Musul'un doğu bölgesindeki son durum

Musul'un doğu bölgesindeki son durum

Hazır Çadır Kampı'nda yaşayan Ali:- "Çok şükür aileme bir zarar gelmeden DEAŞ belasından kurtulduk. Evime ne olduğunu bilmiyorum ancak nasıl olursa olsun döneceğim. Harabe de olsa bir evde oturmak kamp hayatından daha güzeldir"-Musullu genç Lueyl:- "Bu ha

MUSUL (AA) - Irak ordusunun büyük bölümünü terör örgütü DEAŞ'tan geri aldığı Musul'un doğu bölgesinde, güvenlik tehlikesinin devam etmesine rağmen hayat yavaş yavaş normale dönüyor. Sokak çatışmalarından kaçarak kamplara yerleşen aileler bir an önce evlerine dönmenin hayalini kuruyor.

Irak'ın ikinci büyük kenti durumundaki Musul'un içerisinden geçip, şehri ikiye ayıran Dicle Nehri'nin doğusunda kalan bölgenin, güvenlik güçlerinin yaklaşık 100 gün süren operasyonları neticesinde büyük oranda DEAŞ'tan geri alındığı açıklandı.

Ordu yetkililerine göre, kentin doğu bölgesi tamamen alınmış değil ve bazı mahallelerde saklanan DEAŞ militanlarıyla yer yer çatışmalar yaşanıyor. Ancak tüm bunlara rağmen iki buçuk yıl boyunca DEAŞ'ın elinde tuttuğu kentte yaşayan siviller, militanlardan kurtulmanın sevincini yaşanıyor.

Yaklaşık 100 gün süren şiddetli çatışmalar, savaş uçakları ve militanlar tarafından düzenlenen bombalı saldırılar nedeniyle yarısının harabeye döndüğü kentin doğu bölgesindeki altyapının da ciddi şekilde hasar gördüğü kaydediliyor.

- "Evime ne olduğunu bilmiyorum ancak nasıl olursa olsun döneceğim"

Operasyonun başladığı 17 Ekim 2016'dan bu yana yaşanan sokak çatışmalarından dolayı evlerini terk edip, Musul'a 40 kilometre mesafede yer alan Hazır ve Hasan Şam çadır kamplarına yerleşen Musullular Irak merkezi hükümetinin desteğiyle bir an önce evlerine dönmek istediklerini söyledi.

AA muhabirine konuşan Haşim Aziz (50) isimli Musullu, çatışmalardan kaçarak sığındığı Hazır Çadır Kampı'ndan kendi imkanlarıyla evine dönmeye çalıştığını anlattı. Aziz, "Yaklaşık 3 aydır bu kampta yaşam mücadelesi veriyorum. Kentin Es-Samah Mahallesi'nde bulunan evimin yıkıldığını komşularımdan öğrendim. Ancak yine de kampta yaşamak istemiyorum." dedi.

Evine dönme planı yapan bir başka kamp sakini Hişam Ali de "Çok şükür aileme bir zarar gelmeden DEAŞ belasından kurtulduk. Evime ne olduğunu bilmiyorum ancak nasıl olursa olsun döneceğim. Harabe de olsa bir evde oturmak kamp hayatından daha güzeldir." diye konuştu.

- Lokantalar açıldı, kadınlar pazarda görülüyor

DEAŞ'ın haksız ve keyfi dayatmalarından dolayı iki yılı aşkın süredir tek başlarına rahat bir şekilde dışarı çıkıp, günlük ihtiyaçlarını karşılayamayan Musullu kadınlar, doğu bölgesinin kurtarılmasından sonra çarşılarda çocuklarıyla dolaşabiliyor. Caddelerde araç kullanan kadınlara rastlanıyor.

Musul'un Hadba Mahallesi'nde bulunan semt lokantasında bir araya gelerek yemek yiyen gençler, DEAŞ zamanında buraya sadece yabancı militanların gelip yemek yiyebildiğini Musulluların, korkudan dışarı çıkmak istemediğini söyledi.

Güvenlik gerekçesiyle tam isimini paylaşmak istemeyen Lueyl adındaki Musullu genç, "DEAŞ'ın polisi olarak bilinen El-Husba'nın korkusundan kimse çarşıya çıkmak, lokantada yemek yemek istemiyordu." dedi.

"DEAŞ, sivilleri öldürmekle kalmadı kentimizin de büyük oranda harap olmasına yol açtı." diyen Lueyl, "Bu halk büyük acılar çekti. Az değil tam iki buçuk yıl DEAŞ'ın elinde yaşam mücadelesi verdik. Buna rağmen insanlar normal bir yaşam için hayata tutunmuş vaziyette." şeklinde konuştu.

DEAŞ'ın yasağına takılan nargileye gençler arasında büyük bir rağbetin olduğu görülüyor. Sokak başlarındaki çay ocakları ve kafeteryalarda oturan halk, nargilenin bu topraklara özgü bir şey olduğunu belirterek militanların getirdiği yasak nedeniyle uzun süre nargile içememekten şikayet ediyor.

- DEAŞ'ın yabancı militanlarına ait Rusça notlar

Kentin Hadba Mahallesi'nde DEAŞ tarafından eğitim merkezi olarak kullanılan 8 evde yapılan aramalarda ağırlıkta yabancı militanlara ait Rusça yazılan talimat notları bulundu.

Söz konusu evlerin içerisinde AA ekibine eşlik eden güvenlik güçleri, Rusça yazılan talimatların örgüt tarafından dayatılan kurallara uyulmaması halinde sivillerin nasıl cezalandırılacağının anlattığını aktardı.

Rusça yazılan notlar arasında aynı zamanda yabancı militanların çocuklarının eğitimi için yazılan kitapların da olduğu kaydedildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı