli ihraç malları arasında yer aldığını kaydetti.
AA
Kaynak: