Ümit Savaş Taşkesen
NEÜ ve KOP işbirliği: KOPKİTApp
Geçtiğimiz yıl bugünlerde okuma alışkanlığını geliştirmek için Konya Ovası Kalkınma Ajansına Necmettin Erbakan Üniversitesi adına bir proje başvurusunda bulunmuştuk. KitAPP :Akıllı Kitap Tavsiye Uygulaması. Proje kabul edilmiş ve uygulamaya geçilmişti. Proje Yürütücüsü Necmettin Erbakan Üniv. Eğitim Fak. Özel Eğitim Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Kurnaz, Doç.Dr.Dilek Ceran, Dr.Öğr.Üyesi Süleyman Arslantaş, Ümit Savaş Taşkesen ve 8 Kop ilindeki 5 üniversiteden 8 akademisyen, ismini yazamadığım uygulayıcı arkadaşlardan oluşuyor.
8 Kop ilinde, 5,6,7. Sınıfta okuyan öğrencilerin okuma alışkanlığının geliştirilmesi için bir akıllı uygulama geliştirildi: KitApp. Geliştirilen bu akıllı uygulama; öğrencinin okuma hızını, seviyesini, ilgisini belirleyip öğrencinin ilgi ve seviyesine uygun kitap önerilerinde bulunuyor. Bunu gerçekleştirmek için uygulamanın veri tabanına 10 ilgi alanındaki (biyografi, şiir, öykü, macera vb) ve 3 farklı seviyede (geri, orta, ileri) kitap 700 e yakın kitap seçildi, okundu. Uygun görülmeyen kitaplar elenerek 145 civarında kitap seçildi. Yayınevleriyle anlaşmalar yapıldı. Seçilen her kitapla ilgili, okuduğunu anlama, eleştirel düşünme vb farklı alanlarda farklı sorular hazırlandı. Kitapların kapağı, içinden en ilginç bölümler seçilerek tarandı ve hazırlanan sorularla birlikte KOPKitApp akıllı uygulamaya yüklendi. Proje için seçilen Kop illerindeki ortaokullara, her kitaptan dört beş adet alınarak 600 kitaplık kütüphane oluşturuldu ve pilot uygulama yapıldı.
Uygulama Nasıl Çalışıyor?
Uygulamaya giriş yapan öğrencinin ilgi, okuma hızı, düzeyi belirlendikten sonra uygulama öğrencinin ilgi ve düzeyine uygun üç kitap önerisinde bulunuyor. Kitapların kapağını, içindeki ilginç bölümünü inceleyen öğrenci kitabı okumaya karar verdiği an okul kütüphanesinden alarak okumaya başlıyor. Kitabın yarısına geldiğinde okuduğunu anlamaya yönelik olarak hazırlanmış soruları cevaplıyor. Bir de kitabı bitirdikten sonra kitabın geneliyle ilgili soruları cevaplıyor. Öğrenci kitabı bitirdikten sonra uygulama yeni kitap önerisinde bulunuyor. Böylece, ilgi alanına yönelik olarak kitap tercih eden öğrencilerin okuduklarını anlama seviyeleri ile kitap okuma sayıları hakkında bilimsel veriler elde ediliyor. Önümüzdeki günlerde araştırma sonuçları yayınlanabilir diye düşünüyorum. Pilot uygulamaya yaklaşık 4000 öğrenci katıldı. Konya’da Şehit Pilot Ayfer Gök ortaokulunda uygulanan projede en çok kitap okuyan öğrenciler ödüllendirildi. Geçtiğimiz günlerde ödül töreni de yapılmıştı.
Sonuç: Okuma alışkanlıklarını geliştirmenin, gelişip gelişmediğinin bilimsel verilerle kontrol edilebildiği ve yaygınlaştırılıp geliştirildiği takdirde büyük rağbet görecek olan bir uygulama Necmettin Erbakan Üniversitesi ve KOP işbirliği ile ortaya çıktı. Kitap alım sürecinde yayınevleriyle yaptığım görüşmelerde, Yapı Kredi’den Can ve Günışığı yayınlarına hepsi uygulamaya büyük ilgi gösterip sonuçtan haberdar olmak istediklerini ifade etmişlerdi. Sonuçta bunca genişleyen kitap pazarında hangi kitabın bize, ilgimize uygun olduğu ile ilgili tavsiye programı büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Konya genelinde kitap okuma kampanyalarında bir öğrenci bir yılda en fazla 24 kitap okuyorken bu uygulama ile birlikte 6 haftada 30 kitap okuyan çocukların olduğu görüldü. Bu müthiş bir şey. Güzel şeyler oluyor. Kop güzel projelere katkıda bulunuyor, geliştirilmesini sağlıyor. Katkıda bulunan herkese teşekkürler.