"Organ bağışı İspanya ortalamasına yakın"

"Organ bağışı İspanya ortalamasına yakın"

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Aydınlı:- "Özellikle bu yıl sadece Akdeniz Üniversitesinde oldukça fazla organ bağışı var. 19 civarında beyin ölümü bildirimi oldu, bunların 14'ü bağış yaptı. Neredeyse İspanya ortalamalarına yakın bir or

ANTALYA (AA) - AYŞE YILDIZ - Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bülent Aydınlı, bu yıl hastanelerinde organ bağışı sayısında artış olduğunu belirterek, neredeyse İspanya ortalamasına yakın bağış yapıldığını kaydetti.

Organ Nakli Merkezinin Müdürü Aydınlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organ nakli konusunda bu yıl olumlu gelişmeler yaşandığını anlattı.

"Bu yıl şu ana kadar 184 civarında böbrek, 32 karaciğer, 8 kalp, 2 pankreas, bir de çift kol nakli yaptık." diyen Aydınlı, bunların içinde çocuklarla ilgili vakalar da bulunduğunu ifade etti.

Aydınlı, "Onlar da oldukça önemli. Çok düşük kilolu çocuklara, yenidoğanlara, iki, üç aylık bebeklere dahi karaciğer nakli yaptık. Karaciğer naklinde en önemli noktalardan biri, karaciğerin küçük bir damarı var. Ömer Özkan hocamız bu konuda bize yardımcı oluyor ve bu konuda çok şanslıyız gerçekten." diye konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde gerçekleştirilen kalp ve pankreas nakillerinin sayısının Türkiye geneli baz alındığında önemli olduğunu vurgulayan Aydınlı, özellikle kamu hastaneleri bazında bu kadar büyük sayıda, hepsini bir arada yapan hastane bulunmadığını söyledi.

Aydınlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biliyorsunuz bu yıl bir tane de çift kol nakli yapıldı. Bu da ülkemiz açısından çok önemli. Akdeniz Üniversitesinde yapılan üçüncü çift kol nakliydi. Hastanemizin bir altyapısı var ve 35 yıldır organ nakli yapıyor bu üniversite. Bundan dolayı duvarlar dahi bu işe alışkın ve yatkın. Bütün personel bu konuda eğitimli, bundan sonrasında daha farklı şeyler yapılması gerekiyor. Özellikle bunu Ömer Özkan hocamla konuşuyoruz. İmmünsüpresyon dediğimiz ilaçlar verilmeden organ nakli yapılmasını planlıyoruz, bunun için bazı yollar var. Onunla ilgili yurtdışıyla temaslarımız var. Onun için ince bağırsakla ilgili hazırlıklarımızı yapıyoruz, hasta toplamaya çalışıyoruz. Bu yıl onu da yapmayı planlıyoruz."

- Hedef, yılda 100 karaciğer nakli yapmak

Tecrübeli ekibin de destekleriyle Akdeniz Üniversitesinde daha iyi çalışmalar yapılacağına inandığını dile getiren Aydınlı, "Özellikle 2017 yılı itibarıyla karaciğer naklini de ön plana çıkarmayı hedefliyoruz. Hedefimiz yılda 100 karaciğer nakli yapmak. Normalde yılda 50 civarında karaciğer nakli yapıyoruz. İnce bağırsak naklini yapmayı planlıyoruz. Ayrıca kompozit doku nakli yönünden olacak şeyler var." dedi.

Aydınlı, 2017 yılı bitmeden yeni organ nakli poliklinik ünitesine kavuşacaklarını ve burada hastalara daha iyi hizmet vermeyi planladıklarını anlattı.

Karaciğer naklinin zor bir işlem olduğuna dikkati çeken Aydınlı, insanların bağış yapmasının hayati önem taşıdığını söyledi. Canlı vericili nakil yaptıklarında az da olsa başka kişiyi de riske attıklarına işaret eden Aydınlı, vefat eden bir kişinin organlarını aldıklarında böyle bir riskin olmadığını kaydetti.

Karaciğeri kadavradan tam olarak kullandıklarında daha iyi sonuç elde ettiklerini belirten Aydınlı, vatandaşlardan bağış yapmak için kart almaktan ziyade yakınlarına vasiyette bulunmasını istedi.

Organ bağışında son yıllarda artış olduğunu bildiren Aydınlı, "Özellikle bu yıl sadece Akdeniz Üniversitesinde oldukça fazla organ bağışı var. 19 civarında beyin ölümü bildirimi oldu, bunların 14'ü bağış yaptı. Neredeyse İspanya ortalamalarına yakın bir ortalamayla çalışıyoruz. Antalya insanı bu konuda oldukça duyarlı, bunun tüm Türkiye'ye yayılmasını istiyoruz." dedi.

Prof. Dr. Aydınlı, sağlık turizmine hükümetin önem verdiğini, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde başta organ nakli olmak üzere, tüm bölümlerde yabancı hasta sayısını artırmayı hedeflediklerini vurguladı. Aydınlı, özellikle Rusya'daki hastalardan yoğun talep aldıklarını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı