Namazgah Barajı'nda Elektrik Üretilecek
Kocaeli'de 259 köy ve mahallenin 100 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılaması amacıyla inşa edilen Namazgah Barajı'ndaki su miktarı 1 milyon metreküpe ulaştı- 25 milyon metreküp kapasiteli barajda enerji üretilmesi hedefleniyor- İSU Genel Müdürü Ba
Kocaeli'de 259 köy ve mahallenin 100 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılaması amacıyla inşa edilen Namazgah Barajı'ndaki su miktarı 1 milyon metreküpe ulaştı, 25 milyon metreküp kapasiteli barajda enerji üretilmesi hedefleniyor.
Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kandıra, İzmit ve Derince ilçelerine bağlı köylerin 100 yıllık içmesuyu ihtiyacını karşılayacak Namazgah Barajı inşaatında son aşamaya gelindiğini söyledi.
Barajda gövde kil ve kaya dolgu ile dolu savak betonarme çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirten Bayram, barajda 25 gün önce başlanan su tutma çalışmaları kapsamında yaklaşık 1 milyon metreküp su depolandığını kaydetti.
- "Baraj, 25 milyon metreküp kapasiteli"
Bayram, 6 Ekim'de su tutulmaya başlanan barajda bölgenin yeterli yağış almamasına rağmen önemli miktarda su biriktiğine dikkati çekerek, "Türkiye'de içmesuyu barajı inşa eden ikinci kurumuz. Kocaeli'nin turizm bölgesi Kandıra'nın içmesuyu ihtiyacını karşılayan yerel su kaynakları yaz aylarında yetersiz kalıyor ve bölgede su sıkıntısı yaşanıyordu. Namazgah Deresi üzerinde 25 milyon metreküp kapasiteli Namazgah Barajını projelendirerek, inşaatına 2011 yılı sonlarında başladık" diye konuştu.
Barajın tamamlanmasıyla bölgenin cazibe merkezine haline geleceğini anlatan Bayram, sözlerini şöyle tamamladı:
"Yıllardır çekilen içmesuyu sıkıntısı ve yaşanan taşkınların önüne geçecek barajı yakında faaliyete alacağız. Barajda yapılan terfi merkezini geçtiğimiz aylarda faaliyete alarak içmesuyu arıtma tesisine su verdik ve ilçenin bu aylarda yaşadığı su sıkıntısını giderdik. Her gün barajın göl seviyesi artıyor. İçmesuyu ihtiyacının yanı sıra su taşkınlarını da önleyecek. Elektrik üretiminin de yapılması planlanan barajın aynı zamanda sulamada da kullanılması hedefleniyor."
Muhabir: Şengül Oymak
Yayınlayan: Kemal Kaymak
Kaynak: