Ormancılar yangın sezonuna hazır
Muğla Orman Bölge Müdürü Çelik:- "Kentimize gelen ziyaretçilerimizden piknik alanlarında mangal yakmamalarını istiyoruz"- Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Erdemli:- "13 Haziran'a kadar bölgemizde meydana gelen 105 yangında 222 hektar ormanlık alan
MUĞLA (AA) - Muğla Orman Bölge Müdürü Mehmet Çelik, orman yangınlarının geçen yıla oranla arttığına işaret ederek "Kentimize gelen ziyaretçilerimizden piknik alanlarında mangal yakmamalarını istiyoruz" dedi.
Çelik, Ula Helikopter Filosu'nda gazetecilerle bir araya geldi.
Muğla Orman Bölge Müdürlüğünün, teknolojinin son imkanlarını kullanarak yangınla havadan ve karadan mücadele ettiğini belirten Çelik, bölgede geçen yıla oranla 2 kat daha fazla yangın çıktığına dikkati çekti.
Kentin yüzde 68'inin ormanlarla kaplı olduğunu ve tedbir alarak 24 saat çalıştıklarını ifade eden Çelik, ekiplerin yangınlara müdahale etmek için hazır beklediklerini vurguladı. Çelik, şöyle devam etti:
"Havaların ısınmasıyla birlikte bölgemize özellikle yakın illerden ve ilçelerden çok sayıda yerli ziyaretçi geliyor. Biz kentimize gelen ziyaretçilerimizden piknik alanlarında mangal yakmamalarını istiyoruz. Bunun için ekiplerimiz de yaz sezonu boyunca hem ormanlık alanlarda hem de piknikçilerin yoğun olarak bulunduğu yerlerde gezerek vatandaşlara uyarılarda bulunuyor. Çiftçiler de bahçe temizliği için ateş yakmasın."
Çelik, ekiplerin özellikle yaz sezonunda ormanlık alanlarda ve piknik alanlarında denetimler yaparak tatilcilerin mangal yakmamaları için çaba gösterdiğini aktardı.
- "Yangınlarda geçen yıla oranla yaklaşık 2 kat artış yaşandı"
Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Fedai Erdemli ise teknolojinin son imkanlarını kullanarak yangınla mücadele ettiklerini anlatan Erdemli, bin 400 işçinin 5 helikopter, 2 amfibik uçak, 89 arazöz, 51 ilk müdahale aracı kullandığını belirtti.
Bölge Müdürlüğünün son 10 yıllık verilerine göre, yılda ortalama 327 yangın çıktığına işaret eden Erdemli, "Yangınlarda ortalama 909 hektar alan zarar görmekte. Yangınların yüzde 36'sı ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 17'si kasıt, yüzde 28'i yıldırımdan meydana gelmekte. 2015 yılında çıkan 254 yangında 179 hektar alan zarar gördü. Yangınların yüzde 73'ü 11.00-19.00 saatlerinde çıkmakta." diye konuştu.
Erdemli, 2015 yılında bölge müdürlüğü sınırlarında çıkan 119 kırsal alan ve ziraat yangınında ise 322 hektar alanın zarar gördüğünü bildirdi.
Bu yıl yangınlarda geçen yıla oranla yaklaşık iki kat artış yaşandığını vurgulayan Erdemli, şöyle konuştu:
“13 Haziran'a kadar bölgemizde meydana gelen 105 yangında 222 hektar ormanlık alan zarar gördü. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde 52 yangın çıkmış ve 37 hektar alan zarar görmüştü. Ziraat ve kırsal alanda ise meydana gelen 24 yangında 13 hektar alan zarar gördü. Geçen yıl aynı dönemde 10 ziraat yangını çıkmış 4 hektar alan zarar görmüştü."
- "Duman avcıları" iş başında
Erdemli, Türkiye'de orman yangınlarında en hassas bölgelerin başında gelen Muğla'da "duman avcıları" olarak tabir edilen kameraların, 15 yangın gözetleme kulesinde bilgisayarlı uzaktan izleme ve dumana duyarlı erken uyarı sisteminin en büyük yardımcıları olduğunu anlattı.
Bölgedeki 58 kuleden tüm alanları denetlediklerine işaret eden Erdemli, hassas alanlarda ormanları 10 bin metreye kadar duyarlı kamera sistemiyle koruduklarını kaydetti.
Orman yangınları ile mücadelede hava araçlarının daha etkin müdahalede bulunabilmesi için 295 havuz ve göletten faydalandıklarını aktaran Erdemli, "Muğla Orman Bölge Müdürlüğü olarak tüm birimlerimizle yangın sezonuna yönelik hazırlıklarımızı tamamladık." dedi.
AA
Kaynak: