Muzaffer Tulukcu
Mustafa Cengiz
Tarihten Bir Yaprak
Alaaddin Turunun İlk Şampiyonu: Mustafa Cengiz
Bisiklet deyince Konya, Konya deyince bisiklet akla gelir. Özellikle şehrimizin düz olması şehir merkezinde fazla yokuşun olmayışı Konya’da bisikletin önemini arttırmış. Her ne kadar şehrin büyümesi paralelinde araca ve motosiklete olan talebin artmasına vesile olsa da, bisiklet hala Konya’nın önemli bir ulaşım araç olmasını engelleyememiş. Hal böyle olunca bisiklet sporu Konya ile özdeşleşmiştir. Konya’da bisiklet sporu 1920’li yıllarda başladı. Bu spor dalında Konya’nın hâkimiyeti 1960’lı yıllara dayanıyor. 1960’lı yılların başında o günkü adıyla Konya Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü görevine Sami Yavrucak’ın getirilmesi bu konuda Konya’nın kaderini değiştirmiştir. Yavrucak, tecrübesizler arasında yapılan düz bisiklet yarışları ile geleceğin şampiyonlarının seçilmesi için önemli bir adım atmıştır. Sami Yavrucak’ın ikinci önemli adımı Alaaddin Turu adıyla Konya’ya özgü bisiklet yarışlarının yapılmasını başlatılması olmuştur. İlk Alaaddin Tur’u 6 Temmuz 1965 tarihinde yapılmıştır. Alaaddin Turu’nun ilk şampiyonu Mustafa Cengiz, şampiyonluk kupasını zamanın 2. Ordu Komutanı’nın elinden almış aynı yarışta Nusret Ergül ikinci Rıfat Çalışkan’da üçüncü olmuştur. Mustafa Cengiz, Alaaddin Turu’nu 5 sefer kazanan bisikletçi olarak tarihe geçmiştir.
Mustafa Cengiz; 1945 doğumlu, Hadim Yukarı Mernek’li Çerçi İhsan Ağa’nın oğlu Uluırmak Mahallesi’ndeyken 1962 yılında düz bisiklet yarışmalarına katılarak bisikletçi oldu. İstanbul yolun da üç hafta üste düz bisikleti ile ikinci olmuş. Aynı yarışta emsallerinde 5-6 yaş büyük olan büyük olan Hacıbalı Muammer koşu bisikleti ile girdiği yarışlarda birinci olmasına rağmen Mustafa Cengiz, kısa sürede Sami Yavrucak’ın verdiği yarış bisikleti ile sivrilmiştir. Nitekim Mustafa Cengiz 1963 yılında Çimentospor’da 6 ay sonunda bisikletin beşiği Şekerspor’da antrenör Mustafa Mest nezaretinde çalışmalarını artırarak milli formayı sırtına geçirmiştir. Askerliğini Muhafızgücü’nde bisikletçi olarak yapan Mustafa Cengiz buradayken Hasan Kılıç, Mevlüt Bora ve Kocaelili Hasan Serf’le birlikte çalışmış ve aynı takımda yan yana yarışmıştır. 1967 Akdeniz Oyunları ve Yugoslavya Turu’nda 4. olan, Almanya ve İspanya Turları’na katılarak 50’nin üzerinde milli forma ile yarışan Mustafa Cengiz’in bu başarılarında Milli Takım antrenörü Nezir Sonakın’da önemli desteği vardır. Sprintçi olduğu için pist yarışlarında da önemli başarıları olan Cengiz’in tur atlama, sürat ve 36 tur yarışlarını sevdiği o günü spor adamlarınca iyi bilinirdi. Mustafa Cengiz, milli takım formasını zamanın Konyalı bisikletçileri Nuret Ergül, Hasan Kılıç ve Rıfat Çalışkan, Ertan Tezer, Bursalı Çetin Yüce, İstanbullu Gürel Atasoy ve Bursalı Hasan, Yurtsever ile aynı dönemde giymiştir.
SSK emekli olup Gazi Alemşah Mahallesi Koyunlu apartmanında oturan Mustafa Cengiz hala günlük yaşantısını düz bisikletine binerek yapmaktadır.